Kıymet Aslan-
 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Kültür Sitesi’nde İl Müftülüğü’nce “Özel Kaynaşma programı” düzenlendi.
  Programa İl Müftüsü Necati Akkuş, Müftü Yardımcıları Nihat Kaya, Özdemir Taş, Asım Ceyla, Ahmet Tokgöz, Görevde olan Din görevlileri, Emekli Din Görevlileri ve Müftülük personeli katıldı.

Programda Müftü Necati Akkuş verdiği konferansta; “Medeniyetler hep camilerin etrafında kurulmuştur”dedi.

Özel Kaynaşma programında, emekli Din Görevlileri, duygu ve düşüncelerini dile getiren konuşma yaptılar.  Bu tür programların olmasından duydukları memnuniyeti ve devamı dileklerini ileterek İl Müftüsü Necati Akkuş’a teşekkür ettiler. Daha sonra halen görevli olan personel duygu ve düşüncelerini paylaşarak organize için teşekkür ettiler. Daha sonra İl Müftüsü Necati Akkuş katılımcılara bir konferans verdi.


Hafta münasabetiyle geçmişten günümüze kadar din hizmeti sunan ve bu hizmetlere katkı sağlayan görevliler ile, camilerin yapımında emeği geçenlerden ahirete intikal edenleri rahmet, minnet ve şükranla andıklarını, halen görevde olanlarla hatırlatan Müftü Akkuş; Şeyh Edebali’nin “Bereket Büyüklerdedir” sözünü hatırlatarak, büyüklere saygı ve değer vermenin bir vefa borcu olduğunu söyledi. Makamların gelip geçici olduğuna vurgu yapan Akkuş; esas olanın; bu kubbede hoş bir seda bırakmak, arkamızdan iyi şeyler söylenmesini temin edecek hizmetler ifa etmek olduğunu belirtti.


Diyanet İşleri Başkanlığının taşradaki birimi olan Bilecik Müftülüğü personelinin her ferdinin kendisi nazarında aynı derecede önemli ve değerli olduğunu da hatırlatan İl Müftüsü Necati Akkuş konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizler bir kalp medeniyeti, sevgi medeniyeti kurumumuz. Kalp sağlamsa vücudun diğer azaları da sağlamdır.Bu medeniyet Mescid-i Kuba ile başlamış, Müslüman Türk medeniyeti ile zirveye ulaşmıştır. Çil,çil kubbeler bu ülkenin tapularıdır, mühürleridir. Alem-i İslamda medeniyetler hep camilerin etrafında kurulmuştur. Camiler ve mescidler bir ülkenin kalbidir. Vatanın ve milletin kalpleri bu mekanlarda atar, bu mekanlarda itminan ve huzur bulur. Camiler huzur mekanlarıdır. Ülkemizde asayişin temel teminatlarıdır. Dinde birlik, vatanda dirliğin teminatıdır camilerimiz.


Bu camilerde hizmet verenler de siz değerli ve fedakar Din Gönüllüsü arkadaşlarımızsınız. Bizler her şeyimizle, nefesimizle, ruhumuzla hep cemaatimizin içerisindeyiz. Bu görevimizi ifa ederken vakar ve onurumuzu her zaman koruduk ve korumaya da devam edeceğiz. Hiç şüphesiz birlik ve beraberliğimizin teminatı olan camilerimizde vatandaşlarımıza hizmet sunan, her türlü dünya görüşüne sahip insanlara rehberlik yapan, onlara namaz kıldıran, cemaatin derdiyle dertlenen üzüntüleriyle üzülen, sevinçli anlarında sevinçlerine ortak olan, herkesi sevgi ve şefkatle kucaklayan, “Din Gönüllüsü” meslektaşlarımız’ın emek ve gayretleri her türlü takdirin üzerindedir.Din Gönüllüsü görevlilerimiz; cemaatinin çocuğu dünyaya geldiğinde kulağına ezan okuyup adını koyan, nişan, düğün, mevlit gibi dini merasimlerde hizmetinde olan, cenazesi olduğunda defin işleriyle ilgilenen her zaman ve her yerde halkının ve cemaatinin yardımına koşan vefakar insanlardır. Kısacası bu görevi ifa eden kardeşlerimiz sosyal hayatın her safhasında insanlarla iç içe olan, sosyal problemlere çözüm bulmaya çalışan ve topluma yön veren insanlardır.


