Mefro Wheels (Tekersan) ve Demisaş Döküm Emaye Sanayi Fabrikalarında örgütlü olan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması neticesinde eylemlerini artırarak devam ettiriyorlar.

İşçiler, önümüzdeki günlerde fazla mesailere kalmama, işyerlerinde işçilerin yakalarında hak taleplerini içeren kokartlar takması, her hafta Cuma günleri vardiya girişlerinde toplu yürüyüş yapılması ve MESS’e üye işyerlerinde kitlesel basın açıklamaları yapılması yönünde karar aldı.

“Metal işçisi çok daha fazlasını hak etmektedir”

08-16 vardiyası başlamadan evvel Demisaş Sendikası İşyeri baştemsilcisi Saim Taşkın ve Mefro Wheels Fabrikası İşyeri baştemsilcisi Selçuk Kargı’nın iş yerlerinin önünde yaptıkları basın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız ile MESS arasında süren grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 1 Aralık 2017 tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Sendikamız Merkez Toplu Sözleşme Komisyonu gelişmeleri değerlendirmek üzere (8 Aralık 2017) Sendikamız Genel Merkezi’nde toplandı ve aşağıdaki kararları aldı.

Merkez Toplu Sözleşme Komisyonumuz, MESS'in teklifleri içerisinde yer alan başta 3 yıllık toplu sözleşme olmak üzere, ücret zam teklifi, sosyal haklar için verilen teklif ve kazanılmış haklan geriye götürmeyi amaçlayan tekliflerin asla kabul edilmeyeceğini belirtmiştir.

MESS, metal işçilerinin insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma koşullarına yönelik taleplerine karşı metal işçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı amaçladığı gibi önerdiği komik oranda ücret zara teklifi ile metal işçilerini sefalet koşullarında yaşamaya mahkum etmek istemektedir. Biz ise, insanca düzeyde yaşayacak bir ücret istiyoruz. Emsal aldıkları enflasyonun işçilerin enflasyonu olmadığını defalarca söyledik bir kez daha belirtiyoruz.

MESS'e üye işyerleri üretim rekorları kırmakta olup sektörün karlılığı tartışılmaz durumdadır. Ancak, işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar.

Masada söyledik, bir kez daha açıkça söylüyoruz. Hiçbir zaman ve hiçbir yerde, kazanılmış haklarımızı tartışma konusu etmedik, etmeyeceğiz. MESS’i uyarıyoruz, bu tekliflerinin kabul edilmesi söz konusu olamaz. Bizler toplu sözleşme teklifimizi çok sayıda İşçinin katıldığı kurullarımız aracılığıyla hazırladık. Teklifimiz, metal işçilerinin talepleridir. Uzun tartışmalar sonucu hazırlanmış bir tekliftir ve gerçekçidir. Bize oran yüksek diyorlar. Biz de diyoruz ki, orana değil istediğimiz rokama bakın. Metal işçisi çok daha fazlasını hak etmektedir.

İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri, fliti ve meşru haklarını, her koşul ve şartta kullanacaklardır. Bu konuda, metal işçilerin yaratıcılığım hatırlatmak isteriz. İşverenlere geçtiğimiz dönem yaptığımız grevleri ve Metal fırtınayı hatırlamak isteriz. Metal işçilerinin sabrını ölçmeye kalkmayın. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Henüz vakit varken, metal işçilerinin haklı taleplerini yerine getirin.

Bütün değerlerin yaranası olduğu halde, açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşamaya mahkum edilen ve bu (ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan işçiler ve emekçiler bu durumu hak etmiyorlar. Gün sermayenin dayatmalarına karşı ayağa kalkma, sesini duyurma ve tepkimizi ortaya koyma günüdür. MESS'e bağlı işyerindeki üyelerimiz, emeklerine ve geleceklerine sahip çıkacak ve tepkilerini Pazartesi gününden (11 Aralık 2017) itibaren işyerlerinde göstermeye devam edeceklerdir.

Merkez Toplu Sözleşme Komisyonumuz bu değerlendirmeler çerçevesinde aşağıdaki eylem ve etkinlikleri yapma kararı almıştır.

1-11Aralık Pazartesi gününden itibaren işyerlerinde fazla mesailere kalınmayacaktır.

2-11 Aralık Pazartesi gününden itibaren (2 hafta süreyle) taleplerimizi içeren kokartlar takılacaktır.

3-15Aralık Cuma günü başlayarak, her hafta Cuma günleri vardiya girişlerinde servislerden inilerek toplu bir şekilde yürüyüşler yapılacaktır.

4-Önümüzdeki günlerde, MESS'e üye İşyerlerinin bulunduğu bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapılacaktır.

Yukarıda belirtilen eylem ve etkinlikler yanında, günlük gelişmeler dikkate alınarak, samanı ve şekli Genel Yürütme Kurulumuz tarafından belirlenecek eylem ve etkinlikler yapılacaktır.”

Editör: TE Bilişim