İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleşen KÖYDES toplantısı Vali Yardımcısı ve Birlik Meclis Başkanı Metin Çınar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Olağan birlik meclis toplantısında 2015 yılı yatırım programı ve 2015-2016-2017 yıllarına ait bütçe tasarısı görüşüldü. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından köy muhtarları köylerde yaşanan sorunları dile getirerek gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

Olağan birlik meclis toplantısının açılış konuşmasını Birlik Meclis Başkanı Metin Çınar yaptı. Çınar, Vali Ahmet Hamdi Nayir’in toplantıya katılmak istediği ancak bir toplantıya katılmak üzere Ankara’ya gittiğini söyledi. Çınar konuşmasına şu ifadelerle devam etti:


“Biz çalışma programlarımızı köy köy almıyoruz. Ancak su ile ilgi bir para ayırıyoruz. Yol ile ilgili bir para ayırıyoruz. KÖYDES’ten gelen konuyu valimizin başkanlığında, il özel idaresinin de desteği ile ne kadarını yola ne kadarını suya ayıracağımızı planlıyoruz. Yıllık programlarımızı da bu şekilde belirliyoruz.  Bu sene yatırım programlarımızda şu şekilde planladık. Küçük su kaynakları ve toprak için 790 Bin TL bütçeden para ayırıyoruz. Su kaynağı bulunduğunda, suların derine gitmesiyle birlikte çok su sıkıntısı çektik. Bir dahaki sene de bunun devam etmesi halinde motor yenileme, kaynak yenileme için 790 Bin TL olarak bir kaynak ayırdık. Bunu köylere göre şimdi planlamıyoruz, sizden gelen talepler doğrultusunda anında müdahale etmek için kendimizi bağlamıyoruz. Bu bütçeyi istediğimiz gibi kullanmak açısından A köyüne bu sene bunu yapacağız demiyoruz. Örneğin Pelitözü Köyünün Cuma günü motorları iflas etti. Bizim hemen duruma müdahale edip 24 saat içerisinde köyü su vermemiz lazım. İşte ayırdığımız bu paralarla müdahale edebiliyoruz. Muhtarın da çalışması ile 15-16 saat içerisinde köyün suyunu verdik. Bu sadece bir örnek daha böyle birçok örnek var.

Kanalizasyon projeleri için 225 Bin TL ayırdık. Sizden gelen talepler doğrultusunda koku oluyor, fosseptik yapalım gibi taleplerinizde kullanmak için ayırdığımız pardır. Yol projelerine 1 Milyon 810 Bin 220 TL ayırdık. Bunun bu kadar çok ayırmamızın nedeni, KÖYDES’ten de para geliyor. İl Özel İdaresinin yardımları oluyor. Sizlerin yaptığı işlere de yardım etmek gerekiyor. Camiinin çatısını onaracağım, köy konağı için bir şeyler yapacağım diyorsunuz bunun için köylere yardım ayni yardım olarak belirlendi. Köy muhtarları ile birlikte nakdi çalışmıyoruz, ayni bir yardım yapıyoruz. Bu doğrultuda köylere hizmet için 350 Bin TL ayırdık. İçme suyu projeleri için 60 Bin TL ayırdık. Böylece3 Milyon 655 Bin 220 TL’lik bir çalışma programı yaptık.”

Çınar’ın konuşmasının ardından 2015 yılı yatırım programı oylanarak kabul edilmesinin ardından toplantının ikinci gündem maddesi görüşülmeye başlandı. Toplantının ikinci gündem görüşülmesi hususunda Birlik Meclis Başkanı Metin Çınar,

“2015 yılı seçim yılı olduğu için belki para çok gelir”

“Gelirlerimiz İl Özel İdaresinden aldığımız paylar, sizlerin bütçenizden verdiğiniz paylar, kum ve çakıl ocaklarından gelen paylardan oluşmaktadır. Bu seneki bütçemizi 4 Milyon 475 Bin 20 TL olarak planladık. Bunlardan da Mahalli İdarelerden alınan bağış ve yardımlar 350 Bin TL, Genel Bütçeli İdarelerinden alının proje yardımları 2 Milyon 577 Bin 20 TL, Mahalli İdarelerden alınan proje yardımları 800 Bin TL, Mevduat faizleri 45 Bin TL, Maden İşletmelerinden alınan paylar 550 Bin TL ve diğer paylarla birlikte 4 Milyon 475 Bin 20 TL olarak hazırladık.

Giderlerimizi de şu şekilde planladık: yedek ödenekler 400 Bin TL, sermaye giderleri 1 Milyon 807 Bin 600 TL, cari transferler 350 Bin TL, mal ve hizmet alım giderleri 1 Milyon 861 Bin 720 TL, Personel giderleri 55 Bin 700 TL olarak belirlendi.  Toplam genel bütçe 4 Milyon 475 Bin 20 TL olarak belirlendi.

4 Milyon 475 Bin 20 TL bizim gücümüze göre büyük görülebilir. Fakat KÖYDES geldiği zaman çok sıkışıyoruz. KÖYDES’ten bizim merkez nüfusumuz çok olduğu için, pastadan aldığımız pay daha büyük oluyor. Bu sene aldığımız pay 700 Bin TL kadardı. Onunla da Ören Köy’ün yolunu, Kınık Köyünün yolunu, Selöz köyünün yolunu yaptırdık. İl Özel İdaresinin yardımları ile yaptırdık. 2015 yılı seçim yılı olduğu için belki para çok gelir. Bütçeyi bu bakımdan 5 Milyon TL’ye yakın yaptık.”

2015 yılına ait gelir ve gider bütçesini 4 Milyon 475 Bin 20 TL olarak oylanarak kabul edildi. Gündem maddelerinin görüşülmesi ve karara bağlanılmasının ardından 2014 yılı değerlendirmesi için İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım ve İl Genel Meclis üyeleri söz aldı.


“Belirlediğimiz bütçe çok büyük bir bütçe değil”

İl Genel Meclis Başkanı Yıldırım konuşmasında,“2014 yılı yaz sezonu bitek üzere ve asfalt çalışmaları, kanalizasyon ve içme suyu çalışmaları devam ediyor. Elimizden geldiği kadar çalışmalarımız gerçekleştirmeye çalıştık. Önümüzdeki yıl da belirlediğimiz bütçe çok büyük bir bütçe değil. Bu bütçeyi arttırmak için Ankara’da çalışmalar yapacağız. 5 Milyon TL büyük bir rakam gibi görünüyor ama bakıldığı zaman yollara ve diğer çalışmalar için çok küçük rakamlar. İl Özel İdaresinin de kaynakları var. Bunları da kullanarak çalışmalarımızı yapıyoruz. 2015 yılı bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum. Bunun programlanmasında sizinde talepleriniz olacak.”  dedi.


“2015 yılındaki çalışmalarımız yol ağırlıklı olacak”

Yıldırım’ın ardından İl Genel Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Çelik söz alarak, “Geçen yıldan bu yana güzel çalışmalar oldu. Bu arada bir seçim oldu ve muhtar arkadaşlarımızın birçoğu değişti. Geçen yıldan bu yana yaptığımız çalışmalar sizlerin isteklerini il özel idaresinin çalışanlarıyla yaptık.  Ben çalışanlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Belirlenen bütçe ile önümüzdeki yıl planladığı şekilde devam edecek. Yeni seçilen arkadaşlarımız ile birlikte tamamımızın heyecanlı olması güzel. Ama onu yapamadık, bunu yapamadık diye söylenmek bizi başarılı yapmaz. Siz köylerde seçilmişsiniz. Seçilmiş olmak çok farklıdır. Muhtar olduktan sonra sizin yürüyüşünüz, şehre giriş ve çıkışınızda size oy verenler tarafından çok daha fazla takip edilir. Bunu muhakkak hissediyorsunuzdur. Burada şunu yaptıracağım diyerek heyecanlanmak çok güzel bir şeydir. Bunu hep birlikte yapacağız. Önümüzdeki çalışma döneminde 2015 yılındaki çalışmalarımız yol ağırlıklı olacak. Bilecik merkezdeki çalışmalarımız ağırlıklı olarak köy yolları olacak.Yapılacak bu çalışmaların ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”


“İsteklerinizi gerekli makamlara ulaştırmakla görevliyiz”

Çelik’in ardından söz alan İl Genel Meclis Üyesi Hikmet Turan,”Biz sizin çalışmalarınızda ne gerekiyorsa onun için köprü olmaya, isteklerinizi gerekli makamlara ulaştırmakla görevliyiz. Siz bizleri seçtiniz, biz de sizleri burada yapılacak işlerinizde vekiliz. Köyleriniz ile ilgili ne isteğiniz olursa onları takip edeceğiz. Önümüzdeki Kasım ayında bütçe çalışmaları yapılacak. Bununla ilgili taleplerinizi bize getirirseniz bizde sizin adınıza mecliste tartışıp, sizlere daha iyi hizmet vermeye çalışacağız.” Dedi.

Turan’ın ardından İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yılmaz söz alarak,”2014 yılında yapılan çalışmalarda mesafeler alındı. Katkısı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Umarım 2015 yılında daha güzel çalışmalar yapılır, asfalt plentimiz kurularak faaliyete geçer. Bu da köylerimizdeki yollar için iyi olacaktır.”

Yılmaz’ın ardından söz alan Birlik Meclis Başkanı Metin Çınar , “Serkan Bey’in de dediği gibi bütçe büyük bir para değil. Eski muhtarlar bilir benden fabrika istemeyin, benden 20 km yol istemeyin, benden bilir belediyenin yapabileceği güçte bir şey istemeyin. Az önce dediğim gibi karınca kararınca yardımcı olalım.  Eski muhtarlarımız bunu biliyor ama yeni muhtarlarımızda bunu ilke edinmeli. Bütçemizdeki para budur. Bu parayı akılcı ve rasyonel bir şekilde beraberce harcayacağız. Yol, su konusunda 2015 yılında ilerlemeler olur.” dedi.



