İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Bilecik’teki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin alanlarının yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatıldığını söyledi. Buna göre ilimizdeki mesleki ve teknik liselerinde bulunan alanlar yeniden düzenlenecek. Yeni düzenleme ile Bilecik sanayisinin kalifiye eleman sıkıntısının azaltılması hedefleniyor. 

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Bilecik eğitimindeki yeni çalışmalar hakkında bilgi verdi. Elektronik Bilişim Ağı ile ortaokul ve liselerdeki öğrencilerin daha geniş öğrenim ağına ulaşabileceklerini kaydetti. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerindeki alanların yeniden düzenlenmesi için çalışma başlattıklarını kaydeden Durmuş, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Milli Eğitim Bakanlığıtarafından gönderilen kitaplar eğitim için yeterli durumda. EBA (Elektronik Bilişim Ağı) içerisinde ders içi etkinlikler sorular var. Bütün branşların soruları EBA içerisinde bulunuyor. Şu an Türkiye genelinde ortaokul ve liselerimizde akıllı tahtaların kurulumları gerçekleştirildi. Öğrencilerimizin her birine EBA şifreleri verildi. Eba şifreleri üzerinden öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz etkinlikleri takip edebiliyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarının yetersizliği söz konusu değil. Ama veliler öğrencime ilave kaynak kitap almak istiyorum derse alabilirler. Kaynak kitap zorunluluğu okullarımızda yok. Bakanlığımızın kitapları öğrencilerimiz için yeterli diye düşünüyorum.

Mesleki ve teknik eğitimde yeniden yapılanma

Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili ilimizdeki meslek liselerimizin alan dallarının yeniden elden geçirilmesi için çalışmamız var. Sanayicilerimizin, iş adamlarımızın taleplerini gözönünde bulundurarak alanlarda ihtisaslaşmaya giderek mesleki ve teknik liselerimizi masaya yatıracağız. Şuan bununla ilgilihazırlıkları yapmaya başladık. Bununla ilgili bir anket çalışması yapacağız. Sanayicilerimiz, yerel yöneticiler, Ticaret ve Sanayi Odaları, mesleki ve teknik lise müdürleri, velilerimiz, öğrencilerimizi kapsayan geniş katılımlı bir anket uygulamasıyla mesleki ve teknik liselerimizdeki sorunları ortaya koyacağız. Ondan sonra önlem planları hazırlayarak önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı için Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizi alanlarda daha ihtisaslaşmış hale getireceğiz.

Bilecik’te bütün paydaşların içerisinde bulunacağı bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz. Bunun başlangıcını yaptık. Bu anlamda üniversiteden de destek alacağız. Bu konuda Şeyh Edebali Üniversitesi ve il dışından başka üniversitelerle de irtibat halindeyiz. Süreci bu şekilde yürüteceğiz.

20 bin kişilik aile eğitimi

Halk Eğitim Merkezi’nde aile eğitimleri ile ilgili şu anda bir hazırlığımız var. 20 bin velimize eğitim planlıyoruz. Yurtdışında gelen ve mülteci durumunda kişiler için dil eğitimi kurslarımız olacak. Özellikle küçük çocukları olan annelerinin Halk Eğitim Kurslarına katılımlarıyla alakalı sıkıntılar olduğu gündeme geldi. O yüzden yeni Halk Eğitim Merkezi binamızın da fiziki durumunun uygun olmasıyla buraya kreş açacağız. Küçük çocuğu olan anne hangi konuda olursa olsun kursa gelmek istediğinde kursuna gelecek, o arada da çocuğunu kreşe bırakabilecek. Annelerin böyle bir engelle karşılaşmadan hayat boyu öğrenmeyi gerçekleştirmeye çalışacağız. 15-64 yaş aralığı Türkiye’de şuan inanılmaz derece en yüksek olan yaş aralığıdır. Bunların içerisindeki kadınların birçoğu istihdam dışında kaldığı için girişimciliğe adapte edebilmek, üreten bireyler haline dönüştürmek için Halk Eğitim Merkezimizi bu anlamda aktif hale getireceğiz. Kadınların engel ile karşılaştıkları yerlerde çözümler üretiyoruz. Bununda çalışması başladı. Önümüzdeki dönemde gerekli duyuruları da yapacağız. 

‘2 yıllık eğitim planını hazırladık’

Eğitim alanında 2 yıllık eğitim planını hazırladık. Bu doğrultuda yapacak çalışmalarımız var. İl genelinde kazanım ve değerlendirme sınavları yapacağız. Bu değerlendirmeler doğrultusunda bir ilde eğitimde başarıyı yakalamak isteniyorsa zümrelerin çok iyi çalışması lazım. Biz de o yüzden değerlendirmeler neticesinde zümrelerle ilgili tablomuzu göreceğiz. Yeni hedefleri belirleyeceğiz, bu hedefler doğrultusunda zümrelerimiz isteklerinibildirecekler. Şu anda bununla ilgili 2 yıllık bir döngü sürecini başlattık.

Özellikle 8 ve 12. sınıflarımız sınava girecekleri için bu öğrencilerimize yönelik sınava hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, sınav motivasyonu ve kaygısıyla alakalı EBA’da büyük bir soru havuzu var. Öğrencilerimizin bu sistemi daha aktif kullanmaları için eğitimler düzenlenecek.

Öğretmenlere koçluk eğitimi

ÖSYM’nin hazırlayacağı sorularda Milli Eğitim Bakanlığı da katkıda bulunacak. 12. sınıflarda EBA kullanımı ön plana çıktı. 12. Sınıf öğrencilerimize yönelik sınav kaygısı, motivasyon ve ders çalışırken dikkat edilecek hususlar noktasında bir eğitim planlıyoruz. Öğretmenlerimize de 8 ve 12. Sınıf öğrencilerine yönelik koçluk eğitimi aldıracağız. Öğrencilerimizi hem akademik hem de sosyal başarı anlamında destekleyecek bir projemiz olacak. Bunların planlaması yapıldı.

Liderlerin öncülüğünde eğitim

BEBKA ile ortak projemiz kapsamında tüm okul müdürlerimizi liderlik konusunda eğitimlere alacağız. Bu eğitimler kapsamında okullarımızda liderlerin öncülüğünde eğitim yapacağız. TÜBİTAK’ın TÜSİDE birim ile matematik, fen ve teknoloji alanı ile alakalı yeni kazanımlar üzerine yapacağımız proje kapsamında öğretmenlerimiz eğitim alacak.

‘Bilecik, yükselişin şehri olacak’

Hep birlikte daha güzel Bilecik için çalışmalara devam edeceğiz. Biz 15 Temmuz darbe süreci ile şunu gördük. Bütün bireyler öğretmenlerimizin elinden geçiyor. O yüzden 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra eğitim camiası olarak hepimiz kendimizi tekrar çek ederek çocuklarımızla daha fazla ilgilenmemiz gerektiğini, onlara daha fazla ulaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Kimlik ve tarih bilinci yüksek, soran, sorgulayan, özgüvenli bireyler yetiştirme konusunda hassasiyetlerimiz daha üst seviyededir. Bilecik Milli Eğitim camiası olarak bu hassasiyetler doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dirilişin, kuruluşun, kurtuluşun şehri olan Bilecik yükselişin de şehri olacak.” 
Editör: TE Bilişim