Bozüyük’te çevre yollarının giriş ve çıkışlarına  takılan  TEDES radarları  geçici süre ile kapatıldı.

Değişen yönetmelik gereği birçok eksiği bulunan TEDES  radarlarının Kurban Bayramı’ndan itibaren yollarda çizgi ve uyarı tümseklerinin bulunmadığı ve bu yüzden kesilen cezaların yasal olmadığı iddiası ile kapatıldığı öğrenildi. Şirketin yönetmelikteki eksikleri gidermesi durumunda yeniden faaliyete geçeceği de gelen bilgiler arasında.

Bilindiği gibi Bozüyük giriş ve çıkışlarına TEDES radarları yerleştirilmiş ve kesilen cezalara vatandaşlar yoğun tepki göstermişlerdi.

 “Vatandaşa tuzak” diye adlandırılan radarlara ilişkin CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Ramazan Bayramı öncesi trafik terörüne dikkat çekerek Bozüyük’ün Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) çilesini TBMM’de gündeme getirmişti. Radarların özel bir şirket tarafından kurulduğunu ve kar elde etme amacıyla yerleştirildiğini belirten Tüzün, sistemi “Vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak” sistemi olarak nitelendirmişti. Tüzün, TEDES’i Meclis gündemine getirmesinin ardından girişimleri sonucunda TEDES’in kaldırıldığını açıklamıştı.

 

Hükümet kanadından Maliye Bakanı Naci Ağbal ise katıldığı bir TV programında TEDES ile ilgili açıklamalarda bulunarak, cezalar geri ödenecek mi sorusuna ilişkin, ‘Çok sayıda radar var. Gerekli uyarılar var. Birkaç tane lokal yerde tuzak niteliğinde kesilmiş cezalar var. Gerekli araştırmaları yaparız. Bunlar için çalışırız. Ama EDS’den kesilen bütün paraları geri alacağız diye anlamak yanlış” görüşlerine yer vermişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Milletvekili Yaşar Tüzün’ün TBMM’de gündeme getirdiği TEDES radarları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu belirtmiş, Tüzün, Bakan Özhaseki’nin bu açıklamalarını "Meclis kürsüsünden yaptığım konuşma nihayet amacına ulaştı" ifadeleriyle yorumlamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin vatandaşa kurulan tuzakla bir anda 40’a 50’ye düşürülüp ceza yazıldığını açıklayarak, bu yöntemi uygulayanların belediyelere trafik sistemi kuran “avcı şirketler” olduğunu belirtip şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından Bakanlık tarafından  yönetmelikte bir takım değişikliklere gidildiği, hız sınırlarında düzenlemelerin yapıldığı belirtilirken, Bozüyük’teki TEDES radarlarının da yönetmeliğe uymadığı, çizgi ve uyarı tümseklerinin bulunmadığı ve bu yüzden kesilen cezaların yasal olmadığı iddiası ile  kapatıldığı öğrenildi.

Şirketin yönetmelikteki eksikleri gidermesi durumunda yeniden faaliyete geçeceği de gelen bilgiler arasında.

Şimdi kamuoyunda merak edilen konu ise yönetmeliğe uygun olmadan bugüne kadar kesilen cezaların ne olacağı. Vatandaşlar bu konuda yetkililerden ve şirket sorumlularından açıklama bekliyor.

 

Editör: TE Bilişim