Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından MHP İl Başkanı Sabri Eraslan gazetemize açıklamalarda bulundu. Seçimde alınan sonucu, iktidar partisinin devletin olanaklarını sonuna kadar kullanmasına bağlayan Eraslan, seçim sürecinde yaşananlar ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Seçim çalışmaların başlamasından itibaren eşit bir yarış ortamı yoktu”

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı, öncelikle sizden Bilecik için bir değerlendirme alabilir miyiz?

“Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladığında biz Bilecik’ten umutluyduk. Bilecik’te geçmiş dönemlerdeki oy oranlarımıza bakarak, Bilecik’te Ekmeleddin İhsanoğlu’nun fark atarak seçimi alacağını tahmin ediyorduk. Fakat umduğumuz gibi olmadı. Tabi seçim süreci de çok kısa bir zaman sıkıştırıldı. Bir ay gibi bir sürede çalışmalar başladı. Ekmeleddin İhsanoğlu bu çalışmalarda geçen hafta ilimizi ziyaret etti. Genel merkezimizin talimatı ile miting yapmadık. Teşkilatların genel merkezimizin talepleri görüşleri ve stratejileri dâhilinde çalışmalar yürütüyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu takdir ettiler. Bizde bu bağlamda en iyi şekilde çalışmak için çaba sarf ettik. Bu çalışmaların yeterli olmadığı görülüyor.  Seçim çalışmaların başlamasından itibaren eşit bir yarış ortamı yoktu. Bu ortam seçim bitene kadar aynı şekilde devam etti. Tabi sonuçları da partimiz açısından kötü demeyelim de, istediğimiz gibi olmadı. Biz daha farklı bekliyorduk. Çünkü Bilecik’te 12 Eylül referandumunda olsun, yerel seçimde olsun, genel seçimde olsun muhalefet partilerinin oylarının yüksek olduğu bir il. Bu seçimde bunlar sandığa yansımadı ve bununda örnekleri var.”


“Demokratik yollardan seçim çalışmalarımızı yaptık”

Siz Bilecik’te alınan bu sonucu neye bağlıyorsunuz?

“Ülke genelindeki eşit olmadığı yarışın ilimize de yansımaları var. Bilecik belediyesi ve diğer belediyeler AKP’nin elinde bulunuyor. Bunlar bütün imkânlarını AKP genel başkanın kazanması yolunda seferber ettiler. Tabiki bizde de bu tür imkânlar yoktur. Vatandaşa da kendimizi iyi tanıtamamış iyi anlatamamışız. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak fikir partisiyiz. Seçim dahi olsa her şeyin mubah olmayacağı düşüncesindeyiz. Demokratik yollardan seçim çalışmalarımızı yaptık. Hiçbir haksız ve hukuksuz bir girişimde bulunmadan çalışmalarımıza devam ettik. Bilecik’te yüzde 83 katılım görünüyor, ülke genelinde yüzde 25,’e tekabül ediyor.  Yüzde 25 gibi büyük bir orana sahip kitle oy kullanmaya gelmedi, bunlarda büyük bir etken. Yüzde 51 gibi bir oran ile kazanan Cumhurbaşkanı var. Bu yüzde 25 seçmen sandığa oyu aksetseydi bu seçim bu şekilde olmazdı. Ülkemizin bu ileride maruz kalacağı kötü sonuçları düşünürsek bu seçime katılmayan vatandaşlarımız bunun müsebbibi sayılacaklardır.”

Bu insanlar oy kullanmaya neden gitmediler? Aday doğru muydu? Oy vermeyenlerin kendi tabanınızdan mı, yoksa CHP tabanından mı olduğunu düşünüyorsunuz?

“Bizden de olabilir CHP’den de olabilir. Aday doğru adaydı. Çünkü adayın siyaset üstü olacağını genel başkanımız bize aksettirmişti. Aday dışarıdan birisi ve siyasete karışmamış birisi olacak diye söyledi. Bu genel merkezimizin takdiri onlar ne derse biz çalışmalarımızı o şekilde yaptık.”

