Cafer Elmas

2013-2014 eğitim-öğretim yılının başlayacağı 16 Eylül günü öncesi, anasınıfı ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri önceki gün uyum eğitimine başladı. Ne varki yaz tatilini rahat şekilde geçirdiği gözlenen bazı okul idarecilerinin okullarını öğrencilerine hazırlayamadıkları gözlendi. 
Okulun içler acısı olduğu Doğu bölgelerinde bile böyle okul kalmadı dedirttirecek manzaraların gözlendiği eğitim kurumunu gören veliler isyan ederken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın memleketine bu okulun yakışmadığını söylediler.



Bunlardan biriside Cumhuriyet İlköğretim Okulu. Okulun genel durumu içler acısı. Bahçesi ise her şeyi gözler önüne seriyor. Çocuklarını okula başlatan veliler hem şaşkın, hem de dertli. 
Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi okul genel anlamda hiç bakımdan geçmemiş ve boyanmamış. Hemen yanı başındaki Sevgi Evleri'nin yapılan duvarındaki inşaat artıkları okul bahçesinde adeta kol geziyor. Anaokulu ve 1. Sınıfların kayıt yapıldığı bu okulda öğrencilerin bahçeye çıkıp nasıl oynayacağı merak ediliyor. 15- 20'lik çivilerle dolu tahta parçalarından tutunda demirler, kalaslar tam okul bahçesinin ortasında ise kum ve çakıl yığını yine ona keza. Ayrıca okulun hemen yanında bulunan derin çukur da öğrenciler için tehlike arz ediyor. Veliler çocuklarının güvenliğinden ciddi endişe duyuyorlar.



Ata’ya saygısızlık?

Atatürk büstünü gören veliler hepten isyan etmiş durumda. Büstün hali dökülen boyaları ve yazılar okul yetkililerinin Ata'ya duyduğu saygıyı da gözler önüne seriyor. Atatürk büstünün altındaki yazılardan eser yok. Zamanında yazılmış fakat hepsi sökülmüş olan yazıları yeniden yazdırmaktan bihaber okul yöneticilerinin de Başöğretmen Atatürk’e saygısı gözler önüne seriliyor.



Doğu’da okulların bu hallerini görüp tanık olduklarını belirten veliler bu okulun halinin Doğu bölgelerindeki okullardan farkının olmadığını hatta bu bölgedeki okulların bu okuldan daha bakımlı ve temiz olduğunu belirterek ‘Bilecik’e batının doğusu deniyordu demek ki doğruymuş’ dediler.



Ödenek istenmiş ama çıkmamış

Diğer taraftan Okul Müdürü okulun bakım ve onarımı için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazılı ve sözlü müracaatta bulunarak okulun eksiklerinin giderilmesi için başvurmuş. Ne varki Milli Eğitim Müdürlüğü’nden olumlu cevap gelmemiş. 
Öncelikte başka okulların olduğu o yüzden bu durumdaki okulu ikinci plana attıkları belirtilmiş.



Temizliği öğretmenler yapıyormuş

Okulda temizlik görevlisinin olmadığı geçen yıl yardımcı temizlik görevlisinin de Milli Eğitim Müdürü tarafından Milli Eğitim’e alındığı iddia edilirken, okulun bahçesinde bira şişelerinin dahi olduğu ve okulu öğretmenlerin temizlediği öğrenildi.

Okul bahçesinin inşaat malzemelerinin yanı sıra pislikten geçilmediği ve bahçesindeki çeşmelerin kırık olduğu ve akmadığı da görüldü. 
Okulun genel bakımının ödenek sıkıntısı ve olanaklardan dolayı yaptırılamadığı düşünülse bile kırık kapının yanı sıra mıcır, kum, demir, çivili tahtalarla ve çöp birikintileri ile dolu  okul bahçesinin dahi temizletemeyen, bozuk çeşmeleri tamir ettiremeyen okul idarecilerinin ne gibi bir savunma yapacağı ise merak ediliyor.



Okulları kim denetliyor?

Bilecik genelinde 63 okulda 2.650 öğrenci önceki gün itibari ile öğretmenleriyle ve okulları ile tanıştı. Okulların başlamasından önce ise Milli Eğitim yetkililerinin okulları denetleyip denetlemediği merak ediliyor.

Ona keza Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman'ın da bir kaç gün önce bu okula gelip gittiği iddia edilirken, Milli Eğitim Müdürü'nün okulun bu halini görüp görmediği de merak edilen ayrı bir soru işareti.



Bu okul bilgi yarışması birincisi olmuştu

2010-2011 eğitim öğretim yılında okullar arası yapılan bilgi yarışmasında birinci olma başarısı gösteren Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun düştüğü bu durum hiçte kabullenilebilecek bir durum değil. Öğrencilerin ve öğretmenlerin başarısına  ve aldıkları birinciliğe rağmen gösterilen bu duyarsızlığın nedeni ise merak ediliyor.





Vali veya Milli Eğitim Müdürü çocuğunu bu okula gönderir mi?

Veliler okulun bu halini görmeleri halinde Milli Eğitim Müdürü’nün ve Vali’nin çocuğunu bu okula gönderip göndermeyeceklerini sordular.
Çocuklara ve okullara karşı hassasiyetini bildikleri Vali Halil İbrahim Akpınar’ın Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na gelip okulun halini görmesini isteyen veliler, Vali’den bu konu ile biran önce ilgilenmesini istediler.





Editör: TE Bilişim