Geçtiğimiz hafta açıklanan BEBKA - 2012 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, Bilecik’te destek almaya hak kazanan 5 projeden biri de Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin, ‘Sürdürülebilir Doğaltaş Teknolojileri Geliştirme Merkezi’ projesi oldu. Proje sayesinde artık Bilecik ve çevre illerdeki mermer üreticileri, kalite belgelerini Şeyh Edebali Üniversitesi’nden alabilecek. “Biz taşı çıkarıyoruz, Çin’e satıyoruz. Çin bunu işleyip bize 10 misline geri satıyor. Mermerin tozunu, kırığını bile değerlendiriyorlar” diyen proje koordinatörü, Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Cenk Karakurt, kuracakları merkezle, çıkarılan cevherlere kalite sertifikalarının verileceğini ve endüstriyel ürün üretimi yapabilmek için gereken araştırmaların yapılacağını söyledi.

“Bilecik mermer ve granit yatakları açısından zengin bir şehir. Bu madenler doğaltaş kapsamında ürünler. Bilecikli maden üreticileri bu cevherleri çoğunlukla hammadde olarak satıyor” diyen Proje Koordinatörü Karakurt, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde kurulacak ‘Sürdürülebilir Doğaltaş Teknolojileri Geliştirme Merkezi’ sayesinde, hem hammadde olarak satılan ürünlerin kalite kontrollerini ve sertifikasyonlarının yapacağını, hem de merkez bünyesinde açılacak Ar-Ge departmanı sayesinde cevherlerin işlenip ekonomik değeri daha yüksek ürünler haline getirileceğini söyledi.

Kalite Belgeleri Şeyh Edebali Üniversitesi’nden

Proje Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Cenk Karakurt; ürünlerde, gerek ihracat yaparken gerekse iç pazara sunulurken, kalite uygunluk belgesi olmasının önemine dikkat çekti. Karakurt, kuracakları merkezde çıkarılan taşların analizlerinin yapacağını ve kalite uygunluk sertifikalarının vereceğini söyledi. Piyasada daha rekabetçi olmak için kalite uyumluluk belgesi sahibi olmanın önemine vurgu yapan Karakurt, Bilecikli üreticilerin sertifika almak için Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne başvurduğunu, merkezin açılmasıyla birlikte Bilecik ve çevre illerdeki üreticilerin hizmeti Şeyh Edebali Üniversitesi’nden alabileceklerini söyledi.

Atıktan Endüstriyel Ürüne

Merkez bünyesinde kurulması planlanan Ar-Ge departmanıyla, şuan hammadde olarak satılan doğaltaşların işlenmesi ve mermer atıklarının endüstriyel ürünlere dönüştürülmesi sağlanacak. Karakurt, merkezin isminde bulunan ‘sürdürülebilir’ ifadesinin, yapılacak araştırma çalışmaları sayesinde sürekli gelişecek ve yeni teknolojilerin üreticilerle buluşmasını sağlayacak bir yapıyı ifade ettiğini söyledi. Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulacak olan merkezde, çevre üniversitelerin araştırma görevlileri ve üniversite öğrencileri de çalışmalarda bulunacak.

İmzalar 10 Gün Sonra

Toplam bütçesi 800 Bin TL olan projenin %75’i BEBKA tarafından, %25’iyse üniversite bütçesi tarafından karşılanacak. Projenin gerçekleşmesi için ilk adım birkaç hafta içinde Bursa’da imzalanacak protokolle atılacak. Bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje kapsamında, üniversite içersinde tahsis edelin 500m2’lik bir alanda altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek ve gerekli teknik ekipmanlar alınacak. Merkezin hazır hale gelmesinin ardından akreditasyon çalışmaları yapılacak ve merkezin uluslar arası geçerliliği olan sertifikaları vermesi sağlanacak.  

Editör: TE Bilişim