İl Milli Eğitim Müdürlüğünden eğitim personeline gelen mesaj tartışması devam ediyor. Gazetemizde yayınlanan “karneler dağıtıldı ama mesaj yeni geldi” başlıklı haberin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından basın açıklaması yayınlanarak, Rehberlik ve sosyal etkinlikler hariç tüm seçmeli derslerin de notla değerlendirilmesi ve dönem ve yılsonu puanlarına etki etmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada seçmeli derslerin notla değerlendirilmesi uygulaması ilk kez geçtiğimiz dönem uygulandığına dikkat çekilerek, ‘Bu hususun bazı okullarda gözden kaçmasına ve seçmeli derslere ilişkin e-okul sisteminde seçmeli ders not girişi yapılmamasına neden olmuştur” denildi.

Eğitim personeline atılan mesajla ilgili olarak açıklamada, “İlimiz genelinde normal süresi içerisinde 8.sınıf seçmeli ders notu girişini yapmamış olan 6 Okulumuzdan 5’i Müdürlüğümüzün Kurum-net ve cep mesaj uyarısından sonra seçmeli ders notu girişini tamamlamıştır. Ancak ilimiz Merkezindeki bir (1) okulun 27 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 12.00'a kadar seçmeli ders not girişleriyle ilgili eksikliklerini tamamlamadığı E-okul sistemi üzerinde yapılan incelemelerden anlaşılmıştır. Bahse konu Okulun 8. sınıf öğrencilerinin mağdur olmaması için; ilgili okuldan alman resmi yazı ile birlikte, Müdürlüğümüzce Bakanlığımız bilgilendirilmiştir” denildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğün konu ilgili yayınladığı açıklamanın tamamında şu ifadelere yer verildi:

“27.08.2013 tarihli ve 25212 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2014- 2015 eğitim öğretim yılına kadar uygulamada olan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 36.maddesinde “(Değişik ikinci cümle: 24.12.2008/27090 RG) Seçmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez. Ancak, öğrencilerin hangi seçmeli dersi aldıkları karne ve diğer kayıtlarda belirtilir.” denilmektedir. Bu nedenle 2014-2015 eğitim öğretim yılına kadar seçmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler, e-okul sistemi ile not çizelgelerinde notla değerlendirilmemiş olup dönem ve yılsonu puanına da etkisi olmamıştır.

26.07.2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2014-2015 eğitim öğretim yılı ile birlikte uygulanmaya başlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 22.maddesinin 3.fıkrasında “öğrencilere, her dönemde seçmeli dersler dâhil bütün derslerden en fazla beş defa olmak Özere ders etkinliklerine katılım puanı verilir.” ve 4.fıkrasında “Rehberlik ve sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez.” denilmektedir. Bu nedenle 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren rehberlik ve sosyal etkinlikler hariç tüm seçmeli derslerin de notla değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bakanlığımız Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 19.09.2014 tarihli ve 45512797.45.4068238 sayılı yazısında konu ile ilgili tereddütlere ilişkin açıklama yapmış olup yazısında “Milli Eğitim Bakanlığı Okul öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlan Yönetmeliği 22 nci maddenin bir bütün olarak değerlendirilmesinden de anlaşılacağı üzere; ilkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler dışındaki tüm derslerden (seçmeli dersler dâhil) öğrencilerin sınava tabi tutulması ve puanla değerlendirme yapılması gerekmektedir.” denilmektedir.

Ayrıca; Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 10.11.2014 tarihli ve 10230228.200.5177993 sayılı “Ortaokul Seçmeli Dersler” konulu yazısı, Müdürlüğümüz tarafından 12.11.2014 tarihli ve 48084065.200.5263544 sayılı yazı ile İlçelerimize ve Merkez Ortaokul Müdürlüklerine duyurulmuştur. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün yazısının ilk paragrafında Seçmeli dersler de diğer dersler gibi puanla değerlendirilecektir.” denilmektedir.

Bu nedenle, 2014- 2015 eğitim öğretim yılından itibaren rehberlik ve sosyal etkinlikler hariç tüm seçmeli derslerin de notla değerlendirilmesi ve dönem ve yılsonu puanlarına etki etmesi gerekmektedir.

Ancak bir önceki eğitim öğretim yılında seçmeli derslerin notla değerlendirilmesi uygulaması yok iken ilk kez, içinde bulunduğumuz 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlamış olması, bu hususun bazı okullarda gözden kaçmasına ve seçmeli derslere ilişkin e-okul sisteminde seçmeli ders not girişi yapılmamasına neden olmuştur.

Durumun fark edilmesi üzerine Bakanlığımız, 26 Haziran 2015 Cuma günü E-okul sistemi ana sayfasına "ÖNEMLİ DUYURU! Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin Not Girişleri açılmıştır. Seçmeli ders not girişlerinde problem yaşanmaması için Seçmeli Ders öğretmenlerinin doğru bir şekilde sistem üzerinde tanımlanmış olması gerekmektedir. Eksik olan not girişlerinin 27 Haziran 2015 Cumartesi günü öğlen saat 12.00’ye kadar tamamlanması gerekmektedir.” şeklinde bir duyuru koymuştur. Yine Bakanlığımız Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 26 Haziran 2015 Cuma günü, saat 16.38’de “Not girişleri açılmış olup 8.sınıflar için seçmeli derslerden notlan girilmeyen dersi bulunan okulların not girişlerini 27 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar tamamlanması gerekmektedir. Kuramlarınızı bilgilendiriniz” şeklinde elektronik posta gelmiştir.

