Korkmaz Kesik

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) sık sık gerçekleştirdiği etik eğitimlerine bir yenisini ekledi. SMMMO Binasında yapılan eğitim toplantısında ilimizde faaliyetlerini sürdüren mali müşavir ve muhasebeciler katıldı. Eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Süleyman Kral, mesleki etik ilkelerinden bahsetti. Muhasebe mesleğinde etik konusunun önemini vurgulayan Kral, konuşmasında şu bilgileri verdi:

“Genel anlamda mesleki etik; iş hayatındaki davranışları yönlendiren, onlara rehberlik eden etik prensipler ve standartların toplamına mesleki etik denilir.

Meslek etiği, belirli bir meslek grubunun, meslek üyelerine emreden,  onları belli kurallarla davranmaya zorlayan kişisel eğilimlerini sınırlayan, yetersiz ve ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, mesleki rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkeler bütünüdür.

Mesleki etik bir öz denetim düzeneği gibi çalışır fakat diğer denetim biçimlerinden farklı olarak içseldir ve manevî bir nitelik taşır. Meslek etiği; genel ahlaki ilkelerin söz konusu meslek özelinde yeniden yazılmasıdır. Mesleki ahlak ilkeleri, etik kurallar olarak "mesleki davranış ilkeleri" adıyla yazılan bir belgedir.

Muhasebe mesleğimiz ile ilgili etik,

TÜRMOB’un hazırladığı; 19/10/2007 tarih, 26675 sayılı resmi gazetede yayımlanan etik ilkeler yönetmeliği ve 27/03/2014 tarih, 28954 sayılı resmi gazetede yayımlanan muhasebe meslek mensuplarının etik eğitimi ve etik sözleşme yapılması hakkında tebliğ çıkarılarak, meslek mensuplarımıza yönelik etik eğitim çalışmaları başlatılmıştır.

Etik yönetmeliği ilk maddesi;

Madde 1 - (1) bu yönetmeliğin amacı; tüm üyeleri en üst derecede meslekî bilgiye sahip, sosyal sorumluluk bilinci olan, etik değerlere bağlı, rekabet anlayışı, daha kaliteli hizmet sunumu biçiminde oluşmuş, güvenilir ve saygın bir meslek mensupları kitlesi oluşturmak, hedefine ulaşmak için muhasebe meslek mensuplarının meslekî ilişkilerinde uymaları gereken, asgari etik ilkeleri belirlemektir.

Yine bu yönetmeliğin giriş bölümünde;

1 meslek mensubunun belirleyici özelliklerinden biri kamu yararına uygun hareket etme sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilebilmesi için meslek mensubunun bu yönetmelikle getirilen etik ilkelerine uyması gerekmektedir.

6 bölüm ve 88 madde den oluşan bu yönetmelik yayımından sonra TÜRMOB ve etik komitesi tarafından;

11 Nisan 20091 Mersin Ahlak tan Etik’e; Kurallardan Etik Kültüre, konulu       I. Muhasebe Etik Kongresi

20 Şubat 2010 / İstanbul      Yaşamda ve Meslekte Etik, konulu       II. Muhasebe Etik Kongresi

9 Nisan 20111 Hatay     Muhasebe Etiğinde Güncel Yaklaşımlar, konulu      III. Muhasebe Etik Kongresi

8 Aralık 2012/Denizli   Etik Eğitim, konulu IV. Muhasebe Etik Kongresi

5 Nisan 2014/ Aydın     Etik Eğitim, konulu V. Muhasebe Etik Kongresi

 21 Eylül 2012 / Ankara      İş Etiği, konulu I. Uluslararası İş Etiği Kongresi

Şeklinde 5 adet muhasebe etik kongresi, 1 adet uluslar arası iş etiği kongresi düzenlenmiş, odamız yönetim ve etik kurulları bu toplantılara iştirak ederek hem bilgilenmiş, hem de odamızı temsil etmişlerdir.