Biz bir aileyiz. Aile fertleri kendilerine ve diğer aile bireylerine saygı ve sevgiyi esas almalıdır. Başkalarından saygı görmek istiyorsak önce biz başkalarına saygı göstermeliyiz.  Mümin müminin aynasıdır. Öyle ise birbirimize karşı sevgiyi ve saygıyı eksik etmeyelim.”dedi.


Din Gönüllüsü olarak kendilerinin çok şerefli bir misyonu taşıdıklarını da hatırlatan Müftü Necati Akkuş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şerefi bize miras bırakan Nebiler Nebisi (A.S) dır. Bu hizmet çok kutsal ve o kadar da ağır bir misyondur. Bu misyon mihrap hizmeti misyonudur. Efendimiz (A.S) hasta yatağında iken bile bu hizmeti ihmal etmedi. Bunun bilincinde olalım. Bizler Peygamberimiz (A.S)’ın görevini yürütmeye çalışıyor. Mesele bu kadar önemli ve hassastır.”dedi.


Bundan sonraki dönemlerde bu tür etkinliklerin sıklıkça devam edeceğini belirten Akkuş; “Sendikalarımızı ve Din Görevlileri Derneğimizi bu anlamda önemsiyorum ve kendilerinden hizmetlerimiz konusunda destek beklediğimizi de hatırlatmak istiyorum” dedi. Ardından tüm Din Görevlilerinin haftasını da kutladı. Katılımlarından dolayı personeline, basın mensuplarına ve pilav-ayran ikramında bulunan Bilecik Belediyesine teşekkür etti.


“Camiler, sadece ibadet mekanı olmaktan ibaret değil,

din ve dünya işlerinin konuşacağı hayati fonksiyonlar yüklemiştir”

Bilecik Din Görevlileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Ali Kaya ise yaptığı konuşmada haftanın önemine dikkat çekerek “Din Görevlileri olarak mesleğimizin önemini ve hassasiyetini bilelim ve hizmetlerimizi ona göre yapalım. Camilerimiz, toplumun her kesimden insanın herhangi bir ayrıma gitmeden bir araya geldikleri, kaynaştıkları, aynı heyecanları yaşadıkları kardeşlik birlik ve beraberlik duygularının doruk noktasına ulaştığı kutsal mekanlardır. Peygamber Efendimiz (sav) organize etmek istediği ilk Medine topluluğunu mescid-i nebeviyi merkeze almış ve ona hayati fonksiyonlar yüklemiştir. “Bu mescit sadece ibadet mekanı olmaktan ibaret değil, din ve dünya işlerinin konuşulduğu savaşa veya barışa karar verildiği yerine göre hasta ve yaşlıların tedavi edildiği, gelen yabancı heyetlerin kabul edildiği aynı zamanda ibadet vakti geldiğinde namaz kılınan bir yer olarak kullanılmakta idi” Bu itibar ile camiler öncelikle birer ibadet yeri olmaktan ziyade beşeri alemle, ilahi alem arasında ruhani birlikteliğin yaşandığı ruhların ve iradelerin Allah’a teslim edildiği ulvi mekanlardır. Öte yandan camiler sanatkar güzellik ve zerafetin, yönetimde ihtişam ve azametin insan ilişkilerinde inceliğin, özverinin birlik ve beraberliğin, dostluk ve kardeşliğin tecelli ettiği yerlerdir. Bu kutsal yerlerde 24 saat esasına göre 365 gün yaz-kış, düğün-bayram demeden insanımız ile iç içe yaşayıp, onların dertleriyle dertlenen halkımız arasında uzlaştırıcı bütünleştirici bir tutum sergileyen dini duygulardan onları aydınlatan, sosyal problemlerine çözüm arayan sorumluluk duygusu içerisinde bu ulvi görevi yerine getiren biz din görevlilerinin önemli bir misyonu vardır. Bu vizyon ve misyonun etkili ve verimli olması görevlinin anlayışını gönüllülük anlayışına dönüştürmekle mümkündür. Camiler Haftası münasebetiyle bu güne kadar cami yaptıran, yapımında onarımında emeği geçen, mihrap, mimber ve kürsülerde halkımıza hizmet veren ve rahmeti rahmana kavuşan bütün din kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, bu anlamlı günde bizleri bir araya getiren herkese teşekkür ediyorum”diye konuştu.


Programın sonunda en yaşlı sıfatıyla Ertuğrul Gazi Camii’nden emekli olan Halil Çalışkan’a, en genç görevli sıfatıyla Çavuyşköy Camii İmam-Hatibi Emre Özer elini öperek İl Müftlüğünün günün anısına hazırladığı  hatıra tabloyu hediye etti. Program Türk Tasavvuf Musikisi sunumuyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim