Emine Türksoy

Bilecik Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Funda Keskin göreve başladı. Daha önce askerlik nedeniyle Murat Özdemir boşalan kadroya geçici olarak gelen Devim Yılmaz yürütüyordu. Böylece Keskin’in göreve başlamasıyla kadro tamamlanmış oldu.

Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi Hakan Yıldız ile sosyal hizmet uzmanlarının görevleri hakkında konuştuk.

Başhekim Hakan Yıldız, hizmet uzmanı ve sosyal hizmetler şefi görev ve sorumlulukları itibariyle Bilecik Devlet Hastanesine büyük katkı sağlayacağını belirterek, uzmanlık hakkında bilgilendirmede gazetemize  bulundu.

Hizmet Uzmanı; “Sosyal Hizmetler akademisi veya muadili fakülte mezunu, kişilerle iyi ilişkiler kurabilecek ve kuruluşlar arasında iletişimi sağlayacak yetenekte sağlık personelidir. Birden fazla sosyal hizmet uzmanı bulunan kurumlarda içlerinden biri baştabiplikçe sosyal hizmetler şefi olarak görevlendirilir.

Sosyal hizmetler şefi; Kurumun ihtiyaçlarını göz önünde tutarak bölümünün hizmet programını hazırlamak, uygulamak ve yürütmekle yükümlüdür. Bölümündeki sosyal hizmetler uzmanları ile diğer personelin iş bölümünü yapar ve çalışmalarını denetler.”

Yıldız, Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesine göre, Sosyal hizmetler uzmanının görevleri arasında hastaların kişisel ve ailevi sorunlarının çözümlenmesinde ailesi ve yakın çevresi (Hastane, iş, okul v.b.) ile işbirliği yaparak posta ve halkla ilişkiler hizmetlerini yürüteceğini açıkladı. Bu sayede hastane ve hastalar arasında güçlü bir bağ oluşturmanın mümkün olduğunu söyleyerek, vatandaşların Sosyal Hizmet Uzmanlığının görevlerini öğrenmesi halinde bilinç oluşturmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Sosyal Hizmet Uzmanlığında, kuruma müracaat eden hasta sahibi ve ziyaretçilerin müşküllerinin çözümlenmesinde, aranan hastaların kolayca bulunmasında gerekli görülen her türlü tedbirleri alabilecek. Yıldız açıklamasının devamında “Bunun yanında hastaların gerektiğinde sosyo-ekonomik durumlarının araştırmasını yaparak hastane harcamalarına katılıp katılmayacağını araştırır ve değerlendirir. Aldığı sonucu Bakanlıkça saptanan bir forma doldurarak hasta evraklarının arasına ekler. Maddi yetersizliği olanlara diğer dış kurumlardan sürekli veya geçici destek sağlanmasına yardımcı olur. Uzun süre yatacak hastaların boş zamanlarını değerlendirici faaliyetler düzenleyerek moral gücünün arttırılmasını, Kurum ile diğer sosyal hizmetler ve sağlıkla ilgili kurumlar arasında baştabibin izni ile işbirliğini sağlayarak kurumun gelirini arttıracak program ve çabalara katılır ve teşhis, tedavi hizmetleri bakımından diğer yataklı kurumlarla koordinasyon ve yardımlaşmayı sağlar. Ayrıca Kurum içinde bulunan gönüllü kişilerin çalışmalarını düzenler, yoksa bu tip çalışmaların kuruma yönelmesini sağlar. Öncelikle kurum personelinin ve olanaklar oranında, yatan hastaların çocukları için kreş ve gündüz bakımevi açılmasına yardımcı olur ve kurum sonrası oluşacak kişisel ve toplumsal ve ekonomik koşulların yeniden düzenlenmesine yardımcı olur.”diye söyledi.

Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi Hakan Yıldız, problemleri konusunda başvuruda bulunan hastaların zaten problemlerinin çözüldüğünü ancak korktuklarının başvuruda bulunmayan buna cesaret edemeyen hastalar olduğuna dikkat çekti.  “Her türlü şekilde hastaların içinde bulundukları durumu anlamaya çalışıyoruz. Ancak gözden kaçan ve  durumunu belirtecek cesareti bulunmayan hastalar için endişe ettiklerini belirtti. Hastaların durumlarının doktorlar, hemşireler, ya da sosyal hizmet uzmanları tarafından zaten araştırıldığı ancak gözden kaçması durumunda, vatandaşların da farkettiği durumlar olursa kendilerine bildirildiğinde gerekeni yapacaklarını da” sözlerine ekledi.

Hastaların kişisel ve ailevi sorunları

Hastaların kişisel ve ailevi sorunlarının çözümlenmesiyle ilgili olarak Devim Yılmaz; Eğer hastanın istismara uğradığı ya da şiddet gördüğü konusunda şüpheye varılırsa, önce hastanın kendisiyle, daha sonra ailesiyle görüşme yapıldığını söyledi. Eğer problem ciddi boyutlarda ise  hastayı yakın akrabalardan birinin bakımına, eğer uygun biri bulunamazsa son çare kurum bakımına yönlendirildiğini bildirdi.

“Bireyin aile ortamında yetişmesinin yerini hiç bir şey tutamaz”


Kendileri için kurum bakımı yönlendirmesinin en son çare olduğunu belirten Sosyal Hizmet Uzmanı Funda Keskin, bireyin bir aile ortamında yetişmesinin yerini hiçbirşeyin tutamayacağını bunun için kurum bakımı yönlendirmesinden önce bütün akrabaları araştırıp önce onlarla temasa geçildiğini belirtti.

Hastaların ekonomik durumu hastane masrafları için yeterli değil ise bunun için de gerekli kurumlarla işbiriği yaparak bu problemi çözüme kavuşturduklarını belirten Funda Keskin, hastanın hiçbir yakını ya da evi olmaması durumunda, 18 yaş altı hastaların Çocuk esirgeme kurumlarına, 65 yaş üstü kişilerin de huzurevlerine yönlendirildiğini ancak 18-65 yaş arası kişilerde problem yaşadıklarını fakat bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Uzun süre yatan hastalarla ilgili yapılan ekip çalışmasına dikkat çekmek istediklerini söyleyen Devim Yılmaz, hastaların moral motivasyonu açısından ekip çalışmasının çok önemli olduğunu, kendisiyle aynı sorunları yaşayan başkalarının da var olduğunu bilmenin hastaya büyük moral olduğunu söyledi. Bunun için ekip çalışmasına önem verdiklerini belirten Yılmaz, aynı sorunları yaşayan hastaları bir araya getirip onlarla birlikte zaman geçirdiklerini ve çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını sözlerine ekledi. Devim Yılmazın İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki Sosyal Hizmet Uzmanlığı görevine geri dönecek. 
Editör: TE Bilişim