15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencilerinden Beyza Akın ve Mehmet Emin Köse, Bilecik sanayisinin bitki örtüsüne ve çevreye zarar veren asit yağmurlarına neden olmadığını ortaya çıkarttı.

Lise öğrencileri Akın ve Köse; okullarında açılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı için ilimizin sanayide gelişmiş merkez ve Bozüyük bölgeleri ile sanayisi gelişmemiş ilçelerinde yağan yağmurların  çevre dengesini bozan asidik özelliğe sahip olup olmadığını araştırdılar. Sanayisi gelişmiş olan illerde asit yağmurlarının daha sık yağdığı tezinden yola çıkan öğrenciler, yaptıkları deney sonucunda Bilecik’in bu genellemeye uymadığını ve sanayinin ilimizdeki bitki örtüsüne ve çevreye zarar vermediğini  kaydettiler.

 Bilecik merkez, Bozüyük ve diğer ilçelerdeki yağmur sularını karşılaştırarak asidik özelliklerini ölçen öğrenciler, sanayisi gelişmiş olan Bilecik merkez ve Bozüyük’teki yağmur sularının asidik değeri ile sanayi kuruluşu olmayan diğer ilçelerdeki yağmur sularının asidik değerlerinin birbirine çok yakın olduğunu gözlemlediler.

Bu deneyi yapmaktaki amaçlarının; ilimizdeki sanayileşmenin  toprağa ve akarsulara zarar veren asit yağmurlarına neden olup olmadığını öğrenmek olduğunu söyleyen lise öğrencisi Beyza Akın, “Asit yağmuru, asidik kimyasalların kar, yağmur, sis ve çiy olarak yeryüzüne ulaşmasıdır. Atmosfere yayılan bazı gazlar toprağın asitlik miktarını arttırır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar. 5.6 nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir. Asit yağmurları sanayisi gelişmiş illerde daha fazla görülmektedir. Bilecik 74 tane orta ve küçük ölçekli sanayi bulundurması sebebiyle gelişmiş il sayılmaktadır Fakat Bilecik'in sanayisi gelişmemiş ilçeleri de vardır. Sanayisi gelişmiş ve gelişmemiş bölgeler arasındaki asidik farkları gözlemlemek istedik ve yağmur sularının ph değerlerini ölçtük. Bu karşılaştırma sonucunda; Bilecik'in 6.5, Pazaryeri'nin 6.6, Osmaneli'nin 6.6  Yenipazar'ın 6.7 , Söğüt'ün 6.5, Bozüyük'ün ise 6.4 pH değerine sahip olduğunu gördük. Bu deneyde en düşük pH değeri sanayisi gelişmiş Bilecik ve Bozüyük'ten beklenirken sanayisi gelişmemiş olan Söğüt ‘ün ph değeri, Bilecik ile aynı değerde çıktı. Yani deneyden beklenen sonuç üzerinde farklılıklar yaşandı. Deney sonucunda Bilecik ve çevresinin yağmurunun asit yağmuru olmadığı ve sanayinin ilimizdeki bitki örtüsüne ve çevreye zarar verici  olmadığı görüldü” dedi.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahsin Yazır da fuar ziyaretinde Akın ve Köse’nin projesini inceleyerek bilgi aldı.

Editör: TE Bilişim