Çanakkale boğazında Kepez beldesi açıklarında 107 sene önce batırılan Mesudiye Zırhlısının şehitleri geniş katılımlı bir törenle anıldı. Birinci Dünya Şavaşı sırasında Çanakkale boğazının Kepez Sarısığlar mevkiinde,13/12/1914 tarihinde batırılan Mesudiye Zırhlısı şehitlerinden 10 subay ve 25 askeri anmak üzere Deniz kuvvetlerine bağlı bir hücumbottan, denize çelenk atıldıktan sonra törene katılanlar ellerindeki karanfilleri denize bıraktılar.

         Törene; Çanakkale belediye başkan yardımcıları  Mehmet İrfan Mutluay ve Rabiya Turan Ünüvar, Kepez  belediye başkanı Birol  Arslan, Çanakkale Boğaz  komutan yardımcısı, Hava radar komutanı, Sahil güvenlik komutanı, Gelibolu Tarihi Alan başkan yardımcısı, Turizm tanıtma derneği  başkanı İsmet Balkan ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, 18 Mart Çanakkale üniversitesi temsilcisi, emekli öğretmenler, basın ve medya kuruluşları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

        Törende; şehitlerin memleketleri ve isimlerinin tek tek okunmasından  sonra Kepez  belediye başkanı Birol  Arslan, Çanakkale Turizm Tanıtma  derneği başkanı İsmet Balkan ve şehit  yakını olarak törene Bilecik’ten davet  edilen Pazaryeri Halk Eğitimi Merkezi müdürü Sedat Büyük birer konuşma yaptılar.

        Kepez  belediye  başkanı Birol  Arslan; “Mesudiye zırhlısının özelliklerini ve savaştaki  görevinin önemini belirttikten sonra bu vatan için canlarını feda eden Mesudiye  şehitlerinin devlet  töreniyle anılmasının önemli  olduğunu ” söyledi. Dernek  başkanı İsmet Balkan da; “18 Mart Çanakkale zaferinin kazanılmasında Mesudiye  şehitlerinin büyük katkısı olduğunu” belirtti.

        Sedat Büyük ise yaptığı konuşmada;  “Mesudiye  Zırhlısında şehit  olan akrabası Ahmet oğlu İsmail’in, dedesinin abisi olduğunu ve şehit İsmail ile gurur duyduğunu belirterek şehitlerle ilgili olarak 1995 yılından itibaren geniş araştırmalar yaptığını, Mesudiye şehitleri adına Kepez’de anıt  ve park yapılması için Genelkurmay başkanlığına veya  Deniz Kuvvetleri komutanlığına müracaat etmeyi düşündüğünü, Çanakkale’de şehitler adına yapılmış olan parkın açılışında bulunmaktan ve şehit  isimlerinin anıtta yazılı olmasından büyük mutluluk duyduğunu, şehitleri rahmet  ve saygıyla andığını” söyledi.

        Konuşmaların ardından şehitler  adına yapılan duadan  sonra Kepez Belediyesi’nin yaptırdığı Mesudiye Zırhlısı Şehitler Parkı anıtının açılışı yapıldı. Açılıştan sonra törene katılanlara pilav ikramında bulunuldu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                     16/12/2021 - SB.

Editör: TE Bilişim