Bilecik Mimarlar Odası'nın, 6. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen Genel Kurul'da, sadece yönetim kurulu belirlendi. Yakın zamanda ilk yönetim kurulu toplantısında üyeler arasından başkan seçilecek.

Türkiye Mimarlar Mühendisler ve Odalar birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Bilecik Temsilciliği binasında, 21 Aralık Cumartesi günü yapılan Genel Kurul'da, 42 üye arasından 11 kişi oy kullandı.

Yönetim Kurulu listesin de şu isimler yer alıyor: “Nihal Eğilmez, Mehmet Uçar, Nihal Fırtına, Ufuk Aykaç, Hikmet Karasu, Muhittin Bekler, Serkan Dalkılıç, Didem Mean”

Bilecik Mimarlar Odası 6. Dönem seçimi, tek liste ile yapılan Genel Kurul'da, iki dönemdir Bilecik Mimarlar Odası Başkanlığı görevini sürdüren Ufuk Aykaç, üçüncü kez için yönetim kurulu üyelerinden destek alarak tekrar başkanlığa gelip gelemeyeceği ileriki günlerde netleşecek.  Yada bu yönetim kurulu üyeleri arasından farklı bir isimle yeni başkan seçilecek.

Geçtiğimiz hafta mimarlar odası genel kurul seçimleri ilan edilerek, 14 Aralık Cumartesi günü yapılması düşünülen seçimin sadece 1 mimar katılımış, çoğunluk sağlanamamasından dolayı ertelenmişti. İkinci kez 21 Aralık Cumartesi saat 11.00-15.00 arasında yapılması gereken seçimlere oy kullanma işlemi saat 12.00 itibariyle katılımın azlığından dolayı geç başlanıldı. Seçimi haber yapmaya gelen Basın mensuplarının sayısıyla, oy kullanmaya gelen üye sayısıyla  aynı olması ise dikkat çekti.

(TMMOB) Mimarlar Odası Bilecik Temsilciliği binasında, genel kurul öncesi bazı değerlendirmede bulunan, 2 dönemdir Mimarlar Odasına başkanlık yapan Ufuk Aykaç’tan şaşırtan açıklamalar geldi.


Tek başlarına hareket etmeyerek, birlikte karar ve hareket ettiklerine  dikkat çeken, 2 dönemdir başkanlık yürüten Ufuk Aykaç, basın mensuplarınca yöneltilen sorulara ise verdiği cevaplar akıllarda soru işaretleri bıraktı. 

Aykaç yaptığı açıklamalarda şöyle konuştu; “Odanın Bilecik temsilciliğine bağlı 44 tane üyesi bulunuyor. Bu 44 üyenin yarısından fazlası başka illerde, bizim temsilciliğimize kayıtlı olmasına rağmen başka illerde faaliyet gösteriyor. Eskişehir, Bursa, Ankara, Konya, Van’da faaliyet gösteren var. Dolayısıyla daha önce yaptığımız genel kurullarda bugüne kadar biz ilk seferde toplantıda yoğun çaba ve gayretler sonucunda çoğunluk sağlayabildik.”dedi.

Aykaç, “Belki dışarıdan bakınca normal karşılanmayabilir ama o olağan, hep yaşadığımız bir durumdur. Sebebi de üyelerinin çoğunluğunun dışarıda olmasından kaynaklı. Biz meslektaşlar olarak çok sıkı ve görüşme halindeyiz. Bilecik’te, Bozüyük’te çalışan arkadaşlarımızla, aramızda Başkan kim olacak şeklinde hiçbir zaman ayrı gayrı yoktur. Hep birlikte karar veririz, hiç birimiz tek başımıza hareket etmeyiz yine öyle olacak.