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak; zamanın dar ve durumun aciliyetine binaen ilimiz genelindeki tüm ortaokullara yazışma sistemimiz olan Kurum-net’ten elektronik postayı göndermekle birlikte, hafta sonu tatiline giriyor olmalarından dolayı Kurum-net sistemine bakmayan ve kontrol edemeyen okullar olabileceği ve herhangi aksama da yaşanmaması düşüncesinden hareketle okul müdürlerinin ve ilgili öğretmenlerin (610 personel) cep telefonlarına “E-okul sisteminde 8.sınıflar için seçmeli derslerden notlan girilmeyen dersi bulunan okulların not girişlerini 27 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar tamamlanması gerekmektedir.” şeklinde mesaj göndermek suretiyle okullarımız ve öğretmenlerimiz bilgilendirilmiştir.

İlimiz genelinde normal süresi içerisinde 8.sınıf seçmeli ders notu girişini yapmamış olan 6 Okulumuzdan 5’i Müdürlüğümüzün Kurum-net ve cep mesaj uyarısından sonra seçmeli ders notu girişini tamamlamıştır. Ancak ilimiz Merkezindeki bir (1) okulun 27 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 12.00'a kadar seçmeli ders not girişleriyle ilgili eksikliklerini tamamlamadığı E-okul sistemi üzerinde yapılan incelemelerden anlaşılmıştır. Bahse konu Okulun 8. sınıf öğrencilerinin mağdur olmaması için; ilgili okuldan alman resmi yazı ile birlikte, Müdürlüğümüzce Bakanlığımız bilgilendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

“MAALESEF ŞAKA DEĞİLMİŞ”

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanı Ömer Yel, Türkiye genelinde 6 okulun sisteme giriş yapmadığı için Bakanlık uyarısı ile Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgilendirme mesajı attığını söyledi. Yel, açıklamasında sisteme kayıt yapmayan okulların bilgisine de ulaştıklarını ifade ederken, “Bu okulların ilgili öğretmenleri okullar kapanmadan önce bu notları neden sisteme girmemişlerdir? Bu okulların idarecileri bu notları neden kontrol etmeden karne basımına geçmişlerdir?" sorularını yöneltti.

Yel, sorunun kaynağının okul idarecilerinin olduğunu iddia ederek, “Şimdi buradan taşı gediğine koymak istiyorum. Siz, tecrübeli, işi bilen tüm idarecileri sadece ve sadece bir sendikaya üye değil diye görevden uzaklaştırır ve yerine iş bilmez, acemi idarecileri getirirseniz sonucuna da katlanmak zorunda kalırsınız” ifadelerini kullandı. Yel, açıklamasında şunları aktardı:

“Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26 Haziran 2015 Cuma günü saat 17.09 da ilimizde görev yapan ortaokul öğretmenlerine aşağıdaki mesaj gönderilmiştir. Aynı gün saat 23.27 de aşağıdaki mesaj metnini gösteren fotoğraflarla beraber bunu facebook sayfamda paylaşmış ve “LÜTFEN BİRİ BANA BUNUN ŞAKA OLDUĞUNU SÖYLESİN” diye not düşmüştüm. Benim bu paylaşımım Bilecik ilinde faaliyet gösteren bazı haber sitelerinde haber olarak yayımlanmıştır.

Yapmış olduğumuz araştırmalar ve yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmeler sonucu maalesef bunun şaka olmadığını öğrenmiş bulunmaktayım. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bazı okullarda ( toplam 6 okul) seçmeli ders notlarının ya hiç girilmediği ya da eksik girildiği Bakanlık tarafından tespit edilmiş. Bu uyarı da Bakanlık tarafından e okul sistemine 26 Haziran 2015 Cuma günü mesai bitimine doğru konulmuş ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri de uyarılmış. Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü de haklı olarak bu metni idareci ve öğretmenlere mesaj atarak uyarmaya çalışmıştır. Bu uyarı sonucu, eksiklikler büyük oranda giderilmiştir. Ancak, yine de notları tamamlamayan okul olduğu bilgisi de bize ulaşmıştır. Bu okulların ilgili öğretmenleri okullar kapanmadan önce bu notları neden sisteme girmemişlerdir? Bu okulların idarecileri bu notları neden kontrol etmeden karne basımına geçmişlerdir? Bu sorular cevaplandırılması gereken sorular olarak ortada durmaktadır. Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu okul idareci ve ilgili öğretmenlere soruşturma açıldığı ifade edilmektedir.

Okulda yapılan bir hatadan ister ilçe olsun isterse il olsun Milli Eğitim Müdürlüğünü sorumlu tutmak elbette vicdansızlık olur. Ancak, notları zamanında girmeyen öğretmenin yanı sıra o okulların idarecileri de 1. Derece sorumludurlar. Bu kişiler yapılacak soruşturma sonucunda gereken uyarı veya cezaları alacaklardır. Bu arkadaşların ceza alması ise yapılan yanlışları düzeltmeyecektir. Önemli olan o yanlışı veya hatayı yapmamaktır. 

Şimdi buradan taşı gediğine koymak istiyorum. Siz, tecrübeli, işi bilen tüm idarecileri sadece ve sadece bir sendikaya üye değil diye görevden uzaklaştırır ve yerine iş bilmez, acemi idarecileri getirirseniz sonucuna da katlanmak zorunda kalırsınız… 


NOT: Son bir yıl içerisinde atanan idareciler içinde işini düzgün yapan çok sayıda idareci mevcuttur. Bu yazı bu arkadaşları kapsamamaktadır.”

Editör: TE Bilişim