Ortodonti Uzm.Dt. Eda Özeşer muayenehanesini açarken, vatandaşlara hizmet vermeye başladı ve diş tedavisinde tanı ve tedavi yöntemleri hakkında aydınlatıcı bilgilendirmeler yaptı.

İstiklal Mahallesi Belediye Sokak No:26 Kat:3’te (Erfa AVM yanı) modern ve teknolojik altyapısıyla diş hastalarına hizmet vermeye başlayan Ortodonti Uzmanı Özeşer, “Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.” derken, “Ortodontik tedavi sadece dişlerin dizilimi sağlamaz. Onların doğru yerde konumlanmasını ve fonksiyon görmesini amaçlar. 3-3,5 yaşında süt dişleri tamamlandıktan sonra aslında mutlaka rutin bir ortodonti kontrolü öneriyoruz. Ağız solunumu veya kötü alışkanlıklar (emzik emme, parmak emme, tırnak yeme gibi) sonucunda diş yapısı ve çene yapısında meydana gelen bozuklukları erken dönemde teşhis edip egzersiz apareyleri verebiliyoruz. 6-7 yaşında ise bizim koruyucu ve durdurucu tedavilerimiz başlıyor. Hareketli, takılıp çıkarılabilir apareyler kullanıyoruz. Diş veya çeneye ufak hareketler yaptırabiliyoruz. Mevcut olan diş bozukluklarını durdurup, bir miktar da tedavi etmeye başlayabiliyoruz. Tel tedavisi için belirli bir yaştan bahsetmek çok doğru olmayabilir.

Teknoloji ve dijital apareylerin gelişmesi ile şeffaf plaklar da çocuk hastaların ortodontik tedavilerini uygulamak mümkün. O yüzden ortodontik tedavi 12 yaşından önce yapılmaz yada dişlerin tamamının sürmesi beklenecek gibi görüşler yerine her vakaya göre değerlendirmek daha doğru olacaktır.” İfadelerini kullandı.

“HASTALARIMIN SAĞLIKLARINA KAVUŞMALARI BENİ MUTLU EDİYOR”

Özeşer, klinikte uygulanan tedavilere ilişkinde, “Uzmanlık alanım ortodontik tedaviler ancak gülüş tasarımı, estetik dolgu uygulamaları, kanal tedavisi, çocuk diş tedavileri, zirkonyum, köprü, kron ve bruksizm(diş sıkma) tedavilerinide yapıyorum. Yaptığım tedavilerin sonucunda hastalarımın sağlıklarına kavuşmaları ve istedikleri estetiğe de ulaşmaları beni oldukça mutlu ediyor. Özgürce gülümsemenizin önündeki engelleri birlikte kaldıralım.” şeklinde konuştu.

ORTODONTİK TEDAVİ MALİYETİ NEDİR?

Ortodontik tedavi maliyetlerine yönelikte konuşan Özeşer, “Ortodontik tedavide kullanan malzemelerin dolar endeksli olması ve tedavinin uzun sürmesi ortodonti tedavisinin maliyetlerini yükseltiyor. Ancak ilimizde ağız diş sağlığı hastanelerinden 18 yaş altı hastalar ortodonti sevki alabiliyor. Böylece tedavi maliyetinin bir kısmı SGK tarafından karşılanabiliyor.” dedi.

6 YAŞA DİKKAT!

Diş teli tedavisi ve çene bozukluklarının tedavisine ve sürecine ilişin ise Özeşer,“6 yaşından itibaren ortodontik muayene ve kontrollerin yapılmasını öneriyorum. Üst yaşlarda ise böyle bir sınır olmayıp, 60 yaşındaki bireye de tel tedavisi uygulayabiliyoruz. Yeter ki dişleri saran dokular ve kemik yapısı sağlıklı olsun. Eğer dişlerini saran diş eti ve kemik yapısı sağlıklıysa, tedaviye engel bir sistemik bir rahatsızlığı yoksa her yaştaki bireye ortodontik tedavi uygulanabilir.
Erişkin hastalarda çapraşıklıkları düzeltebiliyor, boşlukları kapatabiliyor, diş kaybından dolayı devrilen dişleri protez veya implant için dikleştirebiliyoruz. Çene bozukluklarını (alt çene ileriliği, üst çene ileriliği gibi) 8 yaş ile 15 yaş arasındaki büyüme gelişme döneminde tedavi edebiliyoruz. Özellikle kız çocuklarında büyüme erkek çocuklara kıyasla daha erken tamamlandığı için erken yaşta teşhis ve tedavi çok büyük öneme sahip. Eğer çene bozuklukları erişkin yaşta tespit edilirse hastalarımızı ortodonti ve cerrahi işbirliği ile tedavi ediyoruz.

İlk hafta bir miktar ağrı dişlerin üzerine basamama yada hassasiyet olabiliyor. Bu dönem bireyin ağrı eşiği ile de ilgili. Bazı kişilerde hiç ağrı olmazken bazen de biraz ağrı olabiliyor. İlk haftalarda hastalara beslenme be hijyen önerilerinde bulunuyorum. Bütün bunlar dikkate alındığında daha kolay bir süreç geçmiş oluyor.

Alternatif olarak ise şeffaf plaklardan yararlanabiliriz. Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavinin daha az ağrılı olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Vakanın şiddetine göre plak sayısı değişmekte olup, ortodontistin önerileri doğrultusunda hastanın kullanım süresi değişiyor. Ancak şeffaf plaklar ile tedavi için hekimin ortodonti uzmanı olması ve şeffaf plak ile tedavi sertifikasyonunun bulunması gerekiyor.”dedi.

ORTODONTİ UZM.DT. EDA ÖZEŞER KİMDİR?

1990 yılında Kastamonu/Tosya ilçesinde doğdum. 1996-2004 yılları arasında Kütahya’da ilköğretim eğitimimi tamamladım. Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesinden 2008 yılında mezun oldum ve ilk tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım. Hedeflediğim mesleğimi gururla ve severek icra etmekteyim. Uyguladığım tedaviler ile tereddütsüz, kaygısız ve mutlulukla gülen insanlar görmek paha biçilemez. 2013 yılında Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan hemen sonra, 2013 Eylül-DUS’ta (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı) iyi bir derece elde ederek Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü’nü kazandım. Uzmanlık eğitimim boyunca birçok vaka tanı ve tedavisi planlamaları için eğitim alıp, tedavi protokollerini uyguladım.

Haziran 2018’de Ortodonti Uzmanı unvanımı aldım ve devlet hizmetine 2.5 yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde görev yaptım. Eşimin memleketi Bilecik’e yerleştik. Evliyim ve bir oğlumuz var.

Editör: TE Bilişim