Hasan Güner

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin yanında şeker ve şekerli besin tüketiminin de arttığına dikkat çeken Diyetisyen Tez, “Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir.” dedi.

Tez, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemlidir. Kurban Bayramı’nda ise sağlıklı beslenme daha büyük bir önem kazanmaktadır. Kurban Bayramı'nda et tüketiminin yanında şeker ve şekerli besin tüketimi de artmaktadır.

Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6. B1 ve A vitamini) de içerirler; ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine özellikle dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayramı'nda, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler. Yağda kızartmalardan kaçınılmalı, kendi yağı ile pişirilmelidir.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma yöntemi ve kömürleşmenin oluşması çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin pişirilmesi sırasında iç sıcaklığı en az 75 °C olmalıdır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.

Kurban Bayramı nedeniyle etlerin tüketiminin artması, sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanmasının yanı sıra, tüketilecek etin sağlıklı bir şekilde saklanması da önemlidir.

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçiik parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta (-2 °C) birkaç hafta, derin dondurucu da ise (-18 °C) daha uzun süre saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen etin, oda sıcaklığında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.

Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tüm çalışanlarımızın ve halkımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutlarız.”

Editör: TE Bilişim