Birleşik Metal-İş Sendikası Demisaş İşyeri Baştemsilcisi Recai Büyükbeyhan, Bilecik başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanında devam eden işçi direnişleri hakkında açıklama yaptı. Yıllardır maruz kaldıkları haksızlığa, baskıya, zulme karşı biriktirdikleri taleplerini gündeme getirdiklerini belirten Büyükbeyhan, metal işçilerinin taleplerini bir kez daha sıraladı. Açıklama şöyle:

“Bilindiği gibi metal işçileri aylardır ülkenin dört bir yanında yıllardır maruz kaldıkları haksızlığa, baskıya, zulme karşı biriktirdikleri taleplerini gündeme getirmektedir.

Metal işçileri haklı taleplerini hiçbir taşkınlığa yol açmadan ancak kararlı biçimde bugüne kadar getirmişler ve taleplerinin cevap bulduğu işyerlerinde de işbaşı yaparak hedeflerinin ne olduğunu açıkça göstermişlerdir.

On yıllardır süren ve adeta bir şeytan üçgeni haline gelen MESS-Türk Metal-AKP birlikteliği, metal işçileri başta olmak üzere emekçileri büyük bir cendere içinde ölümüne çalıştırırken, açlık ve sefalet ücretine mahkum etmeyi kendilerine görev edinmişlerdir.

Şimdi gelişen olaylar karşısında bir yandan işçilere sus payı vermek, taleplerini ucuza ve yok pahasına dindirmek adına bir takım girişimlerde bulunmalarına rağmen, bir türlü dinmek bilmeyen sınıfsal kinlerini bastıramadıklarından olsa gerek uygunsuz tavırlarını da sürdürmektedirler.

işbaşı yapılırken verilen sözlere rağmen Tofaş fabrikasında iki işçi sebepsiz yere işten çıkartılmış ve Tofaş işçileri bunun üzerine eyleme başlamışlardır.

Ne yazık ki benzeri girişimler şimdi Gölcük Ford ve Eskişehir Ford fabrikalarında da gündeme gelmekte ve işçiler talepleri nedeniyle cezalandırılmak istenmektedir.

Ford fabrikalarında idari izin adı altında işçiler resmen işten çıkartılmakla tehdit edilmeye başlanmıştır.

Bu gelişmeler de gösteriyor ki MESS ve bağlı işverenler son yıllarda metal işçilerinin mesajlarını tam olarak anlamamakta ısrar etmektedirler.

 Metal işçileri dediler ki;

1- Ücretlerde iyileştirme yapılsın.

2- İşten atılma olmasın

3- İşçilerin seçtiği temsilciler yönetim tarafından tanınsın

4- Sahte sendika ve temsilcileri işyerlerine sokulmasın

Ve birçok fabrikada bu istediklerini direnerek mücadele ederek elde ettiler.

Evet işçiler, emekçiler önce Reno’da sonra Tofaş’ta, Coşkunöz’de, Mako da, Ototirim’de, Ford’da Arçelik’te, Türk Traktör’de, Otosan’da, Empay’da, CMS de, İzmir Demir Çelik’te hakları için üretimi durdurdular.

Sermayenin hizmetindeki işbirlikçi sarı sendikaya isyan bayrağını çekip fabrikalardan kovaladılar.

İşçiler, metal işçileri işbirlikçi ve dayatmacı toplu sözleşme düzenine karşı, düşük ücret sistemine, sermaye denetiminde sahte sendikaya karşı isyan ettiler.

Tek tip ücret politikalarıyla metal işçilerini her geçen gün biraz daha yoksullaştıranların en son toplu sözleşme dönemini bir dayatmayla oldubittiye getirmeleri bardağı taşıran son damla olmuştu.

Sendikamız DİSK/Birleşik Metal-İş in bu oyunu bozan çıkışı ve işkolunda uyguladığı ancak AKP iktidarının yasaklarıyla sadece bir gün süren grev bile onbinlerce metal işçisinin uyanışını sağlayan bir kıvılcım olmaya yetmiştir. Şimdi o kıvılcımın ateşiyle kavruluyorlar.

MESS ve Türk Metal kendi yarattıkları cehennemi ateşin sıcaklığıyla kavrulurken hala işledikleri günahların farkında değilmiş gibi davranmaya devam ediyorlar.

Eğer bu yangına odun atmaya devam edip işçilerin iradelerini hiçe saymaya kalkarlarsa bundan böyle kül olup gidecek olanlar artık işçiler değil kendileri olacaktır.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak diyoruz ki, biraz önce yukarda özetlediğimiz metal işçilerinin taleplerini dikkate alsınlar.

İşçilerin sendika seçme hakkına saygı göstersinler, işçilerin kendi temsilcilerini seçmelerine, ücretlerde bekledikleri hakkaniyete uygun artışlara ve ücret dengesizliğinin sona erdirilmesine ve tabii en önemlisi sendikal hak ve özgürlüklere saygı duysunlar.

Halkın sesine kulak vermeyenler, işçinin emekçinin taleplerini hiçe sayanların hali ortadadır.

Başta MESS olmak üzere tüm işverenleri sağduyuya ve işçilerin sesine kulak vermeye çağırıyoruz. Bu süreçte tek bir işçinin dahi burnu kanarsa bunun vebalini ödemek zorunda kalacaklar onlardır.

Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de her zaman işçilerin sesine kulak vermeye, kararlarına uymaya devam edeceğiz.

Ancak bu iyi bilinsin ki bizim bugüne kadar kulak verdiğimiz ve istekleri doğrultusunda hareket ettiğimiz yegane irade işçilerin iradesi olmuştur, bundan böyle de olmaya devam edecektir.

İşçinin iradesi karşısında durmaya kalkan kim olursa olsun karşısında yine her zaman olduğu gibi DİSK-Birleşik Metal-İş Sendikasını bulacaktır.

Gerekli uyarılara rağmen işyerlerindeki kıyımlar devam ederse, gereken masajı almadığı anlaşılan MESS’e ve işverenlere karşı gerekli cevabı eylem ve direnişlerimizle vermeye kararlı olduğumuzu herkesin iyi bilmesini isteriz.”

Editör: TE Bilişim