Bilecik M Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumu’nda bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaptıkları el sanatları ürünleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu’nda sergiye açıldı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Baro Başkanı Halime Aynur ve çeşitli kurumların müdürlerinin katılımıyla açılışı yapılan sergide mahkûmların el işi göz nuru çalışmaları satışa çıkarıldı. 

Sergi açılışında konuşma yapan Bilecik M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurum Müdürü Mustafa Şen, sergi hakkında bilgi verdi. Bilecik M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurum’daki mahkumların il genelinde bir çok işte çalıştığını da belirten Şen, “Bilecik M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumun bağlı olarak faaliyet gösteren Bayırköy Açık Ceza infaz Kurumundaki mevcut hükümlüler, geçmiş dönemlerde işyurdu marifetiyle çeşitli kurum ve kuruluşlarla protokoller düzenlenerek hükümlülere iş sağlanmıştır. Başta Bilecik Valiliği olmak üzere Bilecik, Bayırköy, Vezirhan ve Osmaneli Belediyeleri ile birçok işler yapılmıştır. Halen Bilecik Belediyesine bağlı Pelitözü (Gölpark) temizliğinde 4 hükümlü, Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesine bağlı Aşağıköy fidanlık arazide 3 hükümlü çalıştırılmaktadır.

Bu yerde çalışan hükümlüler, sebze ve meyve üretimi, kayın mantarı yetiştiriciliği, hububat üretimi ve yem bitkisi yetiştirilmesinde çalışmaktadırlar. 2016 yılı mayıs ayında İpek böcekçiliği yetiştirilmesinde hükümlü çalıştırılması da planlanmaktadır” dedi.

Şen’in ardından söz alan Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Bilecik M Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumu’nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şahiner, şunları söyledi:

“Eğitim, bireyde öğrenme yaşantıları yoluyla istendik davranış değişikliği oluşturma sürecidir. Eğitim, bireyin bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkıda bulunmakta ve sosyalleşmesini, kendini tanımasını, çevreyi algılamasını ve topluma uyum göstermesini sağlamaktır.

Çağdaş infaz anlayışının temel amacı: eğitim öğretim çalışmaları sonucu hükümlü ve tutukluların eğitim seviyelerini yükseltmek, iş ve meslek eğitimi kursları yoluyla tahliyelerinden sonra gelir getirecek bir meslek edinmelerini sağlamak suretiyle verimli ve üretken bireyler olarak topluma iadelerini temin etmektir. Hükümlü ve tutukluların eğitimi, infazın en önemli unsuru ve nihai amacıdır.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi "Cezaevlerinin terbiye. ıslah ve iş esaslarına göre düzeltilmesi yolundaki hayırlı faaliyetlerin genişletilmesi cemiyete; doğru yoldan saparak hürriyetini kaybetmiş olan binlerce vatandaşı faydalı birer uzuv olarak kazandırmaktadır.”

Yine Atatürk'ün dediği gibi;

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

Mesleki eğitim kursları ve hobi atölyelerinde hükümlü tutuklularca üretilen el emeği göz nuru sergimiz bu bağlamda oluşturulmuştur. Bu bağlamda Bilecik M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu yerleşkelerimizde

1. ve 2. Kademe Okuma Yazma Kursları, Açık Öğretim Ortaokulu Çalışmaları, Açık Öğretim Lisesi Çalışmaları ve Açık öğretim Fakültesi çalışmaları aralıksız olarak sürdürülmektedir. Bu çalışmalar sırasında eğitimine maddi imkansızlıklar sebebiyle devam edemeyecek olan hükümlü ve tutuklularımız için Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği. Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesi öğrenci harçları, Bilecik Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığından karşılanmakta, ve öğrencilere maddi destek sağlanmaktadır.

Ayrıca kurum um uzda ÖSYM sınavlarına hazırlık noktasında YGS ve LYS kursları verilerek, lise mezunu hükümlü ve tutuklulara Önlisans ve Lisans öğrenimlerini tamamlamaları için teşvik çalışmaları yapılmaktadır. Kurumumuzda barındırılan 785 kişilik mevcudun 170 kişilik grubu öğrencidir.

Hükümlü ve tutukluların hayata daha pozitif bakması ve psikolojik olarak rahatlaması amacıyla, bilgi yarışmaları, spor turnuvaları, münazara, tiyatro, konser, konferans, sinema, gibi eğitici ve eğlendirici düzenlenmektedir. Müzik ve gösteri sanatları alanında 22 hükümlü ve tutuklu Ney Eğitimi ve Bağlama Eğitimi almaktadır.

Yine kurumumuzda mesleki eğitim kursları kapsamında erkek berberliği, an kovanı bal çıtası yapımı, anten sistemleri kurulumcusu, alüminyum folyo kabartma, aşçı çırağı ve ebru sanatı kurslarında 87 kursiyerimiz çalışmalarına devam etmektedir.

Sergimizin yapılmasında, hazırlanmasında emeği geçen ceza infaz kurumu müdürüme, ceza infaz kurumu öğretmenlerimize, hükümlülerimize teşekkür eder; katılımlarınızla bizlere destek verdiğiniz için şükranlarımı sunar; sağlıcakla kalmanızı temenni ederim.”

Şehiner’in konuşmasının ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri sergiyi gezerek el işleri hakkında bilgiler aldı. 

Editör: TE Bilişim