“Pislikler dereye akmaması için kanalın içinden boru ile arıtmaya kadar götürmelerini istiyoruz”

İl Genel Meclisi Üyelerinin konuşmasının ardından köy muhtarları köylerde yaşadıkları sorunları dile getirdiler.  İlk olarak Aşağıköy Muhtarı Hanifi Acur söz aldı. Acur, “Aşağıköy sınırlarında bir çalışmamız var. Dere yatağında pislikler var. Devlet Su işleri tarafından yapılıyor. Yalnız bu pislikler tekrar dereye akmaması için kanalın içinden boru ile arıtmaya kadar götürmelerini istiyoruz. 2009 yılından beri Devlet Su işleri dere yatağının 3 km’sini temizledi. Bu temizliği 5 km’ye kadar tamamlanacağı söylendi. Dere kenarında sosyal tesislerimiz var. Buraya giden insanlarımız pisliklerden dolayı geri gidiyorlar. Burada çirkin görüntüler, bataklıklar var. Burayı sağlıklı bir şekilde arıtmak için dere yatağını ıslah ederek, beton atacaklar. Betonları döşedikten sonra aynı olayın yaşanmaması için, tuvaletlerden gelen pisliklerin buraya akmaması için arıtmaya kadar götürülmesi çok sağlıklı olacak. Burada pislikten dolayı canlı varlıklar yok olmak üzeredir.”

“Tünelden çıkan hafriyatlar tamamen yayıldı ve dereyi tamamen doldurdu”

Küplü Köyü Muhtarı Mustafa Uysal söz alarak, ”Hızlı tren çalışmaları esnasında köyümüzde mezarlık deresi dediğimiz dereye bütün hafriyatlar yayıldı. Tünelden çıkan hafriyatlar tamamen yayıldı ve dereyi tamamen doldurmuş durumda. Şimdi ise gelen sellerle mezarlığımızda dahi her taraf berbat bir şekil alıyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz. Bunun dışında bir sorunumuz daha var.  Çift yol çalışması ile bizim köyden çıkış yolumuz tamamen kapatıldı. Sonra da yan yol dediğimizin bir yol yapıldı. Bu yan yol Başköy’deki benzinliğin yanına kadar asfaltlandı. Şimdi bu yolu biz açmak istiyoruz. Dolmuşar bu yan yoldan faydalanarak Başköy’e gidiyor. Yalnız yol açılmadığı için trafiği engelliyor. Geçen Karayolları Trafik Bölge Müdürlüğüne gitti. Onlar yazının Bursa’ya gönderildiğini ve oradan gelen cevaba göre yol güzergâhının belirleneceğini söylediler. Bu çalışmaların bir an önce hızlandırılması istiyoruz.” dedi.


 Meclis Başkanı Metin Çınar konu ile ilgili, “Bu konu il trafik komisyonuna da geldi. O yol Küplü istikametinden gelip de Bilecik yönüne dönen araçlar korkunç tehlike arz ediyorlar. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. Buradan çıkan arabaların Bilecik’e dönmemesi için işaretleme yetecek mi, bariyer konulacak mı diye bunların araştırmasını yaparak bize bildirin dedik. Şimdi biz burada kaş yaparken göz çıkarırız. Bu yolun trafiğe açılmamasının nedeni karayolarının vereceği plandan kaynaklanıyor.” dedi.


“Kış döneminde kar yağdığı zaman ulaşım zorlaşıyor”

Ören Köyü Muhtarı Mustafa Aslan, “Kış döneminde kar yağdığı zaman ulaşım zorlaşıyor. İhtiyacı olan köylere araçların yollanmasını istiyoruz. Greyder geldiğinde ana yolu açıyor. Köy içerisinde kalan yollar açılmıyor. Traktörlere bağlanan bir ekipman var. Bunun araştırmasını yaptım ve 9 Bin TL gibi bir gideri var. Bir de dere yatağı geçen yollarımız var. Geçen gün yaşanan afette yolumuzun birsi bozuldu. Bütün yapılan masraflar boşa gitti.” dedi.

“Aşağı köyde 15 tane tehlike arz eden mekruh evler var”

Aşağıköy Muhtarı Hanifi Acur  tekrar söz alarak,“Aşağı köyde 15 tane tehlike arz eden mekruh evler var. Konu ile ilgili valiliğe yazı yazıyorum belediyeye yazın diyorlar.  Belediyeye yazdım yıkacağız dediler ama ne zaman yıkacaklar. 4 sene oldu, buralar tehlike arz ediyor. Geçenlerde bir yangın çıktı itfaiye oraya giremedi.” dedi.

Konu ile ilgili muhtara cevap veren Çınar, “Bu konuda kanunda açık bir şey yok. Kanunda yıktırılma parası mal sahibinden alınır diyor. Ya muhtarlık ya belediye ya da özel idare yıkacak. Kararı aldıktan sonra bende yardımcı olurum. İlgili daireleri zorlarız.” ifadelerini kullandı. 

Köy muhtarlarının sorunları dile getirmesinin ardından toplatı sonar erdi.

 

Editör: TE Bilişim