Katılmış olduğu Bilecik Arena programında Türkiye Değişim Partisi lideri Mustafa Sarıgül için “Ben olsam muhtar adayı dahi yapmam” diyen Avukat Faik Akarkarasu’nun sözlerine ilimizdeki bazı muhtarların alındığı öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Avukat Akarkarasu, cümlenin bütünlüğüne dikkat çekerken programdaki sözlerinin Mustafa Sarılgül’ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde temel noktadan üst noktaya kadar yanlış bir tercih olduğunu vurgulamak amacıyla böyle bir değerlendirmede bulunduğunu aktardı.

“Muhtarlık, adem-i merkeziyetin en önemli demokratik ve kurucu unsurudur” diyen Akarkarasu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilecik yerel basınının büyük bir kısmının ortak platform oluşturarak Bilecik Arena isimli 1,5 saate yakın süren programda sorular üzerine muhtelif siyasi hareketlerin niteleme ve değerlendirmeleri yapılmıştır.

Bunlardan bir tanesi de Sayın Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Cumhuriyet Halk Partimizce aday gösterilip seçim kaybetme ve sonradan Sayın Mustafa Sarıgül'ün partimizden ayrılıp ayrı parti kurma sürecidir. Bu süreç içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Sayın Mustafa Sarıgül tarafından büyük oy farkı ile kaybedilmesine yönelik "ben olsam muhtar adayı dahi yapmam" şeklindeki cümlem, bazı muhtarlarımızca alınganlığa yol açtığı tarafıma iletilmiştir.

Kast edilen demokratik seçimin en temel noktası olan ve en küçük birim temsilcisi olan muhtarlık bölgesinde dahi Sayın Sarıgül'ü o seçim itibariyle seçim kaybetme potansiyelinin olduğunu açıklamaktır. Bir başka deyiş ile kast edilen muhtarlık statüsü veya durumu değildir. Sayın Sarıgül'ün adaylık sürecinin o seçim için doğru olmadığı ve en temel noktadan en üst noktaya kadar o seçimi kaybedeceğinin değerlendirilmesidir.

Kast edilen en alt demokratik birimdeki seçimi dahi kaybetme potansiyeli olan birinin en üst düzeydeki birimlerden bir tanesine aday gösterilmesidir. Yani kast edilen Sayın Sarıgül'ün adaylık sürecidir. Yoksa muhtarlık statüsünün durumu değildir. Muhtarlık seçimlerine aday olmuş, seçilmiş veya geçmişte görev yapan muhtarlık statüsü ile cümlenin bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani o seçimdeki Sayın Sarıgül'ün durumudur. Yoksa muhtarlar ile ilintili bir açıklama kastı değildir.

Muhtarlık, bilindiği üzere demokratik sürecin ilk ve sağlam basamağıdır. Cümle bütünlüğü iyi okunduğunda, konunun İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleri olduğu ve Sayın Sarıgül'ün siyasi hareketlerine yönelik değerlendirmedir. İfadenin özü budur. Muhtarlık, adem-i merkeziyetin en önemli demokratik ve kurucu unsurudur. Tüm muhtarlara görevlerinde başarılar ve kolaylıklar dilerim.”

Editör: TE Bilişim