Ben 2 dönemdir başkanlık yapıyorum ama bizim bütün arkadaşlarımız başkandır, öylesine iyi bir diyalogumuz var. Ama tabi bizde biraz yorulduk, birde arkadaşlarında biraz daha ısınması, adapte olması, etkin olması için katılmaları gerekiyor. Biz elimizden geldiğince tabi ki destek olacağız. Ama şuan biz 5 kişilik bir yönetim kurulu seçeceğiz. Yönetim kurulu daha sonra toplanacak, kendi arasından bir başkan seçecek. Bu kim olursa olsun, iyi bir aday, iyi bir başkan olacak. Bilecik’te kendi imkanlarımızla, tabi son dönemde imkanlarımız eskisi kadar iyi değil ama Odamızı ayakta tutacağız. Meslektaşlarımızın gayretiyle bundan sonra da öyle olacak.”dedi.

Genel Kurula giden mimarlar, oda başkanlığı için, kendisinin de dahil hiçbir mimarların müracaatta bulunmadığını, sadece 5 kişilik yönetim kurulunun seçileceğini açıkladı.

Oda can mı çekişiyor

Bir meslektaşımızın sorduğu “Odanız ve temsilcileriniz can mı çekişiyor" sorusuna Aykaç, “Bu üzerinde uzun süre konuşulacak bir konu. Bilecik’le alakalı bir durum değil, Türkiye ile alakalı bir durum. Daha büyük şehirlerimizde 1500 üyesi olan bir odada 300 kişiyi zor toplayabilir hale geldi. Bunun başka nedenleri var.”diye yanıtladı.

Oda üyelerinin dışarıda faaliyet göstermesi en azından seçimlerde dahi ilgiyi neden arttırmadı? Geçtiğimiz hafta sadece 1 kişinin katıldığı seçimlerinizde çoğunluk sağlanamadığından dolayı bu hafta Cumartesi gününe ertelenmişti. İl dışındaki üyeleriniz için en azından seçimler için sorumluluk duygusuyla bugün 44 kişiyi bir arada görmek mümkün değilmiydi? Sorusuna ise, “Tabi o kişilerin kendi tasarrufları, ona da bizim bir şey deme şansımız yok.”dedi.

Özellikle son zamanlarda inşaat sektörünün hızlanması ve çeşitli kentsel mimarilerin ortaya çıktığı Bilecik’te “Mimarlık” ta önem kazandı.  Bu noktada Mimarlar Odasının üzerine de çeşitli sorumluluklar düşüyor. Engelsiz yaşam alanları oluşturmak, tasarlanan yapılarda engellilerin düşünülmesi gerekliliğinin hatırlatılması gibi, kentin ve mesleğin sorunlarının çözümünde etkin rol almak gibi... Bilecik’te Belediyelerin, kente sağladığı gelişim sürecindeki planlamalarda; etkin, çözümcü, eleştirel, katılımcı ve sürükleyici bir görev üstlenmesi gereken odanın çoğu Bilecik dışında faaliyet gösteriyor. 

Aykaç, 44 üyesi olan Bilecik mimarlar odası üyelerinin yarıdan fazlasını Bilecik Mimarlar Odasına kayıtlı olmalarına rağmen, başka illerde faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bu durum hafta sonu yapılan oda seçimine de yansıdı. Yönetim kurulu sadece 11 üyenin oyuyla belirlendi. Bu durum ise, “ Bilecik sahiplenilmiyor  mu?” sorularını akıllara getirdi.


Son olarak yaptığı açıklamada ise Mimar Ufuk Aykaç, “Elimizden geldiği kadar, kanunların bize verdiği sınırlar içerisinde yapmamız gerekenleri yapmaya gayret edeceğiz. Türkiye’de pek çok şeyin değiştiği gibi Odalarında etkinlik alanları zaman zaman değişebiliyor. Tabi bunlar belirli yasal düzenlemelere tabidir. Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok, biz yasalara saygılıyız. Yasalar bize neyi öngörürse, biz o sınırlar içerisinde hareket etmek durumundayız. Bundan sonra da böyle olacak.”diye söyledi. 

Editör: TE Bilişim