2013-2014 eğitim-öğretim yılının başlamasına bir hafta kala anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri okula merhaba dedi. Bilecik genelinde 63 okulda 2650 öğrenci aileleriyle birlikte okullarına gelerek eğitim hayatlarının ilk gününü geçirdi. Öğrencilerin okula alışmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen uyum haftası uygulaması kapsamında, minikler bir hafta boyunca günde 3 ders görecekler ve okulun genel kurallarını öğrenecekler. Tuvaletlerin ve sınıfların yerlerini, bahçeye nasıl çıkılacağını, okul müdürünün ve personelin kim olduğunu öğrenecek olan minikler, bir hafta sonunda okullarını tanımış olarak gerçek eğitimlerine başlayacaklar.

Geçen senelerde okula başlamış olan çocuklar ise 16 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacaklar.  Okulun ilk haftaları hem ilkokula yeni başlayan çocuklar için hem de ilkokula devam eden çocuklar için oldukça önemli. Ailelerin uzun yaz tatilinden sonra çocukların tekrar okula uyum sağlayabilmesi için sabırlı olması gerekiyor. Uzmanlar, okulun ilk haftasında velileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.


Çocuğun okula başladığı ilk haftanın çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, çocukların okulla ilgili ilk anıları ve önyargılarının bu hafta oluştuğunu bu nedenle çocuğa çok titiz davranmalısı gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, velilerin çocukların okuldaki ilk günlerinde mutlaka yanında olmaları gerektiği konusunda uyarıyorlar. Çocukları ilk hafta okula velilerinin götürüp getirmesinin de önemine değinen uzmanlar, bu durumun çocukların okula alışmasını kolaylaştıracağını söylüyorlar.

Uzmanlar okula yeni başlayan çocukların okul dönüşünde ev ödevlerini yapmaları için zorlanmaması gerektiğini söylüyorlar. Çocukların gün boyu evlerinden uzak kaldıkları için evlerini özlediğini, bu özlemi gidermeleri için çocuklara fırsat verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, çocukların oyuncaklarıyla oynamalarına izin verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.


Sadece 1’inci sınıf öğrencilerinin değil, diğer ilköğretim öğrencilerinin de uzun yaz tatilinden sonra okuldan soğumuş olabileceğini belirten uzmanlar, ilk haftalarda çocuğa anlayışla yaklaşılması gerektiğini söylüyorlar. Çocukların yaz dönemdeki etkinlerine fazla kısıtlama getirilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, çocuk yazın günde 1 saat TV izliyorsa birden bire “okul açıldı artık TV yasak” demek yerine “ artık 30 dakika TV izleyebilirsin” diyerek sorumluluklarına yumuşak bir geçiş yapılabileceğini söylüyorlar. 

Editör: TE Bilişim