Gökay Şimşek

Güvenlik-İş Sendikası İl Temsilcisi Selahattin Cayhan bu yılki 1 Mayıs kutlamalarının koronavirüs salgın sebebiyle meydanlarda kutlanamayacağını belirtti.

Sendika Temsilcisi Selahattin Ceyhan sözlerine “Evde kal” çağrısı ile başlarken, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Her 1 Mayıs’ta “Haydi Meydanlara !” diyerek başladığımız sözlerimize şimdi “Evde Kal!” diyerek başlıyoruz.

1 Mayıs demokrasinin, özgürlüğün, emeğin, mücadelenin ve güvenle yaşanabilecek bir geleceğin adıdır. İşçi Bayramı olan 1 Mayısları, coşkuyla kutlayacağımız günler de gelecektir.
Dünyanın tamamına hakim olmuş, ülkemizde de yayılan ve pandemiye dönen koronavirüsün (Covid-19) günlük yaşamın birçok alanında olumsuz etkiye yol açtığı ve sağlık nedenleriyle ciddi tedbirler uygulandığı bilinmektedir. Ülkemizde ve Dünya’da kutlanan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”nün böyle bir salgın döneminde meydanlarda kutlanması maalesef mümkün olmamıştır.

 

Bu salgın döneminde özellikle sağlık birimlerinde çalışan sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm emekçiler zor şartlar altında da olsa ülkeleri ve milletleri için yaşamın devam edebilmesi adına çalışmalarını sürdürmektedir.

Her zaman görevinin, işinin başında olan emekçi kardeşlerimiz için bilinmelidir ki; 1 Mayıs yalnızca işçinin ve emekçinin değil, tüm dünyanın bayramıdır. Çünkü işçiler sadece kendileri için değil, bizler için alın teri dökmekte; bizlerin sağlığı, güvenliği, aşı, bir lokması için çalışmaktadır. Kendilerine olduğu kadar bizleri de dolaylı yoldan etkileyen ve hakkını vererek gerçekleştirdikleri mesainin karşılığını dahi alamayan işçi kardeşlerimiz için 1 Mayıs sesini duyurma günüdür.

1 Mayıs sadece bir kutlama değil, işçinin haklı mücadelesini dile getirdiği gündür. Taşeron işçiliğin son bulması, ayrımsız kadro talepleri, güvenceli ve sendikalı bir istihdamın, işsizliğin, düşük ücretler için seslerinin duyurulduğu gündür. 1 Mayıs, “İnsan onuruna yakışır bir iş” için meydanlarda toplanıp, çağdaş ve eşit çalışma ortamı taleplerinin dile getirildiği gündür.

Unutmayalım ki İşçiler tek kaldıklarında değil, birlik olduklarında güçlüdür.

Güvenlik-İş Sendikası olarak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün pandemi dönemine denk gelmesi ve bu sebeple alanlarda olamayacağımız için bir tarafımız buruktur. Ancak emeğin ve dayanışmanın anlaşılması, tek bir ses, tek bir vücut olmak için böylesi zor bir dönemde emekçilerin göstermiş olduğu özveri ile işlerinin başlarında olmasından dolayı da gururluyuz.

Bu 1 Mayıs’ta;

Bu salgın günlerinde “emek en yüce değerdir” sloganımızla, kendi nefeslerinden vazgeçerek canları pahasına insanlığa nefes olan sağlık emekçilerinin ve bugünleri güvenli kılan meslektaşlarımız, üyelerimiz ‘’güvenlik emekçilerinin’’ ve tüm emekçilerin; emeklerinin değerini görünür kılmak ve insanca yaşamak için birlik olmak, dayanışmanın ve mücadelenin bir parçası olmak da hepimizin görevi!
Bu yılda her yıl söylediğimiz gibi;

Dünya'nın en büyük Sendikal hareketlerinden birisi olan TÜRK-İŞ Konfederasyonumuzun öncülüğünde, Güvenlik-İş Sendikası olarak;

-Kıdem tazminatıma dokunma diyoruz,

-Taşeron işçiliğe hayır diyoruz,
-iş cinayetlerinin olmadığı,
-İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin arttırıldığı,
-Sendikal örgütlenme önündeki ellerin kaldırıldığı,
-Eşit işe eşit ücret adaletinin sağlandığı,
-696 KHK’lı işçilerin YHK anlayışından kurtulduğu,
-Toplu İş sözleşmelerinde YHK’nın 4+4 çerçevesinin son bulduğu,
-Kamuda sen kadrolusun, sen değilsin ayrımına bir an önce son verildiği
-Gelir dağılımından bütün çalışanların eşit ve hakça faydalanacağı,
-KİT'lerde kadro bekleyen başta özel güvenlik görevlisi kardeşlerimiz olmak üzere tüm çalışanların kadro sorunlarının çözüldüğü,
barış, huzur ve güven içerisinde bir ülke diliyoruz.


En kutsal kazanç alın teri ile kazanılan helal kazançtır. 1 Mayıs’ta bu helal kazanç üzerine kurulmuş en önemli gündür. Güvenlik-İş Sendikası olarak, tüm emekçilerin, teşkilatımızın ve özel güvenlik görevlilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyoruz.

Bu sıkıntılı ve zor günler geride kaldığında, binlerce emekçi kardeşimizle tekrar alanlarda 1 Mayısı en coşkulu şekilde kutlayacağız.

Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ’in bu zorlu süreçte yaptığı anlamlı çağrı ile Sendikalar, emek örgütleri, aralarındaki ayrılıklardan kurtulup bir araya gelmek zorundadır.
Önümüzdeki yıl hep birlikte 1 Mayıs'ı alanlarda kutlamalı, işçinin taleplerini bir ağızdan seslendirmeliyiz. Emeğin hak ve çıkarlarını birlikte koruyup geliştirmeliyiz.”



 

Editör: TE Bilişim