Değerli arkadaşlar; odamız üyesi meslektaşlarımız etik komitesi uygulamalarını yakinen takip etmiş ve TÜRMOB ve etik komitesinin düzenlediği uzaktan eğitime toplam 53 meslektaşımız katılıp teorik eğitimi ve değerlendirmeyi tamamlayıp, TÜRMOB eğitmenlerince bugün verilecek olan yüz yüze eğitime katıp, eğitim bittiğinde etik sözleşmelerini imzalayacaklardır.

Bu sayı odamız üye sayısı ile mukayese edildiğinde gerçekten odamız ve meslektaşlarımız adına gurur vericidir. Sizleri kutluyorum. Eğitmenlerimizin bugün verecekleri eğitimde özellikle meslektaşlarımız ne yaparsa etik olur, ne yaparsa etik olmaz gibi, soyut bilgileri bizlere aktarırlar ise sanıyorum etik bir meslektaşın yapması ya da yapmaması gerekenler de ortaya konulacaktır.

Değerli meslektaşlarım, haksız rekabet konusuna da kısaca değinmek istiyorum. 1/1/2015 tarihinden itibaren e-birlik programının uygulamaya konulması ile birlikte, müşteri sözleşmelerimizi bu sistem üzerinden yapmış bulunuyoruz. E-birlik ile üyelerimiz odamız ve TÜRMOB ile ilgili her türlü işlemlerini internet üzerinden yapabilecektir.

  Yine bu program bizlere hem kolaylık hem de haksız rekabetin önüne geçebilecek bir sistem olarak hazırlanmıştır, ancak bu programın amacına ulaşması için tüm meslektaşlarımız her müşterisi ile asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydıyla yaptığı bu sözleşmeleri sisteme tam ve doğru olarak girmesi ile mümkün olacaktır.

Yönetim kurulu olarak zaman, zaman mevcut gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile e-birlik sistemi üzerinden yapılan sözleşme sayılarını karşılaştırıyoruz, zaten bir süre sonra sistem, maliye bakanlığı verileri ile karşılaştırılacak ve eksik yapılan sözleşmelerin takibi de yapılmış olacaktır. Bu konuda meslektaşlarımız mağdur olmamaları bakımından mutlaka ve mutlaka sözleşmelerini tam ve doğru olarak sisteme girmelidirler.

Bir diğer konu da TÜİK’e ait formlar, geçen hafta Türkiye istatistik kurumu Bursa Bölge Müdürlüğünden odamıza ziyarete geldiler.

Bildiğiniz gibi TÜİK ile TÜRMOB meslektaşlarımıza büyük sıkıntı oluşturan formların kâğıt ortamından internet ortamına taşınması anlaşması yaptı, bazı bilgilerin muhasebe programından aktarılarak bu formları daha kısa sürede doldurma imkânı getirildi.

Ziyaretimize gelen TÜİK bölge müdürlüğü yetkilileri TÜİK formlarının internetten girilirken müşteri şifreleri ile girildiği ancak müşterilerin şifreleri bulamadıklarından, yine bu işleri yapan meslektaşlarımızın şifreleri bulmada zorlandıkları düşüncesi ile aynı gibi de olduğu gibi meslektaşlarımız 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren müşteri şifresine ihtiyaç olmadan kendi kişisel bilgileri ile müşterisine ait formu TÜİK sitesinden girip gönderebileceklerdir. Bu konuyu da özellikle burada belirtmek istedim. Şimdi de eğitim zamanı; eğitmenlerimize kolaylıklar diliyorum.

Bu tam günü eğitim için ayırdınız ve bizleri sabırla dinlediğiniz için hepinize ayrı, ayrı teşekkür ediyor, şahsım ve kurullarımız adına sizleri tekrar sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Süleyman Kral’ın konuşmasının ardından TÜRMOB Temsilcisi Etik Kurulu Üyesi Latif Taş ve Etik Eğitmen Abdurrahman Palandökenlik, Muhasebe mesleğinde etik konusu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Editör: TE Bilişim