Osmaneli Belediyesi üretmiş olduğu yöresel, doğal, taze domates salçası ile yurtdışına açılırken, projenin mimarı Belediye Başkanı Münür Şahin, ilçenin çevresindeki köylerden alınan 3 bin 500 kilo ürün ile günde yaklaşık 700 kavanoz salça üretimi yapıldığını söyledi. Marka haline gelen ve yoğun talep edilen Osmaneli yöresel domates salçası Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat edilmeye başlandı.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ilçeye kattığı değerler ile farkındalık yaratmaya devam ediyor. Osmaneli’de yaptığı yenilikler ve ilçenin ekonomisine kattığı artı değerler ile ön plana çıkan Başkan Münür Şahin, şimdilerde ise Osmaneli’nin yerli domatesi ile yapılan salça ile uluslararası arenada adından söz ettirmeye başladı.

Osmaneli’nin Hisarcık-Beşevler Köyü’nde kurulan tesiste emekçi kadınların bin bir zahmetle elleriyle yıkayıp kestikleri ve ardından püre haline getirdikleri domatesler burada yapılan işlemlerin ardından ünlü İçmeler Tesisi’nde odun ateşi üzerinde kaynatılıp kavanozlara doldurulup etiketleniyor.

“Şu andan kapasitemiz 6 kat arttı”

Yerli ve doğal domates salçasının üretimine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Münür Şahin, salça üretim kapasitelerini 6 kat arttırdıklarını söylerken, yapılan salçanın tamamen ev üretimi salçası olduğunu belirtti.

Başkan Şahin, “Osmaneli tarım ilçesi, Bilecik’in de ‘Antalya’sı’ diye geçiyor, en önemli ürünlerimizden bir tanesi de domates, en azından çiftçimize yardım etmek onların ürünlerini değerlendirebilmek için daha önce BEBKA destekli salça üretimine başlamıştık ancak o kadar çok taleple karşılaştık ki bu talebi karşılayamaz hale geldik, yeni makine siparişlerimizi verdik ancak bu sezona yetişmesi mümkün olmayınca kendimize göre biraz yöntemleri geliştirmek suretiyle bir taraftan makine parkımız, diğer taraftan da insan gücünü kullanmak sureti ile kapasitemizi artırdık. Şu andan kapasitemizi 6 kat arttırmak suretiyle yaklaşık 700 ile 1000 kilo arasında salça üretebiliyoruz. Bu şu anlama geliyor, yaklaşık 3 bin 500 kilo domatesi tesislerimizde işliyoruz ve salça üretiyoruz, salçalarımız tabiki tamamen organik, bugün evlerimizde yapılan Osmaneli’nin kendine has ancak bu sezona yetişmesi mümkün olmayınca kendimize göre biraz yöntemleri geliştirmek suretiyle bir taraftan makine parkımız, diğer taraftan da insan gücünü kullanmak sureti ile kapasitemizi artırdık. Şu andan kapasitemizi 6 kat artırmak suretiyle yaklaşık 700 ile 1000 kilo arasında salça üretebiliyoruz. Bu şu anlama geliyor, yaklaşık 3 bin 500 kilo domatesi tesislerimizde işliyoruz ve salça üretiyoruz, salçalarımız tabiki tamamen organik, bugün evlerimizde yapılan Osmaneli’nin kendine has güzel bir salça türü. Zaten piyasada da bu kadar çok ilgi görmesinin ana sebebi; ev salçası olması, bu anlamda da bu kadar ilgi ve rağbete teşekkür ediyoruz, devamını bekliyoruz çünkü bizde talep arttıkça, üretim artacak, dolayısıyla köylünün ürünü de daha fazla alıcı bulacak” dedi.

“Alman halkından bizim salçamıza büyük bir talep var”

Yurtdışından da Osmaneli’nin yerli salçasına büyük ilgi olduğunu söyleyen Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Almanya’nın yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden de yoğun talep gelmeye başladığını vurguladı.

Şahin, “yurtdışına ihracatımız ile ilgili olarak ta şunu söyleyeyim, genelde sadece Türkiye’de değil, özellikle yöresel ürünlere karşı yurtdışında da çok büyük bir ilgi var. Tabi bizim salçamız sanayi tipi salça değil, ev üretimi tipi bir salça, üretim konseptimizde o yönde, böyle olunca yurtdışından da yoğun talep alıyoruz.Almanya’da da Türklerin yoğun olmasının yanı sıra, Alman halkının da bizim salçamıza ilgisinden dolayı büyük bir talep var, Ortadoğu’dan talepler var, Hatay’dan bir işadamımız İçmeler Tesisimize ziyarete gelmişti, buradaki salçayı tadınca onlarda Ortadoğu’da, Cezayir’de, Libya’da, Suriye’de, Irak’ta ve Filistin’de bizim salçamızı değerlendirmek istiyorlar, onlarla da anlaştık, tabiki bunların hepsi üretim kapasitemize bağlı, bu taleplerimizi karşılayabilecek en azından şu anda fabrika asistanı, hem de  işçilerimiz vasıtası ile böyle bir yöntem geliştirdik, inşallah bu yılın siparişlerini bu şekilde karşılayacağız” ifadelerine yer verdi.

Tesisler Müdürü Tetik, salça yapımını aşama aşama anlattı

Sağlık İşleri ve Tesisler Müdürü Abdullah Tetik ise, Beşevler-Hisarcık Köyü’ndeki Meyve-Sebze Paketleme ve Kurutma Tesisi’nde yapılan işlemleri tek tek ayrıntısı ile anlattı. Müdür Tetik, ilk olarak domateslerin kadınlar tarafından güzelce yıkandığını söylerken, ardından kesim aşamasının nasıl gerçekleştiğini ve domateslerin özenle kesilmesi sonrasında kaynatılan domateslerin püre makinesinden geçirilip suyunun çıkarıldığını aktarıp bu aşama sonrası İçmeler Tesisi’nde ki tavalarda kadınların odun ateşi üzerinde domates suyunu salça haline getirdiklerini söyledi.

“Püf noktası tavanın dibini tutturmamak”

Bin bir zahmetle Osmaneli’nin yerli salçasını üreten kadınlar, domates salçasının yapılışının püf noktalarını anlattılar. Odun ateşi üzerindeki tavalarda salça yapımı gerçekleştiren Osmaneli’nin emekçi kadınları salçanın asıl püf noktasının iyi karıştırılıp, dibinin tutmaması olduğunu söylediler. Odun ateşi üzerinde pişirilen salçanın yenilecek kıvama gelmesi için 3-4 saat ellerindeki tokaçlar ile karıştırma işlemi yaptıklarını söyleyen kadınlar, bu salçanın başka türlü üretilemeyeceğini vurguladılar.

Kansere deva domates kurusu

Diğer yandan, Bilecik tarımında öncü olan Osmaneli Belediyesi, yine tesislerinde günde 100 kilogram domates ve biber kurusu üretiyor.

Sağlık İşleri ve Tesisler Müdürü Abdullah Tetik, domates kurusunun kanser tedavisine deva olduğunu söyledi. Domates kurusu olarak tüketilen ürünlerin vücuttaki bağışıklık istemini artırdığını söyleyen Müdür Tetik, “ bu domates kurusunu 4 mevsim boyunca insanlara tükettirebilmek birinci amacımız ürünlere değer katmak, ikinci amacımız da bu ürünleri daha sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunmak. Domatesin içerisinde bulunan vitamin ve minareler insan vücudunda ki bağışıklık sitemini artırıyor, özellikle kanser hastası olanlara doktorların tavsiyelerinden bir tanesi de bol bol domates tükettirilmesi, dolayısıyla biz 4 mevsim boyunca bu domatesi tükettirebilmek adına domatesleri kurutarak tüm Türkiye’ye sipariş üzerine tüketicilere sunuyoruz”dedi.

Yine aynı tesiste günlük 160-300 kilo ayva lokumu üretimi yapıldığını aktaran Müdür Tetik, “yılda 30.000 - 40.000 kilo ayva işleyen tesis üretimde çiftçimize alımla destek oluyor, tesislerde meyve suyu, reçel, tarhana, makarna da üretiliyor, sebze ve meyve paketlemesi de yapılıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim