Vali Süleyman Elban öncülüğünde Bilecik ve Bursa'da ki mermer sektöründe faaliyet gösteren işadamları biraraya gelerek Cumhurbaşkanı’nın işadamlarına yönelik söylediği “İstihdam Seferberliği”ne ilişkin kapsamlı toplantı gerçekleştirdi. Mermer sektörünün kalbinin Bilecik'te attığı toplantıda mermerciler istihdam ve güç birliğinde hem fikir oldular.

Acar Restaurant’ta akşam yemeğinde biraraya gelen işadamları önümüzdeki yıllarda üretimi, ihracatı ve istihdamı artırabilmek için siyaset ve bürokrasi ile sık sık biraraya gelinmesi yönünde görüş birliğine vardı.Bilecik ve Bursa’daki sektör temsilcilerinin katılım gösterdiği toplantıda  Vali Süleyman Elban, Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen ve MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu birer konuşma gerçekleştirdi. 
Mermercilerin tek tek söz alarak sorunlarını dile getirdiği ve görüş alış verişinde bulunduğu toplantıya Bilecik TSO Başkanı Mefail Ateş, Meclis Başkanı Hakkı Aynur ile maden ve mermer sektörü temsilcileri katıldı.  Vali Süleyman Elban, ülkemizin son yıllarda sıkıntılı süreçten geçtiğini dile getirerek, Cumhurbaşkanının özellikle iş adamlarına yönelik "Sayınız bu kadar, her biriniz bir kişiyi istihdam etseniz şu kadar istihdam olur" diyerek başlattığı kampanyaya vurgu yaptı ve mermer sektöründeki iş adamlarının ellerini taşın altına koyacaklarını, açıklamaların sevindirici olduğunu ve devlet olarak kendilerinin de mermercilerin sorunları için köprü olarak omuz vermeye hazır olduklarını söyledi. Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı, sanayici Turgut Özen ise öncelikli olarak istihdamın artırılmasının gerektiğini belirterek, mermerciler olarak Bilecik halkının refahı, huzuru ve kalkınması için en büyük katkıyı sunduklarını söyledi. Özen, mermercilere müjde niteliğinde bir açıklamada yaparak, MİGEM’den aldıkları  habere göre 1000 tane orman izninin imzalandığını öğrendiklerini de belirtti.

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu da, 2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu ve bu zorlu savaşın giderilmesi gayreti içerisinde olmaları gerektiği görüşünde bulunurken, siyasetle ve bürokrasiyle işbirliği yapılmasına vurgu yaparak, takım elbiselerinin üniforma olduğunu ve zor günler geçiren Türkiye'de işadamları olarak savaşa ortak olunması gerektiğini söyledi.

Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Özen:
          “Hep birlikte güç birliği yapmalıyız”

“Mermer üretiminin sorunları gündemimize gelmiştir. Bunları aşabilmek için burada tek tek sorunlarımızı dile getirip biran önce üretimi, istihdamı, ihracatı artırmak için tedbirler almalıyız. 2017 yılının Türkiye’mize daha bereketli olması için hep birlikte güç birliği yapmamız lazım. Öncelikle burada istihdam konusuna önem vermemiz lazım. İstihdamı artırabilmek için üretimi nasıl artırırız? Üretim arttığı zaman ihracat nasıl artar? İhracat arttığı zamanda pazarlama nasıl olur? Bunları konuşmalıyız. 2017 yılında işlenme sektöründe bir yavaşlama oldu ama blok ihracatında Bilecik bölgesinin hızlı bir şekilde ilerleyeceğini görmekteyim. Gölpazarı ve Söğüt çevresindeki hammadde ocaklarımızın 500.000 ton  civarında olan blok ihracatının bu yıl 700-750 tonlara çıkması yüksek. Bununla ilgili Gölpazarı bölgesindeki ocaklarımızın enerji, yol, su, elektrik gibi sorunları var. Aynı zamanda bunların orman izni sorunları var ama şu anada MİGEM’den aldığımız bir haberde 1000 tane orman izninin imzalandığı haberi geldi. İnşallah yolumuz açık olur. 2017 yılının ihracatta, istihdamda, üretimde hepimize bereketli bir yıl olmasını diliyorum. 

Ama bizim öncelikli hedefimiz istihdamı nasıl artırırız? İstihdama nasıl yön veririz? Bu istihdamı artırırken nelere dikkat etmeliyiz? Bizim sektörümüzün Bilecik’teki sorununu açıkça söylemek gerekirse fevkalade iyi bir durumda, işçi ücretleri konumunda en yüksek ücretleri veren sektörüz. Bu sektöre Bilecik halkının refahı, huzuru ve kalkınması için en büyük katkıyı veriyoruz. Sektördeki işçi ücretlerimiz 3.000 TL’nin üzerindedir. Dolayısıyla da biz göğsümüzü gererek devlete ve millete olan görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirdiğimiz inancındayız. Bu sebepten dolayı da minnettarım. Bizim bu arada devletimize sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği “istihdam seferberliğine” ne gibi katkıda bulunabiliriz, hangi sorunları aşarsak buradaki istihdam sorununu çözeriz? Bu konuları burada tek tek ele almamız gerekiyor.”

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu:
          Takım elbiselerimizi üniforma olarak görmeliyiz ve bu savaşın içerisinde olmalıyız”

“Hepimizin bildiği gibi 2016 yılı tüm ülkemiz için zor bir yıl oldu. Ben 2017 yılının da çok kolay bir yıl olmayacağını ve çok gayretli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Onun için bu tip toplantılara bundan sonra çok ihtiyaç duyacağız. Zorlukları yenmede siyaset, bürokrasi, iş alemi sık sık biraraya gelip daha çok diyolog içinde olmalıyız.

