Cafer Elmas
6 Eylül Bilecik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91.yıl dönümü kutlamaları ultra sönük geçecek.
Kazanılan bu toprakların, dökülen kanların unutulmaması ve o günlerin anılması için yıllarca yapılan değişik etkinlikler 3 gün süren kurtuluş programları artık yerini klasik 1 saatlik törenlere bıraktı.
İktidarın aldığı kararlar doğrultusunda milli bayramların kutlama törenlerinin iptal edilerek sadece çelenk sunma görüntüsüyle sadeleştirildiği ayrıca stadyumlardaki törenlerin iptali sonucu öğrencilerin üzüntülerinin yanı sıra artık kurtuluşlarımızın da içine edilerek kutlamalar yüzeysel geçilmeye başlandı.
Eskiden stadyumda yapılan törenlerde vatandaşların hınca hınç doldurduğu tribünler de saha içinde gerçekleşen gösteriler ile avcıların balon vurmaları, yerli ve yabancı halk  oyunları gösterileri hatta daha önceki yıllarda kurtuluşumuzun canlandırılması, öğrencilerin gösterileri ile paraşüt gösterileri tören yürüyüşleri ve ardından Şeyh Edebali Türbesi'nde dağıtılan şifalı pilav, özel Küre üzümü ayrıca akşamları da stadyumda vatandaşların yılda bir kez de olsa gelen ünlü sanatçılarla coşarak kutlanan kurtuluşlarımız artık bakın  nasıl kutlanacak.
Milli bayramlarımız ve kurtuluşlarımıza artık ilginin de olmamasının sebebi zannedersek bu sade tören programları olsa gerek.
6 Eylül günü saat 15:00'te İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü galeri salonunda Bilecik Fotoğrafları ve Türk büyükleri fotoğraf sergisi, Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın günün anlam ve önemini belirten konuşma ve sergi açılışı ile devam edecek bu yılki kutlamalar ikram ile sona erecek.
Yine il merkezindeki bu kutlamanın yanısıra  ilçelerimizde kutlanan kurtuluş programlarının Bilecik'ten farkı kalmadı. Söğüt Şenlikleri de Yörük Bayramı da  siyasetin gölgesinde kaldığı için  Yörük bayramından çıktı siyasi gövde gösterisine döndü.
Başbakan'ın geldiği sene yaşanan kargaşa ve kavga Söğüt şenliklerine gölge düşürürken  gelen misafir kadar polis ekipleri Söğüt şenliklerine görevlendirilmeye başlandı.
Şenliklere gelen misafirler araçları alınmadığı için ilçe dışından tören alanına kadar yürümek zorunda kaldılar. Yaşlı misafirlerin 5 km yol yürüyüp tören alanına gelmelerine seyirci kalındığı Söğüt şenliklerine artık o yaşlı vatandaşlarında gelmez olduğu gözlendi.
Bu yüzden Söğüt şenlikleri de yüzeyselleştirildi. Şenliklere yörüklerinde, vatandaşlarında ilgisi azaldı her yıl gelen Yörüklerin yanı sıra  il dışından gelen çok sayıda misafir artık gelmez oldu. Burada da konserler iptal edildi.
Kurtuluşumuzun milli gururumuz ve ruhumuzun yılda bir seferde olsa kabardığı ve anıldığı günlerin bu kadar sadeleştirilmesini ve yüzeyselleştirilerek unutturulma çabasının yorumunu ise kamuoyuna bırakıyoruz.
Editör: TE Bilişim