Cafer Elmas

        Bilecik Belediyesi öncülüğünde ve Kültür Bakanlığı’nın da katkıları ile 2004 yılından buyana devam eden Bilecik Ulusal Tiyatro Festivali’nin bu yıl 10.su gerçekleşiyor. Bilecik Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin açılışında "Kristal Çınar Onur Ödülleri" dağıtıldı.

Festival şehrin kültürel ve sanatsal havasına renk katmakla beraber Bilecik ve çevresinden gelen binlerce tiyatro severi de sanatla buluşturmayı hedefliyor.

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da Tiyatro dünyasının en saygın isimlerinin ağırlanacağı ve 11 gün boyunca renkli oyunların sahneleneceği Festival kapsamında verilen ‘Kristal Çınar Onur Ödülleri’ne özel düzenlenen kahvaltı daveti de ilk kez bu yıl İstanbul’da yapıldı.

        Bilecik Ulusal Tiyatro Festivali’nin bu yılki onur ödülleri Ferdi Akarnur, Kemal Kuruçay ve Nurcan Elver’e verildi.

        Bilecik ve çevresinden gelen sanatseverleri tiyatroyla buluşturmayı ve tiyatro sanatını yaşatmayı amaçlayan 10. Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali, İstanbul’da Baltalimanı Polis Evi’nde basın ve sanat dünyasının birçok ünlü isminin katılımıyla gerçekleştirilen davetle başladı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Bilecik'in tarih ve kültür şehri olduğunu belirterek, taşına ve toprağına, tarihin bütün kokusunun sindiğini söyledi.

Tiyatroya da tarihin en güzel şekilde sindiğini ifade eden Vali Nayir, "Dolayısıyla tarihi de kültürel açıdan baktığımızda tiyatro ve Bilecik birbirine en iyi yakışan hususlardan biri. Yine konusu insan olan, ana sermayesi insan olan tiyatronun "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesinin doğduğu topraklarla uyum da ayrı bir güzellik. Bu yıl 10. Kutlanıyor tiyatro festivalinin. Sanata, sanatçıya, sanat severe saygı olduğu müddetçe geleceğe daha da ümitle daha da güzel duygularla bakacağımıza inanıyorum" dedi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı da her yıl heyecanlarının, gururlarının ve geleceğe yönelik umutlarının daha fazla arttığını, 2004 yılında göreve geldiklerinde kendilerine bir hedef koyduklarını, hedefe bir adım yaklaştıklarında daha fazla heyecanlandıklarını vurguladı.

       Bilecik'te 2004 yılında tiyatro serüvenine başladıklarında salonu dolduracak seyirci bulamadıklarını, devam ettiklerini ve sonunda tiyatroya ilginin artmasıyla seyirciyi alabilecek salon bulamadıkları anlatan Yağcı, şöyle konuştu:

"Bilecik birliğin, beraberliği, sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin hamurunun karıldığı topraklardır ve Bilecik ilklerin şehridir. İnşallah yapacağımız çalışmalarla, şehrimizdeki altyapı çalışmalarıyla, hem kentsel, şehirsel çalışmalarla hem de böyle kültürel, sanat ve sanatçıya yönelik çalışmalarımızla Bilecik yeni Türkiye'nin şahlanışı ve şehri olması noktasında büyük bir gayret gösteriyoruz. Bilecik ilk önce tiyatroya 2004 yılında Belediye Başkanı olduğumda bir taraftan şehrimizin güncel konularını, sorunlarını gidermeye çalışırken şunu biliyoruz. Ne kadar altyapı yaparsanız yapın, ne kadar fiziksel yapı yaparsanız yapın eğer bunları kullanacak insanlarımızı eğitemezsek, öğretemezsek yaptığımız eserlerin uzun süreli olma şansı yoktur. Başlattığımız bir eseri 10 yıl boyunca yenileyerek, geliştirerek yapma fırsatı tanıdığı ve imkan verdiği için şükrediyoruz. Temennimiz, başlattığımız sanat anlamında çok önemli olan adımların yıllarca devam etmesi."

Haldun Dormen gibi birçok tiyatro sanatçısının da katıldığı "Kristal Çınar Onur Ödülleri" töreninde, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Nurcan Elver, Ferdi Akarnur ve Kemal Kuruçay adına ödülü Ercüment Doğan'a verdi. 

USTA OYUNCU NEJAT UYGUR ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILACAK

Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın 10 yıldır büyük önem verdiği bu festival kapsamında bu yıl da usta oyuncu Nejat Uygur saygı ile anılacak. Merhum oyuncunun ölüm yıldönümü olan 18 Kasım’da oğulları Süheyl ve Behzat Uygur’un yanı sıra eşi Nejla Uygur da Bilecik’te sergilenecek bu oyunda rol alacak.

 

TİYATRONUN KALBİ BİLECİK’TE ATIYOR

Bilecik Belediyesi tarafından 10 yıldır devam eden ve adeta tiyatronun kalbinin attığı festival kapsamında şu ana kadar yüzbinlerce izleyici tiyatronun o güzel ve sıcak havasıyla buluştu. Oyuncu ve oyunlarla adeta tiyatronun kalbinin attığı Bilecik’te 11 günde toplam 12 farklı oyun sergilenecek.

29 Kasım’da sona erecek festivalde, "Markopaşa müzikali", "Sorma Söylemem", "2. Abdülhamid Han eskitilmiş kılıç", "Müfettiş", "Abim geldi", "Evet, istiyorum", "Düş yakamdan", "Aşka olan meylim senin yüzünden 2", "Alçalarak yüksel" ve "Bizim evde düğün var" adlı oyunlar sahne alacak.
Editör: TE Bilişim