Sektörümüzün sıkıntıları çok fazla fakat az önce sayın Başkan müjdeli bir haber verdi. 1000’e yakın dosya vardı onlar imzalanmış ona çok sevindim. Gelirken yolda sayın Erol Yüce’ye sordum, Uludağ beyazından bir kamyon üçlük döşemeyi kaça verirsin bana dedim. Fakat pazarlıkta etmedim. Sadece biraz fiyatı uygun söyledin diye peşin para dedim. Bir kamyon döşemeyi 2 bin liraya veririm dedi. Az önce bana fabrikadan mesaj geldi. “Bir kamyon arıtmadan çıkan atığı 4.200 lira” şimdi düşünebilirsiniz bu rakam ciddimi emin olun bu rakam ciddidir. Yani bürokrasi ile sık sık biraraya gelip bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Bu sene hatta önümüzdeki üç-dört sene biz işadamları olarak giydiğimiz takım elbiseye, taktığımız kravata üniforma gözüyle  bakmamız lazım. Nasıl asker elbisesi bir üniforma, polis elbisesi bir üniforma ise biz iş adamları da giydiğimiz takım elbiseyi, taktığımız kravata üniforma gözüyle bakmalıyız. Türkiye bu zorlu süreçten geçerken…Bu savaşın bu gayretin içerisinde bizimde olmamız gerekir ama bizim başarılı olabilmemiz için siyaset ve bürokrasiyle işbirliğine bundan sonra çok ihtiyacımız var. Eğer bu işbirliğinde başarılı olabilirsek inanın bana istihdamda, ihracatta 2017 yılında çok daha fazla başarılı olabiliriz. Ama burada en önemli olan şey işbirliğidir. Bu sebeple ben sayın Valimize bu toplantıya öncülük ettiği için, bu işe bir başlangıç gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Bunu inşallah Bursa’da da beraber yapacağız, aynı sorunları Bursa’da da beraber tartışacağız. Fakat ben tekrardan üzerine vurdu yapıyorum lütfen işadamları olarak giydiğimiz takım elbiseye, taktığımız kravata önümüzdeki üç-beş sene üniforma gözüyle bakalım diyorum. Bizde bir gayretin, bir savaşın içerisinde olacağız. Hangi gayret bu istihdam, ihracat ve ekonomi konusunda çok gayretli, çok fedakar olmamız lazım, çok çalışmamız lazım.”

Vali Süleyman Elban:
           “Köprü olmak, omuz vermek için buradayız”

“Biz geçen dönemde de çeşitli vesileler ile biraraya gelmiştik ve mümkün olduğunca sizlerle beraber olmak istiyoruz. Ama diğer buluşmalarımızdan ziyade bugünün birden fazla özelliği var. Bir tanesi bu sefer biraz daha geniş bir aileyle beraberiz sadece. Bilecik'teki sektör temsilcilerimiz değil, aynı zamanda Bursa'daki sektör temsilcisi arkadaşlarımız da bizimle beraber, dolayısıyla katılımcı anlamında kapsamımız biraz daha geniş, biraz daha bölgesel bir toplantı mahiyetinde. İkincisi de biliyorsunuz son birkaç yıldan beri ülkemiz gerçekten sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Ve bu süreci en iyi hissedenler de maalesef iş dünyasındaki insanlarımız, iş adamlarımız, üretim yapan insanlarımız, bu sıkıntının birebir yansıdığı direkt etkilediği kitle.
Bunlardan bir grubu sizlersiniz.Ama sizlerin hapşırması birçok kişinin nezle olması demek. Yani sizin durumunuzun iyi olması bir çok insanı etkilerken sizin durumunuzdaki sıkıntı ise bir çok insanın, çalışanıyla, müşteri grubuyla birçok iş yaptığı insanları da doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda biliyorsunuz birçok konuda sıkıntılar dile getirilmişti, ama bunlardan bir tanesi de istihdam konusunda TOBB Genel Kurulu’nda Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle orada iş adamlarına: "Sayınız bu kadar, her biriniz bir kişiyi istihdam etseniz şu kadar istihdam olur" dedi ve büyük bir istihdam kampanyası başlattı ve bu kampanyaya hem orada bulunan birçok işadamı, hem de o toplantıda olmadığı halde değişik şehirlerde bulunanlar, hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yankı buldu. Ve birçok insan da buna katkıda bulunmaya çalıştı üstelik ekonomik şartlar ortadayken.

Dolayısıyla her kesimdeki insanımız gibi iş dünyasındaki üretim sektöründeki ve özellikle de bugün için söylüyorum madencilik sektöründe, mermer sektöründe faaliyet gösterenler elini taşın altına koyacaklarını ve fedakârlıkta bulunacaklarını söylediler.Biz sizlerle bugün buradayız, bir arada olurken böyle bir duyarlılığın da sizler tarafından paylaşıldığını ifade etmek ve herkesin de işletme mantığı içerisinde ve piyasa şartları içerisinde imkânlarını zorladığını görmek için hem de hazır biraraya gelmişken bunun dışında da ayrıca sektörle ilgili konuşulması, dile getirilmesi bizim düzeyimizde çözülmesi gerekenler bizim köprü olacağımız ileteceğimiz katkı vereceğimiz omuz vereceğimiz hususlar olabilir. Burada biraraya gelmişken bu tür konularda karşılıklı fikir alışverişi yapmak, istişare etmek, birbirimize katkıda bulunmak, yanlış bildiğimiz eksik bildiğimiz hususları da karşılıklı tamamlamak gibi bir amaca da hizmet etsin istiyoruz bu toplantının ve ben hem Bilecik'imize, hem Bursa'mız da ki  sektör temsilcilerine genelde de ülkemiz için bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” 

Editör: TE Bilişim