Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 2018 yılı Mali Destek Programları’nın detayları, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ve BEBKA birim başkanları tarafından Bilecik ilinde anlatıldı.

Bilecik Ticaret Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında; BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Bilecik TSO Meclis Başkanı Hakkı Aynur, Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mefail Ateş, BEBKA birim başkanları, kamu ve özel sektör temsilcileri hazır bulundu.

Programın açılışında konuşan ve bölgede proje hazırlama konusunda önemli mesafeler kat edildiğini dikkat çeken Genel Sekreter İsmail Gerim, mali destek programları kapsamında desteklerden faydalanabilmek adına başarılı bir şekilde hazırlanmış bir projenin, oldukça önem arz ettiğini söyledi.

Kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen kurumların, desteklere başvuru yapabileceğini hatırlatan Gerim, “Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması ile Endüstriyel Simbiyoz programları, kar amacı güden işletmelere yönelik olacak. Kırsalda Kalkınma da kar amacı gütmeyen kuruluşlara olacak. Kar amacı gütmeyenler kimlerdir dediğimizde de kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, OSB müdürlükleri, kooperatifler gibi” dedi.

“En az 65 puan alması şartı var”

Bütün başvuruların hassas bir incelemeye tabi tutulacağına işaret eden Gerim, “Her proje en az iki bağımsız değerlendirici tarafından değerlendirilecek, projeler için geçerli puan 65 olup projeler bu puanın üzerinde kaldığında geçerli sayılacak; ancak değerlendiricilerin puanları arasında ciddi farklılıklar söz konusu olduğunda proje üçüncü bir değerlendiriciye inceletilecektir. Üçüncü değerlendiricinin puanlamasından sonra o proje ile ilgili nihai karar verilecektir.” diye konuştu.

“Proje yazma eğitimleri başlıyor”

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, bölge illerinde proje yazma eğitimlerine de önümüzdeki günlerde başlayacaklarını ve bu kapsamda Bilecik’teki eğitimin 23 Ocak’ta Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini, dileyenlerin ücretsiz bu eğitimlere BEBKA’nın web sitesi üzerinden kayıt yaptırarak, katılım sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

“6 yılda 3 bin 750 kişiye bilgilendirme yapıldı”

BEBKA’nın, bugüne kadar pek çok alanda destek verdiğini belirten BEBKA Program Yönetimi Birim Başkanı Erhan Öztürk, “Bugüne kadar toplamda 16 başlıkta destekler verildi. 3 bin 750 kişiye bilgilendirme yapıldı. Bu 16 başlık için 1.160 proje bizlere başvuru gerçekleştirdi. Toplamda da 294 proje destek almaya hak kazandı. Toplamda 82 milyon TL’lik destek verildi. Eş finansmanla birlikte bu rakam yaklaşık 135 milyon TL destek bölgemize kazandırıldı” dedi.

“Proje hesabı açılması şartı var”

Öztürk’ün ardından konuşan BEBKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Gürler Sunel de ödemeler ile ilgili bilgiler verdi. Sunel, tüm aşamaları başarıyla geçip destek almaya hak kazanan projelere, ödemelerin ön ödemede yüzde 40, ara ödemede yüzde 40 ve nihai ödemede de yüzde 20 şeklinde yapılacağını söyledi. Sunel, ara ve nihai ödemelerinin, mutlaka belge karşılığında yapılacağını dile getirdi.

Bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesi şartı var

Proje uygulama esnasında tüm işlemlerin, proje sahibi tarafından ajansın belirlediği bankada açılacak hesap üzerinden ve ajansın kontrolünde yürütüleceğinin altını çizen Sunel, bunun haricinde başka hesap kullanılamayacağına vurgu yaptı. Sunel, uygulama döneminde ve sonunda bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesi şartının arandığını belirtti.

Bütün alımların Ajansın ihale ve tabi olunan satınalma yönetmeliğine göre yapılması gerektiğini ifade eden Sunel, sözleşme öncesinde yapılan maliyetlerin uygun olmayan maliyet olarak değerlendirileceğini ve bu konuya hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gürler Sunel’in açıklamalarının ardından bilgilendirme toplantısı soru-cevap kısmı ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim