Uyuşturucu ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor. İl uyuşturucu ile mücadele kurulu Haziran ayı toplantısı gerçekleştirirken 2014 yılında Bilecik’teki uyuşturucu haritasını çıkardı. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda 2014 yılı Türkiye Uyuşturucu raporu, Bilecik faaliyet raporu, 2014/9 uyuşturucu ile mücadele konulu Başbakanlık genelgesi, 2015Ulusal uyuşturucu ile mücadele strateji planı, 2015 İl aksiyon planı görüşüldü.

Toplantı’nın açılışında konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, uyuşturucu kullanımının gittikçe arttığının altını çizerken, uyuşturucu kullanma yaşının da düştüğüne dikkat çekti. Uyuşturucu ile mücadelede her ilin kendisi için aksiyon planı hazırladığını kaydeden Vali Nayir, şunları aktardı:

“Madde kullanımı artıyor”

“İl uyuşturucuyla mücadele olarak toplantıdayız. Uyuşturucu konusu bütün kurul üyelerimizi malumu olduğu gibi son zamanlarımızın en önemli konularından biri. En önemli risklerden biri. Uyuşturucu madde kullanımı maalesef giderek yaygınlaşıyor. Yaş olarak da baktığımızda daha küçük yaşlara doğru iniyor. Toplumu ve bireyleri bire bir ilgilendiren olumsuz olarak etkileyen hususlardan biri. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantıda bu konunun önemini göstermek için bir fikir veriyor.

Toplum sağlığını ve fert sağlığını psikolojisini ekonomik ve sosyal yapıyı birebir etkileyen olumsuz etkileyen hususlardan biri. Uyuşturucu kullanımı eğer gerekli önlemler alınmazsa hızla da yayılma eğilimi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de göstermekte. Dolayısıyla bir seferberlik çalışmasına bütün kuruluşların bu konuya önem vererek bir çalışma içerisine girmeye gerek görüldü. Bu amaçta bakanlarımızdan oluşan bir kurul oluşturuldu. Uyuşturucuyla mücadele yüksek kurulu şeklinde. Her ilimizde de bizde olduğu gibi il uyuşturucuyla mücadele kurulları oluşturuldu. Buna ait tedbirler paketi oluşturmaya çalışıldı. Ülke genelini ilgilendiren planlar programlar hazırlandı. Onlara dayanarak her ilde kendi programını kendi aksiyon programını hazırladı.

Bugünkü gündemimizde ki konulardan biride 2015 il uyuşturucu aksiyon planı. 2015 ulusal uyuşturucuyla mücadele strateji belgesini Ankara bakanlıklar işbirliği ile başbakanlığın öncülüğünde sağlık bakanlığı koordinesinde hazırlanan bir belge. Buna dayalı olarak da illerde kendi aksiyon planını hazırladılar. Toplumumuzun huzurunu, sağlığını, geleceğimizi bire bir ilgilendiren bir konu uyuşturucu konusu. Herkese görev düşüyor her ferde görev düşüyor. Her kuruma görev düşüyor. Yapılacak çalışmalarda dolayısıyla bir farkındalığı oluşturup önümüzde ki tehlikeyi toplumun her ferdine ileterek bu konuda alınması gereken tedbirleri de titiz bir çalışmayla yerine getirmek zorundayız. Konunun asli unsurları olarak sanki sağlık kolluk birimleri gözüküyor gibi olabilir ama bütün kurumlara iş düşüyor.

“Geleceğimiz söz konusu”

Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzden, müftülüğe, gençlik ve spor teşkilatımıza bütün birimlerimize, belediyelerimize düşen ayrı ayrı görevler var. Çünkü burada geleceğimiz söz konusu. Kendi evlatlarımız söz konusu. Alınması gereken önlemlerle bunların önüne geçmek mümkün ama ihmalimizle de yaygınlaşması ve geleceğe ümitle bakmamızı engelleyecek bir durumun ortaya çıkması da mümkün. Burada ki çalışmalarımızla il ölçeğinde yapılan çalışmalarımızla  gözden geçirmiş olacağız. İl ölçeğinde tedbirler almış olacağız. Bu konuda i çalışmalarımıza burada ki arkadaşlarımızın da katkısıyla yön vermiş olacağız. Bu çalışmaların önemli bir bölümü de toplantımıza da ilgi gösteren basın mensuplarına düşüyor. Bu konudaki haberler çok büyük bir önem taşımakta, özendirici mahiyette olan haberlerin çok büyük sıkıntısı çekilmekte özellikle bazı isimler gençlerimize cazip gelebilmekte bonzai gibi onun yerine cazip olmayan (zehir, uyuşturucu vb.) haberlerin verilmesinde fayda var.Bazılarının belki hiç haber olmamasında fayda var çünkü bu konuyu o yönüyle sık gündemde tutmak mesela kolay ulaşılabilir olduğu imajını vermek gençlerde bir heves bir yatkınlık oluşturmakta. Bunlarda da toplum sorumluluğunun bir gereği olarak kamu kurum ve kuruluşları olarak düşen sorumluluk gibi ulusal ve yerel basınımıza düşen hususlar var.

Bu konuda hem sağlık teşkilatımızın hem kolluk birimimizin basın yetkilileriyle ilgilendirme toplantıları yapması konusunda fayda var. İlimizle ilgili olarak 2014 uyuşturucu raporu diyebileceğimiz bir rapor hazırlandı. Onun sunumu yapılacak arkasından 2015 ulusal uyuşturucu ile mücadele strateji belgesinin sunumu yapılacak arkasından 2015 il uyuşturucu aksiyon planımız hakkında bir bilgilendirme yapılacak son bölümde de konuyla ilgili görüşleri alınacak.”

Editör: TE Bilişim