Korkmaz Kesik

Demirköy’de Camiş Madencilik’e ait maden ocağında patlatmalar sonucunda gelen şikayetler üzerine Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonrası; maden ocağının köy içme suyu kaynağının patlatma bölgesine yakınlığından dolayı suyun %50 azaldığı, patlatmaların bu şekilde devam etmesi halinde köydeki evlerde daha büyük zararların ortaya çıkmasından endişe edildiği ifade edildi.

İl genel Meclisi Kasım ayı birleşim toplantısında Pazaryeri İl Genel Meclis Üyeleri Haluk Filizli ve Mahir Küçük tarafından verilen yazılı önergede, Demirköy’de faaliyetini sürdüren maden ocağından Demirköy halkının rahatsızlığı dile getirilmişti. Ekim ayında maden ocağının patlatmaları sonrasında köydeki evlerin hasar gördüğü ve bir ahırın çöktüğü belirtilmişti. Maden ocağının faaliyetleri incelenmesi için konu Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilmişti.

İçme suyu %50 azaldı

Dün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi Ocak ayı üçüncü birleşim toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonunun konu ile ilgili raporu meclise sunuldu. Raporda maden ocağının Camiş Madencilik A.Ş. adına kayıtlı İR I723 ruhsat numaralı feldispat madeni ocağı olduğu, ocakta patlatmayı yapan firmanın ise Yanık Nakliye Taah. Mad. İth. ve İhr. Ltd. Şti. olduğu belirtildi.

Komisyonun köyde yaptığı incelemede esnasında köylülerden alınan bilgilerde köy içme suyu kaynağının patlatma bölgesine yakınlığından dolayı suyun %50 azaldığı bilgisinin alındığı kaydedildi. Raporda ayrıca patlatmaların bu şekilde devam etmesi halinde köylülerin köydeki evlerde daha büyük zararların ortaya çıkmasından endişe ettiği belirtildi.

Patlatmalar küçük çapta yapılmalı

Komisyon tarafından maden ocağı sahibi Camiş Madencilik A.Ş. ile görüşülerek patlatmaların yılda bir sefer değil de birkaç sefer daha küçük çapta yapılması konusunda uyarıda bulunularak yazı yazılması, kararın bir nüshasının da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesi önerildi.

Maden ocağı köye çok yakın

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun,  komisyon çalışması hakkında bilgiler verirken maden ocağının köye çok yakın olduğunu ifade ederken, “Komisyon raporunda da belirtildiği üzere bölgede eskiye nazaran daha büyük çaplı patlatma yapılıp köyde birkaç evin duvarı ve merdivenlerde çatlak, bir samanlık çatısının da yıkıldığı görülmüştür. Maden ocağının olduğu yer köye çok yakın. Dolayısıyla patlatmaların ara ara küçük şekilde ve köyün suyuna zarar vermeyecek şekilde firma ile yazışmalar yapıldı. Büyük çaplı patlatmaların yapılmaması, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün de konuyu incelenmesi gerektiğini belirttik” dedi.

Tutanaklarda olumsuz bir olay yer almıyor

İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu, patlatmanın olduğu gün tutulan tutanakları meclis üyelerine okudu. Tutulan tutanaklarda patlatma faaliyeti neticesinde maden ocağı çevresinde ve köyde can ve mal sağlığı açısından herhangi bir olumsuz olayın meydana gelmediği yer verildiğini aktaran Dumansızoğlu, ‘Pazaryeri Kaymakamlığı’ndan bize yazı geldi. Biz de jandarmaya yazdık. Şirketin sorumlu mühendisinin olduğu ortak tutanağı bize yollamışlar.  Patlatma faaliyeti neticesinde saha etrafı ve çevresinde can ve mal sağlığı açısından herhangi bir olumsuz olayın meydana gelmediği yönünde tutanak tutulmuş” dedi.

“Masa başında rapor yazmakla olmuyor”

Tutanakta yer alan ifadeleri eleştiren Pazaryeri İl Genel Meclis Üyesi Haluk Filizli, “Masa başına oturup da rapor tutmakla olmuyor. Köy muhtarı var, köy halkı var. Üç asker bir uzman çavuş köy kahvesinde sadece çay içiyor. Patlatmaların büyük şiddette olması büyük sıkıntı yaşatıyor. Ondan önceki patlatmalarda böyle bir sıkıntı yoktu”  diyerek tepki gösterdi.

Oybirliği ile kabul edildi

Konuşmaların ardından Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından sunulan rapor İl Genel Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

Editör: TE Bilişim