Belediye Meclis Toplantısı Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) gurubu meclis gündemine alınması için önergeler sundu. Ancak önergeler her belediye meclis toplantısında olduğu gibi gündeme alınmadı. Belediye Meclis Başkanı Selim Yağcı, gündeme alınmayan önergeler hakkında meclis toplantısı sonunda açıklamalarda bulundu.

CHP Grubu: “Kent Müzesi malzemeleri nereden?”

CHP grubunun verdiği Kent Müzesi ile ilgili verdiği önergede; Bilecik Belediyesi’ne ait Kent Müzesine demirbaş alımı yapılmıştır. Alınan demirbaş malzemelerinin ilimizden mi yoksa çevre illerden mi alınmıştır? Alınan demirbaş malzemelerinin listesi nedir?  Hangi firmalardan alınmıştır?  Alınan malzemelerin tutarı kaç liradır? Soruları yöneltildi. 

Yağcı: “Bilecik’te bulunmayan malzemelerin şehir dışından”

Strateji Geliştirme Müdürü Hülya Eçen Çalışkan, Kent Müzesi’nde kullanılan malzemeler ile ilgili bilgiler verirken kullanılan malzemelerin çoğunluğunun Bilecik’ten temin edildiğini ancak Bilecik’te bulunmayan bazı malzemelerin İstanbul, Ankara gibi şehirlerden alındığını söyledi.

Belediye Meclis Başkanı Selim Yağcı, CHP grubunun Kent Müzesi ile ilgili verdiği önerge hakkındaki sorulara yanıt verdi. El sanatları merkezi, cezaevimizle, dezavantajlı gruplarla ortak çalışma yapıldığını belirten Yağcı, Bilecik’te bulunmayan malzemelerin şehir dışından alındığını söyledi. Yağcı, “Kent Müzesi’nde yapılan işler ilişkin el sanatları merkezi, cezaevimizle, dezavantajlı gruplarla ortak çalışma içerisinde olduk. Burada alınan malzemelerin burada olanların hepsi burada temin edildi ama heyken yapımı, elbiselerin yapımına ilişkin daha önceden bunları yapan ve nostaljik kıyafetleri dikenlere yaptırılmıştır. Yıllardır Yörük Beyi olarak Söğüt Şenlikleri’ne katılan Niyazi Çapa’dan aldığımız eserler var. Piyasa şartlarının çok gerisinde fiyatlarla bu desteği verdiklerini de görüyoruz. Bu konuda içiniz rahat olsun. Kent Müzesi çalışması kalkınma ajansı ile ortaklaşa yaptığımız bir çalışma. BEBKA’nın yaklaşın 900 Bin TL katkı sağladığı, kalan 2 milyon TL kısmı belediye tarafından karşılanan ve işlerin bittiği bir çalışma.” ifadelerini kullandı.

Yağcı’nın ardından söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Zafer Atasev, Kent Müzesi’nde Osmanlı dokusunun olmadığının eksiklik olduğunu söyledi.  

CHP Grubu: “Mezbahanın ruhsatı var mı?”

CHP Grubu tarafından verilen diğer bir soru önergesi belediye mezbahası hakkında oldu. CHP grubu mezbahanın ne kada maliyetle yapıldığını ve ruhsatlı olup olmadığını sordu. Önergede şu sorular soruldu:

“Bilecik Belediyesine ait atık su tesisinin yanında yapılan mezbaha, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın onayı ile hazırlanan proje ile mi yapılmıştır?

Yapılan mezbaha hangi müteahhit firma tarafından yapılmış ve kaç liraya mal olmuş, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mıdır?

2012 yılında 800.000.00 TL gibi bir maliyetle bakanlık projesine uygun yapılabilen ve Bakanlıkça ruhsatı onaylanan Bilecik Belediyesi Mezbahası’nın kesin teslimi yapılmış mıdır?

Bakanlıktan uygun olduğuna dair ruhsat alabilmek için 1.200.000.00 TL onarım gerektiği iddia edilmekte olup teknolojik donanıma sahip olmayan mezbahada Kurban Bayramı’nda yapılan kesimlerde rayların çalışmadığı ve düştüğü iddia edilmektedir. Yukarıda belirtilen maddelerin açıklanmasını arz ederiz.”

