Gökay Şimşek

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Demisaş ve Mefro Wheels işçileri MESS ile süren Toplu İş Sözleşmelerinin sonuçsuz kalması sonrasında alanlara indi.

08/16 vardiyası sonrasında sloganlar eşliğinde Belediye Sosyal Tesisleri Çay Bahçesi önüne gelen işçiler burada basın açıklaması düzenledi. İşçiler adına basın açıklamasını yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, önümüzdeki günlerin büyük mücadelelere doğru gittiğini vurguladı.

“Hakkımızı da almak için ne gerekiyorsa yapacağız”

Genel Sekreter Özkan, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “metal işçilerinin işverenlerden talepleri onların alın terinin karşılığıdır. Biz bu taleplerde bulunuyorken o fabrikalara yaptırdığımız devasa karların, o üretimlerin karşılığını istiyoruz, o hakkımızı da almak için ne gerekiyorsa yapacağız.

Diğer taraftan bizim önümüzü gayri meşru yöntemlerle önümüzü kesmeye çalışırsanız biz o gayri meşru davranışlara pabuç bırakmayız. Metal işçileri o grev haklarını gerektiği yerde ve gerektiği zamanda kullanır, sizi de o kararları aldığınıza pişman etmesini bilirler.

“Üretimden gelen gücümüzü kullandık”

Biz şimdi haftalık eylem programları ile birlikte eylemlerimize devam ediyoruz. Bugünde fabrikalarda bu yapılan sefalet ücreti teklifine karşı eylememizi gerçekleştirdik ve üretimden gelen gücümüzü kullandık. Önümüzdeki haftalar içerisinde de o program doğrultusunda mücadelelerimizi eksiksiz ve disiplinli bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.

“Mücadeleyi adım adım büyüteceğiz”

Ayın 19’unda Gebze’de sizinde katılımınızla büyük bir miting gerçekleştireceğiz. Bu toplu sözleşme ile ilgili aynı şekilde Bursa’da da büyük bir işçi gösterisi yapılacak. Önümüzdeki bu mücadeleyi adım adım büyüterek yolumuza devam edeceğiz. Ben buradan açıklıkla söylüyorum,2019 yılında kamu sözleşmelerinde yüzde 8 zamla Tolu İş Sözleşmeleri bitirdiler. Diğer taraftan memurları hakem kuruluna göndererek yüzde 6 ile Toplu İş Sözleşmeleri bitirdiler. Emeklilere, memurlara yüzde 6 gibi o sahte enflasyon rakamları ile milyonlarca insanı sefalete mahkum ettiler.

“Milyonlarca insana sefalet ücretlerini dayattılar”

Şimdi ben burada soruyorum: TÜİK’in kendisinin bile inanmadığı açıklanan enflasyon rakamlarına inanan bir tane insan var mı içimizde? Milyonlarca insana bu sefalet ücretlerini bir şekilde dayattılar, çünkü Ağustos ve Eylül ayında İMF’nin patronları geldiler onların önüne ekonomik reçeteleri koydular ve siyasi iktidarda onların önüne koymuş oldukları bu reçeteleri hayata geçiriyor.Şimdi 130 bin metal işçisi bu reçeteleri hem kendisi için, hem çocukları hem geleceği için bu reçeteleri yırtıp çöpe atıp haklarının karşılığını alacaktır.

“Bizi mecbur bırakırlarsa grevde yaparız”

Şimdi önümüzdeki günlerde resmi arabulucunun raporunu bekliyoruz. Artık yüzdük yüzdük kuyruğuna geliyoruz. O çarkların elimizde duracağı günler yaklaşıyor. Bizim amacımız grev yapmak falan değil, biz grevi en son çare olarak hayata geçirmeyi düşünürüz amacımız masa başında hakkımızı alabileceğimiz bir Toplu İş Sözleşmesini yapabilmek ama eğer ki; bizi mecbur bırakırlarsa grevde yaparız. Önümüzdeki günler bu ülke çok büyük mücadelelere sahne olacaktır” dedi.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasında işçiler sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız, İnadına sendika inadına DİSK, Geliyor genel grev geliyor, Sadaka değil toplu sözleşme, Patronlara kul köle olmayacağız, İsçilerin birliği sermayeyi yenecek” şeklinde slogan attılar.

Diğer yandan metal işçilerinin eylemlerine Cumhuriyet Halk Partisi, Vatan Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Petrol-İş Sendikası da destek verdi.

Editör: TE Bilişim