Koza Altın İşletmeleri A.Ş., 17 Aralık 2013 soruşturması sonrasında, Gülen hareketine yakın bir şirket olarak görülmesi iddiasıyla maden ruhsatı alma konusunda sorun yaşıyor.

            Geçtiğimiz günlerde ulusal basında yer alan haberlerde, Türkiye’nin farklı yerlerinde altın madenleri bulunan şirkete ruhsat verilmediği gündeme geldi. Koza Altın A.Ş.’nin madenlerinden biri de Söğüt’ün Dudaş köyü sınırları içerisinde bulunuyor ve burası için istenen ruhsat da Eylül ayından beri Bilecik İl Genel Meclisi'nde bekliyor.

            Şirketin; İR.83624 maden ruhsat numaralı sahada 4. Grup altın madeni ocağı açıp işletmek üzere işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı talebi, ilk olarak Eylül ayında Bilecik İl Genel Meclisi'nin gündemine geldi. Özel İdare'den gelecek ön raporun görüşülmesi için Ekim ayına ertelenen teklif, Ekim toplantısında Çevre ve Sağlık ile Ar-Ge Komisyonlarına havale edildi.

            Komisyonların hazırladığı raporlar Kasım ayı İl Genel Meclisi gündemine alındı. Raporlar, bir ay süren Kasım ayı Meclis toplantılarının son gününde, son madde olarak görüşüldü. Çalışmalarıyla ilgili kısa bir açıklama yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, “Mevzunun Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından incelenip daha sağlıklı bir karar alınacağı konusunda Meclisin takdirlerine arz ederim” ifadelerini kullandı. Meclis onayına sunulan komisyon raporları, CHP’li üyelerin çekimser oyları sonucu oyçokluğuyla kabul edildi.

Her iki raporda da yer alan “bölgenin hayvancılık ve merayı ilgilendirmesi” gerekçesi nedeniyle, talep oybirliğiyle Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'na havale edildi.  Komisyon, Aralık ayında Meclisin tatil olması nedeniyle Ocak ayında çalışacak.

            Koza Altın, yargıya gidiyor

            İlimizde bu gelişmeler yaşanırken, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Kayseri’deki Himmetdede Projesi için başvurduğu geçici faaliyet belgesinin verilmemesi nedeniyle yasal yollara başvurma kararı aldı.

            Şirketin KAP açıklamasında, yıllık altın üretimi 2.8 ton, ortalama altın fiyatlarına göre büyüklüğü de yaklaşık 120 milyon dolar olan projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçici faaliyet belgesi verilmemesi nedeniyle projede üretime geçilemediği hatırlatıldı.

            Açıklamada, "Tüm yasal mevzuata uygun bir şekilde yapılan geçici faaliyet belgesi başvurumuzun verilmemesi nedeniyle gerekli yasal yollara başvurulması kararı alınmıştır" denildi.

            Aylık yaklaşık 10 milyon dolar üretim kaybı oluştuğu ve aylık yaklaşık bir milyon dolar personel ve bakım giderleri ödendiği kaydedilirken, projenin çalışamaması nedeniyle tüm personelin işlerini kaybedebileceği ifade edildi.”

            Koza Altın A.Ş.’ye Bilecik’teki madeni için izin çıkar mı bilinmez ama hükümetle cemaat arasındaki gerilim artarak devam edecek gibi görünüyor.

 

Editör: TE Bilişim