Geçtiğimiz günlerde yaptığımız “Meslek liselerindeki birçok bölüm kapanıyor”  başlıklı haberimize İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden cevap geldi.


Açıklamada alanların kapatılmayıp yeniden planlandığı belirtilirken, İl Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazıda, “10-11 Ocak 2017 tarihlerinde yapılan çalıştay sonucunda açılması ve kapatılmasına karar verilen alan/dallar listesi ekte gönderilmiştir” şeklindeki ifadelerin aksine bu bölümlerin kapatılma olarak değil, yeniden planlanma şeklinde olduğu belirtildi.

Bu açıklama İl Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazı ile çelişki yaratırken, yapılan açıklamada, “18.01.2017 Çarşamba günü yarin11.com haber sitesinde ve 19.01.2017 tarihli Yarın Gazetesi’nde yayımlanan “Meslek Liselerinde Birçok Bölüm Kapanıyor” haberi hakkında kamuoyunu bilgilendirmek adına yazılı açıklama yapılması gerekliliği oluşmuştur.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 28.07.2016 tarihinde Valiliklere göndermiş olduğu yazıda “Nitelikli iş gücü öncelikle okullarımızın da istenilen niteliklere sahip olması ile mümkündür. Bu doğrultuda insan gücünü ve mali kaynaklarını sadece belirli bir alana yönlendiren, bir alanda ihtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ihtiyaç vardır. Bu okullarımızla, kamuoyunda mesleki eğitime olan farkındalığın artırılması ve alanında markalaşmış okullar hedeflenmekte ve bulunduğu şehrin, ülkemiz ekonomisine katkısı doğrultusunda, bölgenin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünün sağlanmasında kilit rol oynamaları veya gelişen teknolojinin ihtiyaç duyacağı nitelikte mezunlar vermesi planlanmaktadır. Bu okullarımızın öğretmen, öğrenci ve sektör desteği ile tek bir alanda mesleki eğitime yoğunlaşmaları, arzulanan kalitede mesleki ve teknik eğitime ulaşmada okullarımızın önünü açacaktır.

Tüm bunlar dikkate alındığında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde sektör desteği ile belirli bir alanda ihtisaslaşmanın gerekli olduğu görülmekte ve her ilimizde tematik eğitime zemin hazırlaması açısından belirli bir alanda ihtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılması hedeflenmektedir." denilmektedir.

Yine Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 16.11.2016 tarihinde Valiliklere göndermiş olduğu Genelgede “Belirli bir alanda ihtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılacak iller listesinde Bilecik ili için Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı açılması Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmüştür.

Genel Müdürlüğümüzün göndermiş olduğu yazılı talimatlar doğrultusunda öğrencisi bulunmayan alanların kapatılması teklif edilmiştir. Ayrıca İhtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde bulunan alanlar, 10-11 Ocak 2017 tarihinde yapılan “Bilecik Mesleki Eğitim ve İstihdam Eğilimini Belirleme Çalıştayı” sonrasında yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu haber içeriğinde belirtildiği gibi alanlar kapatılmamış olup yeniden planlanmıştır.

Bu kapsamda; kapatılması planlanan alanlarda eğitime devam eden öğrencilerimiz kademeli olarak halen bulundukları okullardan mezun olacak, önümüzdeki yıldan itibaren 9.sınıfa başlayacak öğrencilerimiz ise bu alanın bulunması gereken yeni okulda eğitime başlayacaklardır. Örneğin yapılan çalışma doğrultusunda; Bilişim Teknolojileri Alanı hem Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hem de Bilecik Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde mevcut olduğundan bu alan sadece Bilecik Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde devam edecek olup diğer okulumuza önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğrenci kaydı yapılmayacaktır” denildi. 

Editör: TE Bilişim