Gökay Şimşek

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Demisaş ve Mefro- Wheels (Tekersan) işçileri Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile tekrardan toplu iş sözleşmesi için masaya oturması sonucunda istediklerini aldılar.

Grev ilanını işyerlerine asmışlardı

Geçtiğimiz günlerde çarşı merkezinde Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katılımıyla işçiler basın açıklaması gerçekleştirmiş ve MESS’e son uyarı yapılmıştı. İplerin iyice gerilmesi neticesinde Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu, sürecin genel greve gittiğini belirtmiş ve ardından Demisaş ile Mefro- Wheels (Tekersan) fabrikalarının da aralarında bulunduğu 30 işyerinin kapısına 2 Şubat’ta greve çıkılacağına dair ilan asılmıştı. Bunun ardından MESS Birleşik Metal İş ile Türk Metal Sendikası’nı bir kez daha masaya oturmaya davet etmişti.MESS ile Birleşik Metal İş ve Türk Metal İş Sendikası arasında yapılan son görüşmede uzlaşma sağlanarak iki yıllık sözleşme imzalandı. İmzalanan Toplu İş Sözleşmesine göre; ücretlere ilk 6 ay için net 506 lira zam yapılacak. Sosyal haklarda yüzde 23 oranında artış olacak ve işçiler en az 510 lira olmak üzere 930 liraya kadar değişen miktarda zam alacak.

“Sonuçtan memnunuz”

“Zafer direnen emekçinin olacak dedik, inandık ve kazandık” diyen Birleşik Metal İş Bilecik Bölge Temsilcisi Recai Büyükbeyhan, gazetemize konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Metal İşverenleri Sendikası (MESS), uzun zamandır sendikamız Birleşik Metal İş ile süren görüşmelerin sonuçsuz kalması noktasında sendikamıza tekrardan bir görüşme tarihi daha verdi. Birleşik Metal İş ile MESS arasındaki bu görüşmelerde de belirli bir boyuta daha gelindi ve sözleşmemizi imzaladık. Bu Toplu İş Sözleşmesini işyerlerinde açıkladığımız zamanda insanlar gayet mutluydu. Eskiden biliyorsunuz sözleşmeler üç yıldı. Bu üç yıllık sözleşmelerin altıda Birleşik Metal İş olarak biz imza atmadık ve bu sözleşme Yüksek Hakem Kuruluna gitti. Biz yine dedik ki; kesinlikle üç yıllık bir Toplu İş Sözleşmesini imzalamıyoruz.

Bu üç yıllık olan Toplu İş Sözleşmesini tekrardan iki yıllık olarak gerçekleştirdiğimiz mücadele ile geri aldık. Sözleşme ile alınan zam oranları da dönemimize göre iyi bir rakam oldu. Yani 510 ile 930 TL arasında değişen zam ücretleri bütün çalışanların cebine girmiş oldu. Bu rakamları iş yerlerimizde açıkladığımız zamanda, çalışanlarımız alkışlar ve sloganlarla bu sözleşmeyi gayet olumlu karşıladılar. Kazanan yine işçi arkadaşlarımız oldu sonuçtan memnunuz.”

Editör: TE Bilişim