Yağcı: “Mezbaha ihale bedeli 480 Bin TL”

CHP’nin mezbaha önergesi hakkında konuşan Yağcı, mezbaha ihalesinin 480 Bin TL’ye yapıldığını söyledi. Tüm ilçelerde mezbaha yatırımı sorunu olduğunu söyleyen Yağcı, şunları söyledi:

“11 yıldır bu şehirde belediye başkanıyım. Buna ilişkin günahı ve sevabıyla her yaptığımız işin arkasındayız. Şartlar gereği Tarım Bakanlığının ilk yaptığı uygulamalarda bizim eski mezbahamızda kesim yapılamayacağını ve bu noktada atık şartların taşımadığını ifade ettiler. Biz de şehrimizdeki bu kesim ihtiyacımızı karşılamaya yönelik olarak bir mezbaha yapımına giriştik. O dönemki standartlar çerçevesinde yaptığımız projeyi tarım bakanlığı yetkililerine, müdürlerine, ve diğer yetkililere gösterdik ve bu mezbahanın yapıldığı takdirde kesimlere ve bu ihtiyacı gidermeye uygun bir proje olduğunu söylediler.

Bu söylem üzerine de biz inşaata başladık. İhalemizi yaptık ve bölge müteahhitlerinden Mehmet Ali Konya Bey ihaleyi kazandı ve  bu inşaatı tamamladık. Bu inşaat bittikten sonra ruhsat aşamasına geldiğimizde Tarım Bakanlığı, Avrupa Birliği standartları çerçevesinde uygulamalarını, tarzını, tavrını değiştirdi ve buna ilişkin daha önceden mezbahanelerde sınıflar varken Avrupa Birliği standartları çerçevesinde tek bir mezbahane sistemini ortaya koydu. Buna ilişkin olarak da belirgin şartlar getirdi. Biz buraya yaklaşık 480 Bin TL'ye ihale ettik. 480 Bin TL’ye o binayı yaptırdık.

Tarım Bakanlığı'nın dediği standartlara ulaştırılması için mezbahanın mevcudun üzerinde yaklaşık bin 130 TL'lik bir ilave istiyor. Biz de şu anda arkadaşlarımızla birlikte araştırma yaparak hayvan varlığını, kesim durumun baktık. Yapılacak bu ek ilaveyle mezbahanın faaliyete geçmesi bizim için verimli bir yatırım mı, değil midir? Olmadığı takdirde bu yaptığımız yatırımı hangi şartlarda ne şekilde kullanırız onun üzerinde çalışıyoruz.

Şu anda tüm ilçelerimizde parti ayrımı gözetmeden tüm belediye başkanlarımızın da bir numaralı problemidir. Geçen Bilecik belediyeler birliği başkanları toplantımızda her biri bizim kadar yatırım yapması gerekiyor. Öyle yapacağımızı, bizim yaptığımız yatırımı tüm belediyeler toplanarak üzerinde çalışıp tek bir mezbaha yapıp tüm ilçelerimizin kesimi belediyeler birliği üzerinden yapabilir miyiz bunu konuştuk.

Bunun üzerine de çalışma yapacağız. Osmaneli, Gölpazarı, Söğüt, Bozüyük ilçelerimizde çıkacak bu masraf sadece bizim öngöremeyip de bize bu kadar olup başkasına bunun yansı olan bir fiyat yok. Bu standart herkes için geçerli. Tüm belediye başkanlarımız da bu konuda dertli.

Mezbahanın kesin kabulü yapılmadı. Çünkü bazı eksik olan hususlar genel tamamlama ile birlikte olduğunda anlam ifade ediyor. Biz 5 danalık bir sistem yapmışız ama bizden 15 dananın aynı anda asılacağı sistem isteniyor. 5 danalık kesime göre kanca sistemi 15 olması gerekiyorsa şimdiden düzeltip daha sonradan ek bir masraf yapmanın anlamı yok dedik. Bu tabloyu tam önümüze koyalım. Eğer mezbaha yapımı noktasında bir karar birlikteliği oluşursa diğer belediye başkanları arkadaşlarımızla bu mezbahaneyi canlandıracağız.”

CHP Grubu: “kimlerden hangi malzeme ve kaç liralık alım yapıldığı gizleniyor”

CHP grubu, 2014 yılı içerisinde tüketime yönelik mal ve hizmet alımları, araçların, bakım onarım ve yedek parça giderleri, kırtasiye vb. giderlerinde kimlerden hangi malzeme alımı yapıldığı ve kaç liralık maliyetin olduğunu sordu. Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“4734 sayılı kanunun 22.d maddesi kapsamında 2014 yılı içerisinde tüketime yönelik mal ve hizmet alımları, araçların, bakım onarım ve yedek parça giderleri, kırtasiye vb. giderleri olmak üzere toplam 4 089 423,00 TL harcama yapılmıştır.

Daha önceki yazılı soru önergemizde kimlerden hangi malzeme ve kaç liralık alım yapıldığı sorulmasına karşın verilen cevapta kimlerden malzeme alındığı belirtilmemiş adeta gizlenmiştir.