“Organizasyonda bir sıkıntı oldu”

Adayın Meral Akşener olduğunda sonucun çok farklı olacağı yönde bir takım iddialar var. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Ekmeleddin İhsanoğlu buraya geldiğinde konuşmasında bir sıkıntı da yaşandı bu olay medyaya da yansıdı. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?

“ Normalde Ekmeleddin Bey’in Eskişehir ziyareti vardı ve Bilecik programında yoktu. Milletvekilimiz Bahattin Şeker’in girişimleriyle Bilecik’e uğraması danışmanlarına söylendi. Onlarda bir saatlik bir sürenin olduğunu bu süre zarfında Bilecik’e de uğramasının faydalı olacağını söylediler. Bizde kısa zamanda programımızı yaptık. Söğüt türbe ziyareti, Söğüt parkında vatandaşlarla sohbet akabinde Edebali türbesinde dua edecek ve Bilecik Belediyesinin parkında vatandaşlarla konuşup bir çay içecekti. Normalde programda konuşma yoktu. Fakat halkımız öyle bir organize olmuş ki Tevfikbey caddesine girince sağlı sollu dolu olunca konuşması hâsıl oldu. Vatandaşımızın bu denli organize şekilde toplanmış olmasına sırt çeviremedi. Normalde bir merhaba deyip, seçimlerde beni destekleyin deyip sadece tokalaşıp gidecekti. Ama kalabalığı görünce onlara bir iki kelam etmeden olmaz diye düşündüler kendileri. Tabi bizde hazırlığımızı ona göre yaptık. Kendisi de otobüsün hoparlöründen konuşma taraftarıydı, devamlı böyle konuştuğunu söylediler. Vatandaş kalabalık olunca bir izdiham oldu. Artık konuşmak mecbur oldu ve eline mikrofonu verdiler. Bunu yaparken tabi vakitte dar, yukarıda İstanbul’a ulaşacağı helikopter bekliyor. Danışmanları devamlı acele edelim dediler, İstanbul’da televizyonda bir programı vardı. Ona yetişmek için biraz acele ettiler. O da konuşmak istedi, kalabalıkta olunca bir kargaşa oluştu. Organizasyonda bir sıkıntı oldu.”


“Çalışmalarda daha fazla bir kitleye ulaşmak için bağımsız çalışma kararı aldık”

AK Parti teşkilatının son 15 gün çok yoğun çalıştığı, gece gündüz ev ev dolaştığı ama buna karşılık MHP ve CHP teşkilatlarının uyumlu şekilde çalışamadığı yönünde bir takım söylentiler var. Siz kendi adınıza uzun süredir rakibiniz olan CHP teşkilatı ile uyumlu çalıştığınızı düşünüyor musunuz?

“CHP’li arkadaşlarla, sadece onlarla değil Demokrat parti il başkanı, Demokratik Sol Parti İl Başkanı ve Bağımsız Türkiye Partisi İl Başkanı ile de görüştük. Bazı arkadaşlar programlara katılımlarının zayıf olacağını söylediler. Ama Cumhuriyet Halk Partisi Teşkilatı çalıştı. Onlarla da uyumlu çalıştığımız yerler oldu. Bazı programları ayrı yapalım diye konuştuk.  Çünkü ne kadar çok kişiye ulaşırsak, ayrı beldelerde çalışma yaparsak o kadar iyi olacağını düşündük. Onlar bir ilçede çalışırken biz farklı bir ilçede çalışmalarımızı sürdürdük. Böyle bir çalışmanın daha iyi olacağını düşündük. Sonuç olarak aynı adayın üzerinde mutabık kaldık ama siyasi partilerimiz ayrıdır. Çalışmalarımızı da ayrı şekilde yaptık. Zaten çalışmalarımızda kullanacağımız siyasi objeler, afişler, broşürler her siyasi partiye ayrı olarak geldi. Çalışmalarda daha fazla bir kitleye ulaşmak için bağımsız çalışma kararı aldık. Ama büyük köy ve ilçelerde birlikte hareket ettiğimiz zamanda oldu. AKP’nin gücü daha fazla, basını daha yaygın şekilde kullandı.  Eşit bir yarış başlamadı. İl bazında ve Türkiye genelinde görsel basını daha fazla kullandılar. Devletin imkanlarını daha fazla seferber ettiler. Ekmeleddin İhsanoğlu ilimize geldiği zaman kalabalığı vatandaş gördü. Onların bakanı geldiği zaman oradaki kalabalığı da vatandaş gördü. Gelen kalabalıktan fazla Türk devletin polisi vardı. Vatandaşımız bunların hepsini gördü ama takdir sonuçta halkımızın.“

