Barış Eren

Bozüyük Kaymakamı Köksal Şakalar, Muhtarlar Derneği’ni ziyaret ederek köy ve mahalle muhtarlarının sorunlarını dinledi.

Şakalar, burada yaptığı konuşmada, zorlu bir kışın geçtiğini, yolların bazı köylerde günlerce kapalı kaldığını ve elektriklerin kesildiği belirterek, 10-15 senedir kimsenin böyle bir kış görmediğini söyledi.

Muhtarların şikayetlerini dinleyen ve kendisinin eleştirilmesinin normal olduğunu belirten Şakalar, şöyle konuştu:

“İdareci olan insan eleştirilmeye açık olmalı ancak şöyle de bir şey var. Meteorolojinin hava tahmini var her zaman tutmayabiliyor. İkincisi, söylenenden daha şiddetli olabiliyor. Bir başka husus da kış var diye okulu da tümden tatil edemeyiz. Öyle olsa Erzurumlular, Bitlisliler, Vanlılar onların hiç okula gitmemesi lazım. Buradaki mesele şu. Okulu kapatmak kestirme çözüm. Yani yola araç çıkartmazsanız trafik kazası olmaz ya da fabrikayı çalıştırmazsanız hiç iş kazası olmaz. Mühim olan yolları açarak o çocukları okula götürmek önemli. 10-15 senedir böyle bir kış görmemekten mütevellit artık insanlar ‘Soğukta çocuk çıkmasın, aman üşümesin, okula gitmese de olur’ düşüncesi var. Sizlerde yaşamışsınız muhakkak biz, çok soğuk zamanlarda da okula gittik. Okulu tatil etmek en basit yol. Artık sınav sistemleri tüm Türkiye’de aynı tarihte, aynı şekilde yapılıyor. Yani sizin çocuğunuz sadece Bozüyük’tekilerle yarışmıyor, ülkedeki herkesle yarışıyor. Sizin çocuğunuz tatil yaptığı zaman otomatikman geriye düşüyor. Sizin için çocuğun bir gün üşümesi mi önemli, yoksa okulu bitirdiğinde daha iyi okullara gitmesi mi önemli?

Çocuk okula gitmediği zaman o konu geçiyor. Bugünün rahatını tercih etmemek, ileride çocukların geleceği yerleri düşünmek lazım. Özelleştirme noktasına gelince de tabi bu karayollarının vermiş olduğu bir karar. Karayollarının denetiminde olması gerekir. Direk bize bağlı bir kurum da değil. Sıkıntıları sizin kadar biz de yaşadık. Karayolu açılmadan siz köy yollarına müdahale edemiyorsunuz. Karayolları dursun biz köy yollarına geçelim diyemiyorsunuz. Oradaki köylü bizim köylümüz, hasta bizim hastamız. Çok zamanda özel idarenin araçları o yolları açtılar. Bu bize hem maddi külfet, hem de vakit kaybı. Biz köylere 1 günde ulaşacaksak 2 günde ulaşmak zorunda kalıyoruz, karayolu açmadığı için. Bunları hep yaşadık, inşallah bundan sonra yaşamayız. Ben devlet memuruyum, nasıl burada özelleştirmeyi eleştireceğim. Bu tepkiyi göstereceğiniz yer, bunun bağlı olduğu kurum karayolları bölge müdürlüğü ya da hepimizin amiri olarak Vali beydir. Biz burada hükümeti, devleti temsilen bunları alırız kabul ederiz ama asıl adresi de gösteririz. Özelleştirme politikasını benim eleştirmemi beklemeyin. Bu taleplerinizi karayollarına gidip söyleyebilir. Karayollarını biz sürekli aradık, yollar açılsın diye ama birinci derecede bize bağlı olmayınca yaptırımınız da o kadar oluyor. Bize KÖYDES’ten bu sene 548 bin lira para geldi. Bununla yapacağımızı yol miktarı da asfalt olarak 2-3 kilometre. Bunun dışında özel idarenin kendi araçlarıyla bir programı var mı, o da bize gelmedi. İçme sularıyla ilgili sıkıntıları bu sene bitirmeyi düşünüyoruz.  ”

Camiliyayla Köyü Muhtarı Bahri Uygun, kar yağışı nedeniyle 21 gün elektriksiz kaldıklarını belirterek, “Daha önceki yıllarda çok kışlar oldu ama biz bu kadar eksiklik görmedik. 21 gün çok uzun bir süre. Bu zamana kadar müdahale edilebilirdi diye düşünüyorum, değilse de bunun bir yaptırımı olması lazım. Olağanüstü bir durumda, olağanüstü gibi davranılması lazım. Elektrik faturasını 1 gün ödemediğimizde cezai işlem uyguluyorlar, 21 gün elektriksiz kaldığım için benim de ona bir şey yapmam lazım” dedi.

Yediler Mahallesi Muhtarı Naci İnci, yoğun kar yağışı nedeniyle okulların tatil edilmemesinden dolayı Kaymakam Şakalar’ı eleştirerek, şunları söyledi:

“Bu özelleştirmeden dolayı çok sıkıntılar oldu. İnsanlar işine sahip çıkmadılar. Çocukluğumda bile köy yollarını bu şekilde açılmasını görmedim. Yoğun kar yağışı oldu. Benim oğlum liseye gidiyor, belki okula gidebilir ama dışarıda fırtına var siz o gün hiç mi pencereden bakmadınız? Bir bakın Allah aşkına, çocuklar nasıl gitsin?”

Yenidoğan Mahalle Muhtarı Kahri İnci de, Göynücek köyü yolunun 15 yıl önce asfaltlandığını, köylünün milletin efendisi olduğunun söylenmesine rağmen, köylünün neden mahrum edildiğini ve geri planda bırakıldıklarını çözemediğini söyledi.

Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt, çevreden köylere araçlarla köpeklerin getirildiğini, köylünün zor durumda kaldığını ve başıboş köpeklerin trafik kazalarına neden olduğunu ifade etti.

Karaçayır Köyü Muhtarı Hayrettin Yılmaz, köylerdeki telefon direklerinin yerlerde olduğunu, köy yollarının bozuk olduğunu, yol çalışması yapan iş makinelerinin su giderlerinin kapattığını ve yolların bu nedenle bozulduğunu belirtti.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim