Hasan Güner
Hastalıkların tavan yaptığı şu günlerde Bilecik Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniği’ne randevu alınamıyor. 
Mustafa Kemal Şenses ve Özlem Türk olmak üzere iki hekimi bulunan poliklinik için Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) Portalı’na giriş yapan vatandaşlar, 15 gün sonraya dahi randevu verilemediği için “Seçmiş olduğunuz arama kriterlerine uygun alınabilecek hiçbir randevu tanımlı değildir” şeklinde bir uyarı ile karşılaşıyor.
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi arandığında ise, “Sistem 15 gün sonraya kadar randevu talebi kaydedebiliyor. O nedenle şu anda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları için randevu talebi alınamıyor. Her gün arayarak, durumunu sorgulamanız ve randevu almayı denemeniz gerekmektedir.” şeklinde bilgi veriliyor.
Öte yandan vatandaşlara grip hakkında bilinmesi gerekenler ve kişisel korunma önlemleriyle ilgili bilgilendirici yayınlar dağıtılıyor.

Geçtiğimiz gün, Bilecik Toplum Sağlığı Merkezi önünde, İl Sağlık Müdürü Doktor Yasin Yılmaz ile Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Ömer Balcı’nın da katılımı ile açılan stantta halkı bilgilendirmeye yönelik, ‘Grip hakkında bilinmesi gerekenler’ konulu broşür dağıtımı yapıldı.
Broşürde şu bilgiler verildi:
“Grip her yıl çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olan bir hastalıktır. Grip özellikle ateş, titreme hissi, öksürük, boğaz ağrıları, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrıları, ciddi halsizlik e vücut ağrıları gibi burgularla kendini gösterir. Grip nezleden daha şiddetli bir hastalığa neden olur. Bazen zatürre gibi hastalıkları beraberinde getirerek hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanan şiddete ulaşabilir.
65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczaneden aşılarını alabilirler.
Yumurta allerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi allerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi allerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebekler grip aşısı yaptırmamalıdır. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır.
Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.
KİŞİSEL KORUNMA ÖNLEMLERİ:
Hapşırdığımızda ya da öksürdüğümüzde, tek kullanımlık mendille ağzımızı ve burnumuzu kapatalım. Kullandığımız kağıt mendiller mikrop barındırır, bu mikropların başka insanlara da bulaşmaması için kullandıktan hemen sonra çöp kutusuna atalım. Sosyal ortamlarda tokalaşmak, sarılmak ve öpüşmekten mümkün olduğunda kaçınalım. Hastalık belirtileri gösteren kişilere bir metreden daha fazla yaklaşamayalım. Grip belirtileri yaşıyorsak, diğer insanlara da bulaştırmamak için onlardan uzak duralım. Mikrop bulaşan yerlere dokunulduğunda mikrobun yayılımı daha kolaydır. Bu nedenle kirli ellerle gözümüze, ağzımıza ve burnumuza dokunmayalım. Ellerimizi su ve sabunla sık sık en az 15-20 saniye süreyle yıkamak, mikroplardan korunmamıza yardımcı olur. Özellikle öksürüp, hapşırdıktan sonra mutlaka ellerimizi yıkayalım. Vücut direncini artırmak, gribe yenik düşmemek için yerince uyuyalım, dengeli beslenelim, yeterli sıvı alalım, fiziksel aktivite yapalım ve stresle baş edelim.”
Editör: TE Bilişim