Bilecik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü törenle kutlandı.

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezi'nde Bilecik'in ''Eski Bilecik'' konulu dijital fotoğraf sergisinin sunumunun ardından düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihin altın sayfalarından biri olan Büyük Taarruzun, Türk milletinin ve büyük özverisi ve fedakarlığı, ordunun kahramanlıkları sayesinde zaferle sonuçlandığını ifade etti.

Bu askeri harekatın, esarete mahkum edilmek istenen milletin kayıtsız şartsız bağımsızlığına kavuştuğu bir siyasi hamle ile sürdürüldüğü ve 1923te Cumhuriyet'in ilanıyla, halk idaresinin kurulmasıyla sonlandığını belirten Şahin, şunları kaydetti:
''Kurtuluş savaşı sırasında kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla omuz omuza veren, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesine sahip çıkan bir halkın torunları olarak bugün bu topraklarda yaşıyorsak, bu işgale son veren Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Bilecik, milli mücadele döneminde çok büyük rolleri üstlenmesinin yanı sıra, 5 Aralık 1920 tarihli Bilecik Mülakatı'nda çıkılan yolun bir sonucu olarak Sevr Antlaşması'nın yırtıldığı ve ülkemizin kaderinin değiştiği yerdir. İşte geçmişimizden ve tarihimizden aldığımız bu güç, bu ruh bizlerin bugün geleceğe doğru emin adımlarla yürümemize imkan sağlıyor. 98 yıl önce, topla tüfekle, canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; bilimde, teknolojide ve kültürde vermeye devam edecek, omuz omuza vererek, dayanışma ve ortaklaşma ile şehrimizi ve ülkemizi daha da ileriye götüreceğiz. Fikri ve vicdanı hür nesiller için ve geleceğimizi bu doğrultuda inşaa etmek için var gücümüzle çalışacağız.''

Tören,Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin, "Milli Mücadele'de Bilecik'in Yeri ve Düşman İşgalinden Kurtuluşu" başlıklı konferansıyla devam etti.
Bilecik Avcılar Kulübü Başkanı Sezer, 1895 yılında sultan II. Abdülhamid'in yaptırdığı, Balkan ve Rus harbi, I. Dünya savaşlarında kullanılmış tüfek süngüsünü Vali Bilal Şentürk'e verdi.

Editör: TE Bilişim