Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı’nca, 2013 yılı dönem sonu olağan Birlik meclis toplantısı yapıldı. Bilecik Merkeze bağlı köylerin muhtarlarını bir araya getiren toplantı İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleşti. Vali Yardımcısı Metin Çınar’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, birlik tüzüğünün 29’uncu maddesi gereğince 2013 yılı yatırım programının görüşülmesinin yanı sıra, birliğin önümüzdeki 3 yıllık bütçe tasarısı da kabul edildi. Toplantı sonunda söz alan muhtarlar köylerinin sorunlarını Vali yardımcısı Çınar’a ilettiler.


Bilecik’in Yolları Düzelmez

Geçtiğimiz sene 3.5 milyon lira olan birlik bütçesinin bu yıl 4.4 milyon liraya çıktığını belirten Vali Yardımcısı Metin Çınar, bütçe gelir ve gider tablolarını muhtarlarla paylaştı. Buna göre, 2014 yılında gider bütçesinde en büyük payı 1 milyon 860 bin lirayla yol bakım ve onarım masrafları aldı. Vali yardımcısı Çınar, yolların belli bir standartta tutulamamasının sebebinin Bilecik’te bulunan çok sayıdaki taş ocağı olduğunu belirtti. Çınar, “Bu taş ocakları bizim ilimizde olduğu sürece, yollarımızı yüzde 100 randımanlı seviyede tutmamız mümkün değil. Geçen sene İlyasbey Köyü yolunu yaptık. Bu sene yine çöktü. Çökmesinin tek nedeni de taş ocakları. Kamyonlarla baş etmemiz mümkün değil. Şimdiki kamyonlar da tren gibi. Dolayısıyla bu kadar çok para harcıyoruz, ama bir türlü istediğimiz yol standardına erişemedik.” açıklamasında bulundu. 


Metin Çınar ayrıca; İçme Suyu Tesisi Yapım Giderleri için 560 bin TL, Köylere yapılacak yardımlar için 300 bin TL, İçme Suyu Tesisi Yapım Giderleri için 560 bin TL, Sulama Ve Gölet Yapım Giderleri için 600 bin TL, Kanalizasyon Tesisi Yapım Giderleri için 225 bin TL bütçe ayrıldığını, toplam bütçeninse 4 milyon.438 bin 820 TL olduğunu söyledi.

“KÖYDES Projesi hız kesmeden devam ediyor”

Toplantı sonunda bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüseyin Çelik, 2005 yılından bu yana devam eden Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projeleri’nin (KÖYDES)  2013 yılında da hız kesmeden devam ettiğini söyledi. 8 yılda 51 milyon 265 bin TL tutarında yatırım projesinin köylerimizde hayat bulduğunu söyleyen Çelik şöyle konuştu:


“2005 yılından bugüne Sayın Başbakanımızın öncülüğünde başlayan ve devam eden 2013 yılında da hız kesmeden devam etmektedir. 2005 ve 2013 yılları arasında toplam 51.265.000 TL KÖYDES yatırımının gerçekleştirildiği ilimizde üretilen yeni projeler yeni sahalarda hayat bulmaya devam etmektedir. Uygulanmaya başladığı 2005 yılından günümüze kadar KÖYDES kapsamında gerçekleştirilen projeler kapsamında İlimiz köylerinde;

Köy yolları çalışmaları için: 35.982.520 TL.

İçme suları çalışmaları için: 9.134.387 TL.

Kanalizasyon çalışmaları için: 273.250 TL.

Sulama çalışmaları için: 3.574.674 TL.

Sayısal Harita Çalışmaları için: 300.000 TL olmak üzere toplamda 49.264.831 TL toplam tutarında proje gerçekleştirilmiştir. Bunlara ek olarak 2013 yılının 2. yarısında İlimize gönderilen 2.000.000 TL yatırım desteği de bu rakamlara eklenecek olursa yaklaşık 51.265.000 TL yatırım projeleri İlimiz köylerinde hayat bulmuş olacaktır. 2013 yılının ikinci yarısında gönderilen söz konusu 2.000.000 TL proje desteği de Köylere Hizmet Götürme Birliklerine gelecek olan dilekçelere istinaden İl Özel İdaremizde 16/09/2013 Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan toplantı ile tahsis yerleri kararlaştırılacaktır. Hükümetimizce ayrılan bu ödenekler sayesinde son 8 yılda İlimiz köylerinde yol, içme suyu, kanalizasyon, kilitli parke taşı, çocuk oyun grupları... vb. alanlarda geçekleştirilen alt-üst yapı çalışmaları ve çevre düzenlemeleri sayesinde köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızda tıpkı şehirlerde yaşayan hemşerilerimiz gibi rahat, huzurlu ve refah düzeyi yüksek yaşamlarını sürdürmektedirler.


2005 yılından beri uygulanan 2013 yılında da hız kesmeden devam etmekte olan Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) projelerinde Kırsal kesimin kalkınması temel amaç olarak görülmüştür. Bu projeler ile İlimizdeki köylerin tamamı sağlıklı içme suyuna kavuştu. Köylerimizin bağlı oldukları ilçelerine, grup köy yollarına ve ana yollara bağlantıları asfaltlandı. Var olan yolların tamir ve bakımları gerçekleştirilmektedir. Aynı proje ile köylerde, kırsalda yaşayan hemşerilerimizi çalışır, üretir ve kazanır hale getirebilmek için tarımsal sulama çalışmalarımız, kapalı şebeke damlama sulama çalışmalarımız ve gölet inşaatlarımız devam etmektedir. Bu projelerin başlatılmasında öncülük eden başta Sayın Başbakanımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen tüm yerel yöneticilerimize çok teşekkür ediyoruz.”


Toplantının son bölümünde söz alan muhtarlar köylerinin ihtiyaçlarını Vali Yardımcısı Metin Çınar’a ilettiler. Muhtarlar Çınar’dan, köylerinin yollarının yapılması ve su sıkıntısı çekilen bölgelerde sondaj çalışmalarının gerçekleştirilmesi için söz aldılar.




 

Editör: TE Bilişim