Turan’ın parti içindeki birtakım kişileri kurnazlar olarak nitelendirmesinin parti tabanında rahatsızlık oluşturduğunu belirten Çalışkan, ilginç açıklamalarda bulundu.

Turan’ın adaylık sürecinde Zafer Önen ve Faik Akarkarasu’ya teklif götürmesini hangi sıfatla yaptığını soran Çalışkan, seçimlerdeki başarısızlığı masaya yatırmak için İl Başkanı Çağatay Karaahmet’e teklif götüreceğini söyledi. Bu tip konuların parti içinde konuşulması gerektiğini söyleyen Çalışkan, CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özlediği başarıyı elde edeceğini belirterek seçmenin içinin rahat olmasını istedi.

İşte Çalışkanın olay yaratacak açıklamaları…



“KURNAZLAR KİM?”

Çalışkan ;“26 Mayıs’ta Sayın Sungur Turan’la gazetenizin yaptığı röportajda, Sayın Sungur Turan’ın “Cumhuriyet Halk Partisi kurnazlarla bir yere gelemez” sözü üzerine biz tabanımızdan ciddi şekilde tepkiler alıyoruz. Özellikle beni arayan arkadaşlarımız, Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımız kurnazların kim olduğunun açıklanmasını istedi. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin basın önünde tartışılmayacağını, polemik yaratılmaması gerektiğini arkadaşlara ve telefon açan üyelere söyledim. Ama Sayın Sungur Turan’a da şunu sormak istiyorum; “kurnazlar” demekle neyi kastetti. Bir seçim çalışması geçirdik, seçim çalışmalarında bulunduk il ve ilçe yönetimleri olarak. Kurnazlar olarak neyi kastettiğini açıklamasını istedik. Tabiki böyle bir şey bizim hoşumuza gitmedi ilçe yönetimi ve ilçe başkanı olarak. Basın önünde “Cumhuriyet Halk Partisi kurnazlarla bir yere gelemez” demesi bence yanlış bir söylem. Farklı bir şeyleri varsa, bildiği bir şeyler varsa Sayın Sungur Hocanın bunu da açıklaması gerekirdi; kurnazlar şunlar, kurnazlar bunlar… Kaldı ki Cumhuriyet Halk Partisi’ni basın önünde tartışmak yerine, bizim ilçe binamıza, il binamıza gelip bizimle görüşmesi gerekirdi. Bu tip konuların parti içerisinde tartışılması gerektiğine inanıyorum. Böyle şeyler basın önünde değil de partide tartışılır, partide konuşulur.”

“İL BAŞKANINA GENİŞ KAPSAMLI TOPLANTI TEKLİF EDECEĞİM”

“Parti içerisinde bir sıkıntı olabilir de olmayabilir de. Bu sıkıntıyı partinin kongrelerinde tartışacağız. Yani parti kongre yaptığı zaman tartışılacak veya bir Danışma Kurulu toplantısı yapıldığı zaman, il ilçe yönetimi birlikte toplanıldığı zaman bunları biz tartışırız. Hatalar neler, sevaplar neler, nerede kopukluk vardır, nasıl çözülebilir, bütün bunları orada tartışırız. Ben bunları basın önünde tartışmayı doğru bulmuyorum. Kaldı ki ben ilçe seçiminde olağanüstü kongreye giderken basın açıklamamda aynen bunu söylemiştim. Cumhuriyet Halk Partisi’nin basın önünde değil de kendi içerisinde tartışması gerektiğini söylemiştim. Biz ilçe yönetimi olarak seçimden 3’üncü parti olarak çıkmamızın nedenlerini tartıştık. Hatanın nerede yapıldığını, neden 3’üncü parti olduğumuzun tartışmasını yaptık ama il yönetimiyle görüşmedik. Her partinin içerisinde bazı sorunlar olabilir, bu siyasette vardır. Herkes aynı fikri paylaşacak diye bir şey yoktur. Partililerin bir araya geldiği geniş kapsamlı bir toplantı düşünüyorum ama önümüzse 29 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başlayacak. Bu dönemde işlerimiz yoğun olacak. Sayın İl Başkanına seçimden önce bir toplantı yapmayı teklif edeceğim.  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yerel seçimlerde yapılan hataların tekrarlanmaması, parti içindeki yerel seçimlerdeki başarısızlığın tekrarlanmaması için kendisine bir toplantı teklif edeceğim. Onun kararına göre yaparız veya yapmayız, ama Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ben ilçe olarak bir Danışma Kurulu toplantısı yapacağım.”

