Hasan Güner

Dünya Süper Veb Ofset'in ''81 İlin Karnesi'' adlı çalışma kapsamında yaptığı araştırmada Bilecik, elde edilen güzel rakamlarla Türkiye genelinde adından söz ettiriyor.

57 tablo, 478 ayrı konu ve binlerce verinin, analiz sonucunda elde edildiği araştırmada Bilecik, hane halkı refah puanı, ekonomik gelişmişlik puanı, kişisel mutluluk ve memnuniyet oranı ile sosyal gelişmişlik puanı başta olmak üzere kişi başı AR-GE harcamaları, istihdam oranları, üretim oranları, ekonomik ve sanayileşme hızı itibariyle son derece iyi durumda.

BİLECİK, EKONOMİ VE YAŞAM ENDEKSİNDE 81 İL ARASINDA 15. SIRADA

Kişi başına AR-GE harcamalarında Türkiye ortalamasının 100 olarak kabul edildiği Ekonomi ve Yaşam Endeksinde Bilecik aldığı 104.98 puan ile ortalamayı geçerek, 81 il arasından 15. sırada yer alıyor.

Ekonomik Gelişmişlik Endeksi'nde ortalamaya çok yaklaşan il genel endekste üst sıralara taşıyan Hane halkı Refahı Endeksi 122.89 puanı ile 10. il konumuna oturdu. Türkiye’nin önemli sanayi şehirleri Sakarya, Eskişehir ve Bursa'nın ortasında kalan Bilecik, ulaşım projelerinin tamamlanmasını ile bu oranını arttıracak.

Sanayileşmesi ile de dikkat çeken kentin, ulaşımının daha iyi duruma getirilmesi ile üretimin dış pazarlara açmakta büyük olanaklara kavuşması bekleniyor.

BİLECİK'E AİT DİKKAT ÇEKEN ORANLAR

“Geçmişiyle övünen, geleceğe emin adımlarla yürüyen Marka Şehir Bilecik'' hedefine yükselen Bilecik'te;

Kişi başına elektrik tüketimi ve kişi başı sanayi elektriği tüketiminde 4. sırada.

Kişi başı imalat sanayi satışı tutarında 5. sırada

Ücretli çalışan daimi işçilerin kazandığı günlük ücrette 10. sırada.

Lise mezunlarının nüfusu oranında 7. il ve üniversite mezunlarının oranında ise 30. il sırasında.

Kişi başına gayrisafi katma değer yaratmada 4. sırada yer almak-tadır.

BİLECİK, EĞİTİM VE KÜLTÜRDE DE İLK SIRALARDA YER ALIYOR

Yapılan araştırmaya göre eğitim ve kültürde de ilk sıralarda yer alan Bilecik'te;

1000 kişiye düşen kütüphane kitabı sayısında 539 kitap ile 17. sırada 1000 kişi başına toplam genişbant internet abone sayısında, 400 rakamıyla 20. sırada.

Bin kişi başına mobil telefon abone sayısında, 826 sayısıyla 38. sırada.

Yüzde 48.2 istihdam oranıyla 26. sırada.

Yüzde 60.33 ücretli çalışanların günlük kazançlarıyla 7. sırada.

Ücretli çalıştıran işyeri sayısında, 4. 295 işyeri ile yüzde 6.5 işsizlik oranını elde eden Bilecik, işsizlik oranında 44. sırada yer alıyor.

BİLECİK, KİŞİ BAŞI AR-GE HARCAMALARINDA 2. SIRADA YER ALIYOR

Kişi başı AR-GE harcamasında 380.89 TL ile 2. sırada yer alan ilimiz;

Ücretlilerin nüfusa oranında 20.25'lik rakamla 8. sırada yer alıyor.

BİLECİK KİŞİ BAŞI KAMU YATIRIMINDA EN İYİLER ARASINDA YER ALIYOR

Kişi başı kamu yatırımında en iyiler arasında yer alan Bilecik'te;

Kişi başına kamu yatırımı 299.43 TL

Kişi başına sağlık yatırımı 575 TL

Kişi başına eğitim yatırımı 31.922 TL

BİLECİK; KİŞİSEL MUTLULUK, MEMNUNİYET PUANI, HANE HALKI REFAHI VE SOSYAL GELİŞMİŞLİK PUANINDA DA İYİ DURUMDA

Bilecik, yapılan araştırmalara göre hane halkı refah puanı, ekonomik gelişmişlik puanı, kişisel mutluluk ve memnuniyet oranı ile sosyal gelişmişlik puanında da son derece iyi durumda.

Buna göre Bilecik; Hane Halkı Refah Puanında, 122.89'luk oranla ilk 10 il arasında yer alırken, Ekonomik Gelişmişlik puanında 97.27'lik dereceyle 21. sırada yer alıyor, Kişi-sel Memnuniyet Memnuniyet puanında 97.97'lık oranıyla 31. sırada yer alıyor.

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI: ''ARAŞTIRMA SONUÇLARI BİLECİK'İN EN İYİLER ARASINDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR''

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, ''81 İlin Karnesi'' adlı araştırmadan elde edilen verilere göre Bilecik'in en iyiler arasında olduğunu ve sonuçlardan da büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Geçmişiyle övünen, geleceğe emin adımlarla yürüyen Marka Şehir Bilecik'' hedefini ortaya koymakta haklı olduğumuzu düşünüyoruz ve bu hedef doğrultusunda Hakla ve Hakka hizmet anlayışı başta olmak üzere tarih, kültür, sanat, ekonomi, eğitim, sağlık, spor, çevre, ulaşım ve daha birçok alanda emin adımlarla ilerliyoruz. 2004 yılında göreve başladığımız günden beri Şehrimizin refahı için, Şeyh Edebali Hz.'nin ''İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın'' anlayışıyla var gücümüzle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Önce İnsan diyor ve hep birlikte daha iyiye daha güzele ulaşmak için gayret sarf ediyoruz. Bilecik; her geçen gün gelişiyor ve değişiyor.

Çevresinde Türkiye'nin sanayileşmede ve ekonomide en büyük illerinin olmasına rağmen, şehrimiz bugün kendi hammaddesini, işgücünü, enerjisini ve ekonomik girdilerini katlayarak arttıran bir il konumundadır.

''BİLECİK İÇİN YILMIYORUZ, USANMIYORUZ VE YORULMUYORUZ''

Açıklamasında, ''Bilecik için yılmıyoruz, usanmıyoruz ve yorulmuyoruz ifadelerini kullanan Belediye Başkanı Selim Yağcı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Buram buran tarih ve kültür kokan bu şehirde yerel ve genel idaremizin koordineli çalışmaları hükümetimizin, Devletimizin katkıları ve destekleriyle dört bölgede toprağı bulunan Bilecik, Cumhuriyetimizin 100. Yılına emin adımlarla yürümeye devam ediyor. Şehirler geliştikçe Türkiye gelişecek, bizler cennet vatanımızın gelişim zincirinde bir halka olabiliyorsak, Gayri safi milli hasılaya yukarıda da ifade ettiğimiz ölçekteki rakamlar çerçevesinde katkı sağlayabiliyorsak kendimizi mutlu sayıyoruz.  Bulunduğumuz her platformda şehrimizin tanıtımı için yeni hedef ve stratejiler oluşuyoruz.

Bu güzel ve büyük memnuniyet veren sonuçların elde edilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. 2023 Türkiye'si hedeflerine büyük katkı sağlayan bir şehir olarak söz konusu sonuçların vermiş olduğu enerji ve sinerji ile çalışmalarına ara vermeden sürdüreceğiz.

Editör: TE Bilişim