“Eğer parti bazında değerlendirilirse AKP açısından bu düşük bir orandır” 

Bu seçim Türkiye’ye ve Bilecik’e ne gibi sonuçlar getirir?

“Türkiye’de halkımız yüzde 51 olarak oyunu verdi ama sen anayasayı değiştiremezsin. Anayasa dışındaki özlemlerini de yapamazsın. Sen ülkemizde yaşayanların yarısının oyunu almış olarak geldin. Eğer genel seçime orantılarsak, 250-260 civarında milletvekili çıkarıyor. Eğer parti bazında değerlendirilirse AKP açısından bu düşük bir orandır.  Sonuç olarak yüzde bir bile fazla alsa cumhurbaşkanı olabiliyor bu seçimde öyle oldu. Seçim ikinci tura kalsaydı nasıl olurdu bilemiyorum ama birinci turda kazanamaz düşüncesindeydik. İç Anadolu’da MHP’nin kalesi olan yerlerde yeterli oy gelmedi. Onların Bilecik merkezde 18 bin oyları bulunuyor. Genelde de 53 Bin oya yaklaştılar, son yerel seçimde oyları bu şekildeydi. HDP seçmeni Bilecik’te ve özellikle Bozüyük’te kendi adayına oy verdiği görülüyor.”

“Memleket meselesinde zıt görüşlü partilerin bir araya gelebileceği gösterildi”

CHP ve MHP seçmeninin büyük bir bölümü oyunu vermedi. Bu geride kalma durumu ile ilgili olarak sizce en önemli sebep nedir? Yoksa bu iki partinin bir araya gelmesi mi yanlıştı?

“Bu iki partinin bir araya gelmesi yanlış değildi. Memleket meselesinde zıt görüşlü partilerin bir araya gelebileceği gösterildi. Bu ileriye dönük yani önümüzdeki seçimlere bir gösterge de olabilir. Fakat en büyük etken köylerde Tayyip Erdoğan’a büyük bir oy potansiyeli çıktı. AKP seçmeni blok olarak sandığa gitti ve oyunu kullandı. MHP’de ve diğer partilerde sandığa gitmeyip ve kendi partilerinin adayını desteklemeyenler oldu. Benim tahminim bu şekildedir. Çünkü AKP’nin oyu blok olarak yerinde duruyor, bizim ve CHP’nin oylarında bir düşüş görünüyor. Seçmenin partimizin gösterdiği adaya oy vermediklerini gösteriyor. “

Bu sonuç milletvekili seçimlerini etkiler mi?

“Yerel seçimlerde 41 Bin oyumuz var. Olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum, eğer iyi bir aday ile halkın karşısına çıkarsak ve iyi bir çalışma yaparsak biz aynı oyu alacağımızı tahmin ediyorum. “

“Kendi çapımızda başarılıyız ama Bilecik’te Ekmeleddin İhsanoğlu’nu birinci çıkaramadığımız için üzgünüz”

Bu sonuç ile birlikte istifa etmeyi düşündünüz mü?

“ İstifa etmeyi düşünmüyoruz. Yüzde 45 küsü oy bizim için yeterli. Biz elimizden gelen gayreti gösterdik. Genel merkezimizin talimatları doğrultusunda çalışıyoruz şimdilik böyle bir düşüncemiz yok. Kendi çapımızda başarılıyız ama Bilecik’te Ekmeleddin İhsanoğlu’nu birinci çıkaramadığımız için üzgünüz.”

  

 

Editör: TE Bilişim