Korkmaz Kesik

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından hayata geçirilen ipek böcekçiliği projesinde larvaların serilmesinin ardından yaş kozalar elde edildi. 1980’li yıllarda ilimizin önde gelen gelir kalemlerinden biri olan ipek böcekçiliği, Şeyh Edebali Üniversitesi’nin girişimleriyle yeniden canlandırılmaya başlandı. Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından larvaların serilmesinin ardından yaklaşık 47 gün boyunca dut yapraklarıyla beslenen ipek böceği larvaları, yaş kozaya dönüştü.

Hedef eski günlere dönmek

İpek böceği larvaların yaş kozaya dönüşmesinin ardından projenin aşamaları hakkında bilgiler veren Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, projeyle birlikte ipek böcekçiliği yetiştiriciliğine dikkat çekerek üretimi yeniden arttırmayı amaçladıklarını ifade etti. 47 günlük süreçte 40 bin böceğin gelişimi günlük olarak takip ettiklerini kaydeden Doran, ipek böcekçiliği yetiştiriciliğinde ilimizi ülke genelinde yeniden söz sahibi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Konu ile ilgili bilgiler veren Doran, şunları aktardı:

“2014 yılının Temmuz ayında rektörlüğün atamasıyla daha sonra da YÖK atamasıyla dekanlık görevini yürütmeye başladım. Bu alan hazine tarafından bize tahsis edildiğinde alanda çok sayıda ağaç, ekonomik anlamda ömrünü kaybetmiş, bunun yanı sıra tarımsal üretim açısından sıkıntı çıkartacak bir ortam mevcuttu. Hem bu ortamı geliştirmek, hem de ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçları devreden çıkartmak için uğraştık.

Bu arada çevremizde her geçen gün yaygınlaşan seracılık faaliyetini geliştirmek amacıyla birçok girişimlerde bulunduk. Bu kısa dönem içerisinde de önemli gelişmeler sağladık. Birisi, rektörlük ve belediyemiz tarafından bize tahsis edilen iki seramız. Bunun yanı sıra bu zamana kadar devam eden faaliyetleri yeniden gündeme getirmek amacıyla ipek böcekçiliği işine, mantar üretimine ve arıcılık faaliyetlerine de el attık.

İpek ipliği üretimi devam edecek

9 Mayıs 2015 tarihinde larva olarak başlayan serüven bugün yaş koza olarak sonuçlanmıştır. 47 günlük süreçte 40 bin böceğin gelişimi günlük olarak takip edilerek yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmıştır. Sadece dut yaprağı ile beslenen ipekböceği yetiştirmek amacı ile Araştırma ve Uygulama Alanımıza 220 adet dut fidanı dikmiştik. Deneme amaçlı yaptığımız bu üretimden elde ettiğimiz bilgileri öğrencilerimizle ve üreticilerimizle paylaşacağız.

Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarda elde edilen bu bilgiler kullanılarak yaş koza ve ipek ipliği üretimi konusunda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İlimizde yıllardan beri ipekböceği yetiştiriciliği yapılmakta olup, son zamanlarda çeşitli nedenlerden dolayı bu faaliyet ilimizde oldukça azaldı.

45 günde 2.000 TL kazanç elde edebilir 

Fakülte olarak amacımız ipekböceği yetiştiriciliğine dikkati çekerek üretimini artırmak ve yaygınlaştırmaktır. Üreticiler asıl işinden ayrılmadan ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini rahatlıkla yapabilir. Şu an asgari ücret net 950 TL civarındadır. İki kutu ipekböceği besleyen bir kişi ortalama 45 gün sonra yaklaşık 2.000 TL kazanç elde edebilir. Özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan evin uygun bir köşesinde, çarşaf veya kâğıt üzerinde üretim yapılabilir. Endüstriyel bir girdisi olmadığı için girdi maliyeti diye bir sorun yaş koza üretiminde söz konusu değildir. Özellikle ev hanımları anılan faaliyetle karlı birçok kazanç elde edebilirler.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bilecik ilimizi hazırlayacağımız BEBKA, TAGEM ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile İpek böcekçiliği yetiştiriciliğinde Bilecik ilimizi Ülkemizde yeniden söz sahibi yapmayı hedefliyoruz.

Bu çalışmamızda bizden desteklerini esirgemeyen S.S. 50 Numaralı Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Ali Çakır ve Tuzaklı Köyü Muhtarı Mehmet Ali Özdoğan' a ve teşekkür ediyorum. Uyumlu çalışmalarımızın devamı neticesinde olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim