Muratdere bakır, molibden madeni kapasite artışı, kırma, öğütme ve cevher zenginleştirme atık depolama tesisi halkın katılımı toplantısı gerçekleşti.

Muratdere Köy meydanında sosyal mesafe kuralları çerçevesinde gerçekleşen toplantıya; CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, CHP İl Başkanı Metin Yaşar, STK ve Dernek temsilcileri ile vatandaşlar katılım sağladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak’ın yönetiminde gerçekleşen toplantıda, Muratdere Madencilik Proje ve Yatırım Müdürü Volkan Başkan ile şirket yöneticileri halkı bilgilendirme noktasında sunum gerçekleştirdiler. Bölgede yapılacak madencilik faaliyetine ilişkin geniş çaplı bir bilgilendirme yapan Muratdere Madencilik yöneticileri toplantının ilerleyen saatlerinde vatandaşlardan gelen soruları yanıtladılar.

VEKİL TÜZÜN; HUKUKİ, SİYASİ VE TOPLUMSAL BOYUTA DİKKAT ÇEKTİ

Bölge halkından birçok vatandaş, Muratdere Madenciliğin yapacağı çalışmalara ilişkin görüş belirtirken, Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik iline gelecek olan yatırıma karşı olmadıklarını söylerken madencilik faaliyetine ilişkin hukuki, siyasi ve toplumsal boyuta dikkat çekti. Tüzün, “henüz rapor hazırlanmadı” derken, “19 kurumdan görüşü alınacak. Bu rapor uzun sürede hazırlanacaktır ve bu sürecin 3 boyutu vardır. Birincisi hukuki süreçtir ve tüm STK’larla bunun takipçisi olacağız, şüpheniz olmasın. Diğer boyutu siyasidir, siyasi kurumların görüşleri alınacaktır, 3. boyutu toplumsal boyutudur. Bu bölgede yaşayan insanların kafasındaki soru işaretlerini kaldırabilecek bir süreç yaşıyoruz. Bilecik ilimiz maden açısından zengin bir ildir. 440 mermer, 200’e yakın maden ocağı vardır. Biz bölgemize yatırım gelmesine karşı değiliz, sermayeye karşı değiliz. Bölge halkı olarak tüm detayların konuşulması hakkımızdır” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN BAKKALCIOĞLU, RAPORUN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ SÖYLEDİ

Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu ise, bir önceki rapor ile son rapor arasında farklılıklar olduğunu iddia ederken, raporun hassasiyetle gözden geçilmesini ve yeniden İl Genel Meclisi’ne gelmesini talep etti. Başkan Bakkalcıoğlu, ayrıca yeraltı kaynaklarına dikkat çekerken, su kaynaklarının zehirlenebileceği iddiasında bulundu.

Soru ve cevap şeklinde devam eden toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, vatandaşlardan gelen dilekçeleri kabul ederken, toplantı raporunu Bakanlığa sunacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim