Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından 2 ay önce yetiştirilmeye başlanan kayın mantarlarının hasat zamanı geldi. 150 metrekare alanda şu ana kadar 1 tondan fazla mantar üretildi ve yaklaşık 6 bin TL’lik gelir elde edildi. Fakülte Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran yıl sonuna kadar 9 ton mantar üretmeyi hedeflediklerini ve Bilecikli girişimcilere mantar yetiştiriciliği kursu vererek ilimizde sektörün gelişmesi için çalışacaklarını söyledi.

1980’li yıllarda Bilecik’te mantar yetiştiriciliği yapıldığını ve ilimizin bu alanda Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer aldığını söyleyen Doran, yetiştirdikleri mantarları piyasada perakende olarak kilosu 7.5 liraya, toptan olarak da 4.5 liraya sattıklarını söyledi. Mantara piyasada yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Dekan, ellerindeki tüm mantarları sattıklarını belirtti.


Ziraat Mühendisi Ali Uzun’la birlikte üretim yapılan yerleri basın mensuplarına gezdiren Dekan Doran, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı) türleri,  dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türleri olup, üretiminin hiçbir aşamasında zirai ilaç ve kimyasal madde kullanılmadan üretilmektedir.

Kayın mantarları, diyet lifleri ve diğer değerli besin maddeleri açısından iyi bir kaynaktır. Protein içeriği diğer sebzelere göre daha fazla olup, bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkili, kolesterol seviyesini düşürücü, yüksek kan basıncını ve damar tıkanıklığını önleyici özelliklere sahiptir. Mantardaki aminoasit değerleri, sütteki aminoasit değerlerine yakın olup, gerekli aminoasit içeriği bakımından mantarın zengin oluşu en çok vejetaryenlerin işine yaramaktadır.


Ülkemizde mantar çok eskiden beri tanınan ve tüketilen bir sebze türü olmasına rağmen, ticari anlamda kültür mantarı üretimi 1980’li yıllarda başladı. Bilecik’te yeni başlayacak üretim çalışmaları birçok insanımıza iş imkânı ve yatırım fırsatı sağlayacaktır. Bu amaçla Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve İŞKUR Bilecik İl Müdürlüğü işbirliği ile Nisan ayında başlayacak olan bir ay süreli mesleki eğitim programında teorik ve uygulamalı olarak 60 kursiyere Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı) üretimi eğitimi verilecektir.


Şu anda 150 metrekare alanda 9 ton mantar üretimi gerçekleştiriyoruz ve haftada iki gün iç piyasaya ürün sunuyoruz. Nisan ayı itibari ile 500 metrekare alanda 30 ton üretim yapmayı planlamaktayız. Bu arada farklı ortamlarda Kayın Mantarı üretimi denemelerimiz de devam etmektedir.”






Editör: TE Bilişim