Bilindiği üzere 2013 yılında 2014-2015 yılları arasında geçerli olmak üzere imzalanan  Toplu Sözleşmeye göre; 2013 yılı için sadece 123 TL seyyanen zam artışı yapıldı. Hükümetin önerdiği zam teklifinin de altında olan 123 TL’de ısrar eden sözde memur sendikası, memurlar için enflasyon farkını da istemedi.


Her sene imzalanan Toplu Sözleşmeye göre enflasyon farkı alan memur, bu sene yaklaşık 480 TL’lik enflasyon farkını alamayacak. 2014 yılı Ocak ayında yapılan 123 TL’lik seyyanen zam, memura %5,2 oranında yansımıştı. TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatlarında 2014 yılının ilk 6 ayında % 5,7 artış gerçekleşti. Kısacası memurun aldığı zam, ilk 6 ayda eridi.

Son yıllarda hükümetin  enflasyon hedefinin tutmaması nedeniyle memurlar her yıl enflasyon farkı alıyordu. Ancak, hesap bilmeyen konfederasyon yüzünden bu yıl memurlar mağdur olmuştur. Temel ihtiyaçlara yapılan zam, vatandaşın hayatını idame ettirebilmesini zorlaştırmaktadır. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Torba Yasa’da da memura enflasyon farkı çıkmadı.

Bilindiği gibi, tarihinde ilk defa memurlar Temmuz Ayı’na zam artışı olmadan girmektedir. Bu yıl ki enflasyonun yıllık % 9 – 10 civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.  Bu durumda yıl başında memurlara yapılan %5,2 ortalama zam artışının, yıllık enflasyonun yarısını ancak karşılayabileceği, Temmuz ayından itibaren oluşacak enflasyon artışlarında  memur enflasyon altında ezilecek ve kesesinden harcayacaktır. 15 Temmuz’da  maaş alacak memurlar, ilk defa zamsız maaşla yüz yüze kalacaktır.

Konfederasyonumuzun enflasyon farkı taleplerine Sayın Bakan Faruk Çelik, “memura ek zam verilmesiyle ilgili bir çalışmamız yok” şeklindeki sözleriyle, sözde konfederasyonla yapılan 2014 yılı Toplu Sözleşme anlaşmasına bağlı kalacaklarını ifade ederek, hükümetin de enflasyon farkı talep eden kamu görevlilerine duyarsız kalacağı görülmektedir.

TÜRKİYE KAMU-SEN ENFLASYON FARKI TALEBİNİ EYLEMLERİYLE SÜRDÜRECEK

Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, hükümetle anlaşarak memurların emek ve alın terini pazarlayan sözde konfederasyon ve hükümetin tutumunu kınamaya devam edeceğiz. Enflasyon farkı taleplerimizi yıl sonuna kadar eylemlerimizle sürdüreceğiz.

  

MEMURLAR BİR KERE DAHA ALDATILDI..!

21 Mart’ta Kamu Görevlileri Danışma Kurulu, Çalışma Bakanı’nın başkanlığında toplandı. Toplantıya çalışma hayatı ile ilgili kurumların yöneticileri, Maliye Bürokrasisi, Devlet Personel Dairesi Başkanlığı yetkilileri ve üç konfederasyonun yöneticileri katıldılar. Toplantıda memurlarla ilgili daha önce toplu sözleşme masasında görüşülen ancak sonuçlandırılamayan hususlar masaya yatırıldı. Uzun tartışmalar sonrası 9 konu başlığında mutabakata varıldı. Mutabakata varılan konulardan biri de 30 yıldan fazla hizmeti olan memurlara ikramiye verilmesi idi.

Mutabakata varılan konuların mahalli seçimler sonrası Genel Kurul’a getirileceği, hükümet adına toplantıya katılan Çalışma Bakanı tarafından ifade edildi. Ancak mutabakata varılan söz konusu 9 konu başlığının en önemli iki konu başlığı torba yasa düzenlemesinin içinde yoktu. Bu konuda muhalefetin verdiği önergeler de kabul görmedi. Çalışma Bakanı ve yandaş konfederasyon bir kez daha memurları yüz üstü bıraktı.

Memurlar için hayati önem taşıyan daha önce mutabakata da varılan 30 yıldan fazla hizmeti olanlara hak ettikleri ikramiyelerin verilmesi konusu torba yasa metinde yer almamıştır. Bilindiği gibi çalışanların emeklilik sürelerine önce kademeli olarak yaş sınırı getirilmiş daha sonra da yani 2008 yılında yapılan düzenleme ile emeklilik yaşı 65’e çıkarılmıştı. Artık hiçbir memur 30 yıl çalışarak emekli olamamaktadır. Her çalıştığı yıl için emeklilik primi kesilmesine rağmen 30 yılı aşan hizmet sürelerinin karşılığı verilmemektedir. Halbuki işçiler her çalıştıkları yılın hem kıdem tazminatını hem de ikramiyesini alabilmektedir. Ancak memurlar primlerini ödedikleri halde bu haktan mahrum bırakılmaktadırlar.

Torba yasa görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda günlerce mücadele veren Türkiye Kamu-Sen temsilcilerinin bu husustaki konuşmaları ve muhalefete önergeler verdirmeleri de maalesef karşılık bulmamıştır. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak Bey arasında geçen şu konuşma oldukça ibretliktir:

 

Necati ALSANCAK: Sayın Bakan, Kamu Görevlileri Danışma Kurulunda mutabakata vardığımız en önemli hususlardan biri 30 yıldan fazla hizmeti olanlara hakları olan ikramiyelerin verilmesiyle ilgili düzenlemeyi buraya getirmediğiniz, yine memurlara sicil affı ile 2005 yılından sonra işe girenler ile ilgili de hususlar yok. Nedenini öğrenmek istiyoruz.

 

Faruk ÇELİK: Bu konularda sıkıntı var.

Böyle bir samimiyetsizlik olabilir mi? Attıkları imzaların arkasında duramayan, yaptıkları protokolleri yok sayan bir zihniyet olabilir mi? Yazık! Hem de çok yazık..!

Mutabakata varıldığı ve hatta üzerinde çalışıldı denildiği halde, 2005 yılından sonra işe girenler için 1 derece verilmesi ile ilgili düzenlemeden tutunuzda, ek ödemelerin emekliliğe sayılmasına, 4/C’lilerin kadroya geçirilmesine, özel hizmet tazminatlarının artırılmasına kadar, her konuda verilen önergelerde karşılık bulmamış, hükümet adına komisyona katılan milletvekilleri tarafından reddedilmiştir.

 
SADECE HÜKÜMET DEĞİL, KONFEDERASYONLAR DA KAYITSIZ KALDILAR

Hep söylüyoruz sadece hükümet mi kayıtsız, malum konfederasyonlar da kayıtsız kaldılar… Son hafta Türkiye Kamu-Sen yöneticileri memurlar lehine verilen önergeleri komisyon üyelerine kabul ettirmek için uğraşırlarken onlar yine ortalıklarda yoktular.memur meselelerini unuttular. Onların başka işleri var. Niye gelip Plan ve Bütçe Komisyonlarında mücadele etsinler. Bir kere daha memurun yükü Türkiye Kamu-Sen’in üzerindedir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada bu yükü bütün gücümüzle taşımaya devam edeceğiz…

 

SAYIN BAKAN MEMURA “EK ZAM” YAPMAK ELİNİZDE

2014 memur maaş zammıyla ortalama memurun maaşı %5.2 oranında artarken, enflasyon yüzde 6’ların üzerinde  çıkması, aradaki farkın ödenmesini zaruri hale getirdi. Ancak yetkili sendikanın basiretsiz tutumu nedeniyle enflasyon farkı ödenmesinin toplu sözleşmeye eklenmemesinin bedeli memura ve emekliye ödetilmek istenmektedir. Memura ek zam verilmesi hususu sadece toplu sözleşme masasıyla sınırlı değildir. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçerek Genel Kurul’a gelen Torba yasaya bir madde eklenerek enflasyon farkı memurlara ve memur emeklilerine ödenebilir.

 

ÇOK GEÇ OLMADAN MEMURA VE EMEKLİYE HAKKI OLANI VERİN!

Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha yetkilileri hakkımızı vermeye davet ediyoruz. Vergi ve SSK borçlarını yapılandıran, patrona kasa affı getiren, trafik cezalarını affeden Torba yasaya,  Meclis Genel  Kurulu’nda görüşülürken bir madde daha ekleyip,  enflasyon farkını memurlara verebilirsiniz. Bunu yapmak Bakan Çelik ve hükümetinin elindedir. 2,5 milyon memur Bakan  Çelik’ten “mağduriyetlerin giderilmesi yönünde çalışma yapılmamaktadır” açıklaması yerine, “memurun hak ettiği enflasyon farkı ödemesi maaşlara yansıtılacaktır” açıklamasını duymak istemektedir.

 

                                                                                                                                                CÜNEYT TAŞKESEN

TÜRK BÜRO-SEN.BİLECİK İL TEMSİLCİSİ

Editör: TE Bilişim