“TURAN, HANGİ SIFATLA ADAYLIK TEKLİFİ GÖTÜRDÜ?”

“Şunu Sungur Hoca’nın kendisine de söyledim; 2011’deki 2’nci sıra milletvekilliğinden istifa etmesi parti tabanında bir negatif enerji yarattı. Ama biz Cumhuriyet Halk Partililer için önemli olan başarı kazanmaktı. Aday kim olursa olsun fark etmeyecekti bizim için ama sadece Bilecik’te değil, Türkiye genelinde de böyle bir sonuç alındı. Tabiki bunların irdelenmesi gerekiyor. Sungur Hoca tabiki partimizin bir üyesi kendisi. Cumhuriyet Halk Partisi’nde adaylık konusunda Sayın Zafer Önen’e, Sayın Faik Akarkarasu’ya adaylık teklifi götürmesini ben yadırgadım. Kaldı ki bir ilçe başkanı varken bir il başkanı varken, Sungur Hocamız hangi sıfatla bu arkadaşlara aday adaylığı başvurusunda bulundu onu da çözemiyorum. Amacı neydi? Mutlaka partiye katkısı olsun diye düşünmüştür ama, bu teklif için ne sıfatla gittiğini bilmiyorum açıkçası. Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilk aşamada kimse aday olmaz diye düşünülürken, bizim Cumhuriyet Halk Partisi’nden 3 tane aday adayımız oldu biliyorsunuz. 3’ü de kariyer sahibi insanlar. Bize, “CHP aday çıkaramaz” denildiği anda 3 tane aday adayımız vardı zaten. Tabiki aday çokluğu rekabet yaratırdı ama, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin aldığı bir karar vardı; 2 Eylül’de müracaat tarihleri sondu. Bunun üzerine aday aramak etik olmamıştır bence.”

“Sayın Sungur Turan’ın demokrasi anlayışı bu mu?”

Bildiğiniz gibi Sungur Turan bey 2011  seçimlerinde Milletvekili adaylığında ön seçim olmadı, 2. sıra verildi diye istifa etti. Bu da parti içinde büyük sıkıntı yarattı. O zaman sayın Turan, parti içi demokrasi yok ön seçim yapılsaydı aday öyle belirlenseydi diyordu. Fakat en son yapılan yerel seçimlerde 2 Eylül müracaat tarihinden sonra kendisi gidip Genel Merkez’den aday oldu ve Genel Merkez tarafından  önceden 3 adayımız aday adaylığını açıklamasına rağmen kendisi aday gösterildi.Bu sefer niye ön seçim yapılmadı diye, demokrasi yok diye istifa etmedi adaylığı kabul etti. Sayın Sungur Turan’ın demokrasi anlayışı bumu kendisine özgümü işliyor. Sayın Sungur bey CHP’nin Belediye Başkan adayı olmuştur. Ve seçimlerde de elinden geldiği kadar çalışmış ve CHP’nin bayrağını taşımıştır.

2014 yerel seçimlerinde CHP’nin Belediye Başkan adayı olarak tarihe geçmiştir. Hep birlikte bir seçim yarışına girdik ama olmadı kaybettik siyasette kazanmakta var kaybetmekte fakat seçim sonrası adayımız  Sungur Turan’ın CHP’nin  kurnazlarla bir yere gelemez açıklaması parti içinde rahatsızlık yaratmış ve bu yapılan açıklamayı ben talihsizlik olarak görüyorum.Varsa bildiği kurnazlar açıkça isimlerini de söylesin bizde ilçe yönetimi olarak gerekeni yapalım söylemezse herkes zan altında kalacaktır.”

“SEÇMENİN İÇİ RAHAT OLSUN”

“Son olarak şunu söylemek istiyorum: Cumhuriyet Halk Partililer merak etmesinler, biz içimizdeki sorunları en kısa sürede aşarız. Genel Merkezimiz adayı belirledikten sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine de güçlü bir şekilde gireceğiz. Çalışmalarımıza eskisinden daha fazla devam edeceğiz. Hiç kimse merak etmesin Cumhuriyet Halk Partisi özlediği başarıyı yakalayacaktır."

Editör: TE Bilişim