Bilecik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yılı törenlerle kutlandı.

Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezinde düzenlenen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlarken, Belediye Başkanı Nihat Can’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirmesinin ardından şiirlerin okunması, Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğrt. Üyesi Ali Karahan’ın “Milli Mücadelede Bilecik’in Yeri ve Düşman İşgalinden Kurtuluşu” konulu konferansı, 2’nci Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı bando gösterisi ve Bilecik Belediyesi Mehteran Takımının verdiği gösteri ile devam etti.

“Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı bugünde mevcuttur”

Belediye Başkanı Nihat Can; “Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı, dün olduğu gibi bugün de her Türk evladının kahramanlık ve cesaretinde mevcuttur.” İfadelerine yer verdiği konuşmasında şunları ifade etti:

Bugün burada, bundan 96 yıl önce şaha kalkan bir milletin bağımsızlığı uğrunda vermiş olduğu bir mücadeleyle, kendilerine vatan edindikleri ve bizlere miras bıraktıkları bu güzide topraklarda, kurtuluş mücadelemizin yeni bir yıldönümünü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik'imizde, şanlı Osmanlı devleti ve Cumhuriyetimizin kuruluş ruhundan aldığımız güçle, muasır medeniyetler hedefinden asla taviz vermeden, bu vatan uğruna canlarını seve seve feda eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi bu gün bir kez daha minnetle anıyorum.

Dönemin şartları içerisinde her türlü zorluğa rağmen kazanılan kurtuluş mücadelesi; şanlı Türk milletinin birlik ve beraberlikten, istiklal ve istikbalden en zor koşullarda dahi vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı, dün olduğu gibi bugün de her Türk evladının kahramanlık ve cesaretinde mevcuttur. Cumhuriyetimizin temellerinde yer alan bu yüksek ruh ve şuur her an canlı kalacak, yeni Türkiye yolunda ufkumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

Şanlı tarihimizde buna benzer nice zaferler kazanan ve destanlar yazan büyük Türk Milletinin neferleri olarak bizler; yeniden diriliş ve yeniden kurtuluş hareketimizi bugün bir kez daha gururla kutluyoruz.

Şehitler tepesi boş değil, Toprağını kahramanlar bekliyor! Ve bir bayrak dalgalanmak için; Rüzgâr bekliyor! Destanı öksüz, sükûtu derin meçhul askerin; Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye. Yattığı toprak belli, Tuttuğu bayrak belli, Kim demiş meçhul asker diye? Dizelerinde ifade edildiği gibi, bir gül bahçesine girer gibi toprağa düşen her şehidimiz, bu toprakları vatanımız olarak tescilleyen önemli unsurlardır.

Bundan 96 yıl önce belki topumuz, tüfeğimiz cephanemiz yeterli değildi. Lakin o yüksek ruh ve gönüllerdeki iman karşımızda birleşen, vatanımıza bölmek ve parçalamak isteyen bir takım devletlere gereken cevabı vermiştir.

Tarih, bir milletin en önemli hayat kaynaklarından biridir. Milletler; tarihlerinden güç alarak, geçmişlerinden gelen birikimlerinin üzerine geleceklerini inşa ederler. Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki ecdadımız; uğrunda büyük bedeller ödeyerek, bizlere zaferlerle dolu şanlı bir tarih armağan etmiştir.

İşte Bu yönüyle baktığımızda Bilecik’imizde önemli bir tarih şehridir. Yeni Türkiye Yolunda böylesine önemli bir konumda bulunan şehrimizi yarınlara, emin adımlarla taşıyalım. Biz güçlü bir millet ve güçlü bir devletiz. Bakınız hainler hainliklerinden asla vazgeçmiyorlar. Gönül coğrafyamıza saldırılar bitmiyor, İslam coğrafyasında akan kanlar masumların mazlumların gözyaşları dinmiyor. Aynı şekilde ülkemiz üzerinde de farklı oyunlar oynanmaya devam ediyor. Dün topla, tankla, tüfekle emellerine ulaşmanın zihniyet kalkmış bugün bizi dolarla yıkmaya çalışıyor. O kadar kolay değil. Bizler uyanık olacağız ve oynanan oyunları bir bir bozmaya devam edeceğiz Allahın izniyle kardeşlerim. Tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet inancıyla; Gelin dirilişe, şahlanışa ve kurtuluşa hep birlikte yürüyelim değerli kardeşlerim.

Bu duygularla şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünü yeniden kutluyor, bizlere, milletimize, tüm dünyaya barış, kardeşlik ve hoşgörü getirmesini temenni ediyorum.

Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelemizin tüm kahramanlarını, şehitlerimizi, ve bilhassa 15 Temmuz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyor;

Tek sevdamız Bilecik

Tek sevdamız Türkiye diyor;

Saygılarımı sunuyorum.”

Kurtuluş programı katılımcılara şifalı pilav ikramı ile son buldu.

Editör: TE Bilişim