Hasan Güner
Bozüyük’te sivil toplum kuruluşlarının bir numaralı gündemi Muratdere Köyü’ne yapılması planlanan maden ocağı. Köy halkı, ‘Muratdere’ye Maden Ocağı Kurmayın!’ isimli imza kampanyası başlattı.
Muratdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Bozüyük’ün Muratdere Köyü civarında Muratdere bakır-molibden madeni açık ocak kapasite artışı, flotasyon tesisi ve atık depolama tesisi projesi yapılması planlanarak, söz konusu faaliyet için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 9. Maddesi gereğince 5 Mart tarihinde faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla “Halkın Katılımı Toplantısı” yapıldı.
Fakat ikna olmayan köy sakinleri change.org isimli sitede ‘Muratdere’ye Maden Ocağı Kurmayın! Ormanımız tahrip olmasın’ isimli kampanya başlattı. Bu bağlamda sitenin ziyaretçileri kişisel bilgileriyle imza kampanyasına katılabiliyor ve isteğe bağlı olarak imzalama gerekçesiyle ilgili yorumda bulunabiliyor.  Ayrıca Facebook’ta 'Muratdere Köyü’ne Maden Ocağı İstemiyoruz' ismiyle bir sayfa da oluşturan köylüler, bu anlamda kampanya yürütüyor. Köylüler Facebook’ta yayınladıkları mesajda “Köy halkı olarak bizlerin varlığı, sağlığı, sosyal ve ekonomik hayatı, yaşam alanı görselliği göz önüne alınmadan hazırlanmış bu projenin köyümüz mülki sınırlarında yapılmasını kesinlikle istemediğimizi beyan ederiz.” dedi.
Change.org’daki imza kampanyasına katılarak projeye itiraz gerekçelerini aktaran isimlerden biri olan Yasemin Ada, yorumunda şunları belirtti:
“Benim çocukluluğum burada geçti ve çocukken ormanlarda fidan ekerdik ormanlarımız büyüsün diye.
Çeşme yoktu evlerimizde, bir dere çıksa, su görsek ormandan geliyor deyip içerdik. Köyümüze misafir gelince çamların altında piknik yapardık serin serin.
Ormanları satın bakalım. Bir çoban hayvanlarını otlatır yazın, sonra bir ağaç gölgesinde dinlenir yahut bir tarla eken çiftçi tarlasında çalışır karnı acıkınca doğru bir çamın altına gider, ormanla tarlalarımız dip dibe, karnını doyurur.
Hani köylüyü düşünmek. Sizin amacınız cebinizi doldurmak. Hayvancılık çiftçilik biter böyle. Her geçen gün ülkemizin her yeri yok oluyor tarihimiz anılarımız yok oluyor yazıklar olsun. İnşallah yapamazsınız, vatanını seven ülkesinin topraklarını satmaz.”
Editör: TE Bilişim