Gülümbe Köyü’nde köylülerin aksine akıllı sayaç taktırmayı kafasına koyan Gülümbe Köyü Muhtarı, mahkeme kararını beklemeden işlem yaptırıp köylünün sularını kesmeye kalkışınca gelen mahkeme kararı ile şok yaşadı. 
Gülümbe Köyü’nde hareketli saatler yaşandı. İl Özel İdare ekipleri ve Jandarma eşliğinde Köy Muhtarı Ali Osman Kaya, köylülerinin sularını kestirmeye başladı. Köylüler toplanarak bu duruma tepki gösterdilerse de su kesimleri başladı. Zaman zaman Köy Muhtarı ve yakınları ile köylüler arasında sözlü tartışmalar yaşansa da duruma Jandarma müdahale etti ve olaylar büyümeden önlendi.

Ardından yaklaşık bir saat sonra köylülerin avukatı elinde yürütmeyi durdurma kararı ile gelerek su kesimini durdurdu. Bu durum karşısında bir anlık şok yaşayan Köy Muhtarı Kaya, mahkeme kararına uymaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi.

Gülümbe Köyü’nde akıllı su sayacı taktırmak istemeyen köylüler Muhtar tarafından baskı yapıldığını iddia etmiş ve akıllı su sayacı taktırmak istemeyen 63 köylü,  “Bizim zaten su sayaçlarımız var, akıllı su sayacını istemiyoruz” diyerek Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuşlardı.


Köylüler köy muhtarının 17 Kasım’da Jandarma ile gelip hane halkına su kesme ihbarı tebligatı verdiğini öne sürmüş, köy azalarının haberi olmadan köy muhtarının akıllı sayaç takılması konusunda tek başına karar aldığını iddia ederek bu yüzden azaların bazılarının istifa ettiğini söylemişlerdi.

Köylüler su parasına ve sayaca karşı olmadıklarını her hanenin sayacı bulunduğunu sadece akıllı su sayacı taktırmak istemediğini belirtirken, konu ile ilgili Bilecik Valiliği’ne, İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyleyip 63 kişi ile birlikte Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını kaydetmişlerdi.

İl Özel İdaresi ekipleri kepçeyle Jandarma eşliğinde Muhtar Ali Osman Kaya ile birlikte köylülerin sularını kesmeye gitti ve 4 katlı bir binanın tüm su sayaçları İl Özel İdaresi ekiplerince sayaçları sökülerek mühürlenmeye başlandı.

Eski Muhtarın evinden özellikle mi başlandı?

4 mahallesi bulunan Gülümbe Köyü’nde su kesimine eski Muhtar Saim Ortakibar'ın evinden başlanması “tesadüf mü yoksa bilinçli mi?” sorusunu gündeme taşıdı.

Eski Muhtar Saim Ortakibar, bunun bilinçli olduğunu savunarak Muhtara şahsi olarak dava açacağını söyledi. Su sayaçlarının bulunduğunu ve  mahkemeye verdiklerini mahkeme kararını beklemeden  sularını kestiren  başta Muhtar olmak üzere İl Özel İdaresi’nden davacı olacağını belirten Ortakibar, bunun bir dayatma olduğunu belirtti.

S u sayaçları sökülürken dışarıda da Köy Muhtarı Kaya ve yakınları ile köylüler arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

Zaman zaman hararetin yükseldiği tartışmalar Jandarma’nın araya girmesi ile büyümeden önlendi. Tam o esnada köylülerin avukatı Gökhan Yılmaz, elinde Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nden alınmış yürütmeyi durdurma kararı ile geldi ve kararı Jandarma’ya ardından İl Özel İdaresi yetkililerine ve Köy Muhtarı  Ali Osman Kaya’ya vererek su kesiminin hemen durdurulmasını istedi.

Kararı okuyan Köy Muhtarı Kaya, şok yaşarken mahkeme kararına uymaktan başka çarelerinin olmadığını ve mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını söyledi. Bunu üzerine su kesimi ve mühürleme işlemleri durduruldu.

Köylülerin avukatı Gökhan Yılmaz, sökülen su sayaçlarının sökenler tarafından yeniden takılacağını eski haline getirileceğini aksi halde haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Köylüler ise mağdur olduklarını suları kesilince abdest dahi alamadıklarını belirterek, su saatlerine ve su parasına karşı olmadıklarını fakat akıllı saate karşı olduklarını söylediler. Muhtarın köylüye kendi aldığı karar doğrultusunda dayatma yaptığını da savundular.  

Gülümbe Köyü’ndeki su krizi yasal haklarını kullanarak yargıya başvurarak yürütmeyi durdurma kararı alan köylülerin zaferi ile sonuçlandı.

Editör: TE Bilişim