Geçtiğimiz günlerde katılmış olduğu Bilecik Arena programında Türkiye Değişim Partisi lideri Mustafa Sarılgül için, “Ben olsam muhtar adayı dahi yapmam” diyen Avukat Faik Akarkarasu’ya muhtarlardan açıklama geldi.

Muhtarlar Derneği’nden  yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz günlerde Bilecik Arena Programına katılan Faik Akarkarasu Beyefendi Türk Yerel Sisteminin ve demokrasisinin yapı taşı olan Muhtarlarımız hakkında benzetmede bulunarak siyasi düşünce yelpazesinin ne kadar dar eksenli olduğunu gözler önüne sermiştir. Şahsının da gerek yerel gerekse genel seçimlerde aday olduğunu ve kıymetli muhtarlarımız gibi seçim çalışması yaptığı, Bilecik halkından oy talebinde bulunduğu bilinen bir gerçektir. Nitekim Faik bey, siyasi konjonktür içerisinde muhtarlık vazifesini alt seviyelerde görmekte ve vatandaşlarımızın oyları ile seçildiklerini hesaba katmamaktadır. Bununla birlikte “Yerellik İlkesinin” en önemli unsuru olan vatandaşlarımıza doğrudan hizmet edebilmenin sacayağının muhtarlık makamı olduğunu unutmaktadır. Şahsıda halktan biri olarak muhtarlık makamının statüsünü biliyorsa ve bu yönde açıklamalarda bulunuyorsa, “Benzetmeyi” neden şahsı üzerinden yapmamaktadır.

Türk Yerel Yönetim Sisteminin “Kalpgahı” olan muhtarlarımız hakkında ilk açıklamasında “Tariz” ikinci açıklamasında “Güzel Adlandırma” sanatını kullanması yaptığı benzetmenin altındaki art niyeti saklamamaktadır.

Faik Bey, muhtarlık makamı halkımızın sıkıntılarını ve kendilerini ifade etmekte ulaşabildikleri birbirlerine tutunma iradesinin yani yardımlaşma ve dayanışmanın vuku bulduğu en önemli coğrafi yerel yönetim birimidir. Şahsınız seçimden seçime halktan oy istemek amacıyla görüştüğünüz için bilmeyebilirsiniz. Bu yüzden olacak ki muhtarlık makamını hor görmektesiniz. Muhtarlar olarak sizlere güzel bir önerimiz var buyurun haftanın belirli günlerinde köy ve mahalle muhtarlıklarımızda oturun halkımızın birbirleriyle olan dayanışmasını ve yardımlaşmasını görün bunu yapmak içinde ilk olarak Muhtarlarımıza tepeden bakmayı ikinci olarak kutuplaştırmalara neden olacak ifadeler kullanmaktan imtina edin.

Şimdi yapmış olduğunuz benzetmeyi muhtarlar olarak çıkıp şahsınız adınıza yapsak sizin muhtarlık makamını nasıl alt seviyelerde görerek yaptığınız gibi hoş olur mu? Bilecik siyasi konjonktürü içerisinde aday olan biri olarak kurduğunuz cümleler içerisinde bulunduğumuz netameli süreçte kutuplaşmaya yol açmaktadır. Muhtarlık makamı da vatandaşların hangi siyasi görüşten olursa olsun kapılarının açık olduğu kutuplaşmaya meal vermeyen yerel aktör olarak bütünleşmenin yani bir arada olmanın temel yapı taşıdır. Fakat muhtarlarımız üzerinden kullandığınız söylemin “dilini” makul bulmuyoruz. Faik bey bu mevzunun garabetini muhtarlarımıza methiyeler düzerek sağlayamazsınız. “Muhtar adayı yapmam” ifadesi açıkça muhtarlık makamının sizin gözünüzde değersiz olduğunu göstermektedir.

İfadenin özünü açıklamadan önce kendinizi eleştirin , ‘galiba hatalı bir cümle kurdum gerçekten muhtarlarımızın üzüleceğini düşünemedim. Tüm muhtarlarımızdan özür diliyorum’ diye bitirebilseydiniz. Muhtarlar olarak siyasi parti temsilcilerini ve görüşlerini savunmuyor, sadece söylemin yanlış olduğunu Muhtarlığın her görev gibi kutsiyetini ifade etmek istiyoruz. Oylarını vererek bizleri muhtarlık makamlarına laik gören vatandaşlarımıza teşekkür ediyor. Yerel yönetimlerin sacayağı olan muhtarlık vazifemizin önemini her platformda savunacağımıza söz veriyoruz.”

Editör: TE Bilişim