Ayrıca doğrudan temin alımlarının miktarı 15783,00 TL’dir. Bir senede 52 hafta bulunmaktadır. Haftada iki gün tatil olduğunu düşünürsek 104 gün etmektedir. Senede 365 günden 104 günü çıkardığımızda geriye 261 iş günü kalmaktadır. 4.089.423.00 TL’yi 15783.00 TL’ye böldüğümüzde 260 gün teminle malzeme aldığınız ortaya çıkmaktadır. Doğrudan teminle malzeme alımının daha titiz ve daha temiz yapılması önerimizdir.”

Yağcı: “Usulsüz bir durum söz konusu değil”

Yağcı, yapılan harcamalarda ve ihalelerde kanuna aykırı bir durumun olmadığını söyledi. Yağcı, “Malzeme alımını arkadaşlarımız inceliyorlar. İhalelerimizde de yaptığımız her işte de yaptıklarımızın sonuna kadar arkasındayız. Doğrudan temin ile malzeme alımı noktasında uygulamalarda bazı zaruretler oluyor. Bunları genel ihale kapsamına alma noktasında da çaba harcıyoruz. Bu sene işi kabartan boru artımları oldu. Onlara ilişkin genel bir ihale yapılacak. Genel ihale açık arttırma yolu ile devam edecek. Bizim bu yaptığımızda kanuna aykırı, usulsüz bir durum söz konusu değil. Biz doğrudan malzeme alımında belediye yönetimi olarak huzursuz oluyoruz ama şartlar bazen işin anında görülmesi gerektirdiği için bu doğrudan temin ediliyor. Bu konuda veremeyeceğimiz bir hesabımız yok.” ifadelerini kullandı.

CHP Grubu: “Engellilere ait sarı taşların tümü bozulmuş durumda”

CHP’li belediye meclis üyeleri, kaldırımlarda engelliler için yapılan sarı taşların kullanılamaz hale geldiğini söyleyerek bu taşların yüklenici firma tarafından yeniden yapılıp yapılmayacağını sordu. Önergede şu ifadelere yer verildi: “Daha önceki Kasım ayında yaptığımız meclis toplantısında kaldırımların hangi firma tarafından kaç liraya yapıldığını ve belediyeden hangi yetkili tarafından teslim alındığını sormamıza karşın cevap alamadık. CHP grubu olarak tekrar soruyoruz yapılan kaldırımların üstünden 6 ay geçmeden hepsi yerlerinden kalkmış, engellilere ait sarı taşların tümü bozulmuş durumdadır. Yüklenici firmaya bunları yeniden yatırma söz konusu mudur? Kabulü belediyemizce yapılmış mıdır?”

Yağcı: “1 yıl içerisindeki arızaları müteahhit yapacak”

Başkan Yağcı, kaldırım taşlarına ilişkin daha kabulün yapılmadığını belirterek,  “Bir taraftan haksız rekabet, serbest girişimcilik diyorsunuz diğer taraftan yaptığımız ihalelerde suiistimale yönelik olarak bir şey bulursanız sunarsınız. Müteaahhitin kabulü bitmemiş. Bu tür şeylerde 1 yıl içerisinde ortaya çıkacak tüm arızalar kesin kabul yapılıncaya kadar bunlar ilgili firma tarafından giderilir. Bu eksiklikler yerine getirildikten sonra kesin kabul yapılıp tüm ihalelerimiz ve kaldırım ihalelerimiz de bu boyuttadır.” dedi.

CHP Grubu: “Seven Çarşısının durumu içler acısı”

CHP’li belediye meclis üyeleri Seven Çarşısı’nın son durumunu meclise taşıdı. Seven Çarşısı’nın durumunun içler acısı olduğunu söyleyen meclis üyeleri, önergede “Belediyenin Seven Çarşısının durumu içler acısı durumda bulunmaktadır. Yağan yağmur ve karda üst katlardan alt katlara sular akmaktadır. Çarşının ortasındaki alanın zemininde mermerler kırılmış kullanılacak durumu kalmamıştır. Seven Çarşısı’nın akıbeti ne olacaktır. Bu konuda açıklama bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Yağcı, Seven Çarşısı’nın kaldırılarak yerine otopark ve ticari alan yapılacağını söyledi. Yağcı, “Seven Çarşısı’na ilişkin olarak bir proje çalışması içerisindeyiz. Bu proje içerisinde ekonomisini de kurtaracak proje ile Seven Çarşısı’nı kaldırıp altına otopark, üstüne ticari alanların olacağı bir çalışma yapacağız.” dedi. 

Editör: TE Bilişim