Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Söğüt eski Milli Eğitim Müdürü Bektaş Uçkun hakkında yaptığımız “SİYASETEN KOLLANIYOR MU?” haberimizin ardından, Uçkun’un Savcılığa yaptığı şikayet hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Bektaş Uçkun, daha önce de haberimize ilişkin Bilecik Sulh Ceza Hakimliği’ne tekzip talebinde bulunmuş ve Uçkun’a mahkeme tarafından ret kararı verilmişti.

Yapılan soruşturmada; 5187 sayılı Basın Kanunu 3. Maddesinde belirtildiği üzere "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir." amir hükmünün yer aldığı, şüpheliler Cafer, Gamze ve Durmuş'un eylemlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği, nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına bakıldığında basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü içinde değerlendirildiği ifade edildi.

Söğüt Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan ardından Bilecik Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Bektaş Uçkun, iddialara göre Söğüt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yaparken bir sürücü kursunun şikayeti üzerine Müfettiş soruşturması geçirdi. 17 değişik maddeden şikayet edilen Uçkun'un, Müfettiş soruşturması sonrası 40'a yakın kişinin ifadesine başvurularak 6 maddeden cezai işlem görmesi öngörüldü. Fakat Uçkun'a cezai işlemlerin geciktirildiği, uygulanmadığı, siyasi olarak korunduğu iddia edilmişti.

Gazetemizde yer alan bu iddialara ilişkin Valilik tarafından açıklama gönderilmiş ve çıkan haber üzerine iddiaların İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişlerince incelendiği ve raporun Söğüt Kaymakamlığına gönderilerek Uçkun’a kanun gereği son savunmasını yapması için tebligat yapıldığı belirtilmişti. Bu esnada Bektaş Uçkun, tarafından yayınladığımız habere tekzip istenmiş fakat mahkeme tarafından tekzip kararı reddedilmişti.

Son olarak, Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı 2015-3692 sayılı soruşturma kapsamında Bektaş Uçkun’un gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Gamze Evrim Elmas, Genel Yayın Yönetmeni Cafer Elmas, Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanı Ömer Yel ve Haber11 internet sitesi imtiyaz sahibi Durmuş Günsür hakkında yaptığı “hakaret ve iftira” suçlamasıyla yaptığı şikayeti “kovuşturmaya yer olmadı” gerekçesiyle reddetti.

Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan inceleme sonucu verilen karar şöyle:

“Müştekinin alınan beyanında 2008-2015 yılları arası Söğüt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yaptığı, hakkında şikayetler sebebiyle idari soruşturma açıldığı, Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanı Ömer YEL'in verdiği röportajda zimmetine para geçirdiği, siyaseten kollandığı iftiralarında bulunduğu, bu haberleri Yarın Gazetesi, Yarın 11 ve Haber11 isimli internet siteleri tarafından yayınlandığı bundan dolayı şüphelilerden şikayetçi olduğunu beyan ettiği, yapılan soruşturmada Ömer YEL'in Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanlığı görevini yürüttüğü, o dönem içerisinde müşteki hakkında sendika başkanı olması sebebiyle kendisine bazı usulsüzlüklerde bulunduğu iddialarının geldiği, bu konuyla alakalı Valilik'e yazı yazdığını. Valilikten gelen cevabi yazı üzerine yazılı basın açıklamasında bulunup ilgili gazeteleri gönderdiği, Yarın Gazetesi, Haber11 ve Yarin11 isimli sitelerde bahse konu basın açıklamasının yayınlandığı, bunu sendikanın ve diğer meslektaşlarının haklarını korumak ve bilgilendirmek amacıyla yaptığını beyan ettiği, şüpheli Durmuş GÜNSUR'un Haber11 adlı internet sitesinin imtiyaz sahibi olduğu, Gamze Evrim ELMAS'ın ise Yarın Gazetesi ile Yarın11 isimli gazetelerin yazı işleri müdürlüğünü yaptığı, Cafer ELMAS'ın ise Yarın Gazetesi ve Yarin11 isimli gazetelerin genel yayın yönetmeni olarak görev yaptığı, şüpheliler ifadelerinde diğer şüpheli Ömer YEL tarafından yazılı basın açıklaması geldiğini, haber değeri olduğunu düşünerek vatandaşları bilgilendirmek amacıyla yazılı basın açıklamasını gazetelerinde yayınladıklarını, müşteki ile aralarında herhangi bir husumet bulunmadığını beyan ettikleri, yapılan soruşturmada 5187 sayılı Basın Kanunu 3. Maddesinde belirtildiği üzere " Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir." amir hükmünün yer aldığı, şüpheliler Cafer, Gamze ve Durmuş'un eylemlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği, nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına bakıldığında basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü içinde değerlendirildiği, Ömer YEL'in sendika başkanı olduğu, nitekim müşteki üzerine isnat edilen eylemlerle alakalı soruşturma yürütüldüğü, bu soruşturmayla alakalı sendika başkanı olarak kamuoyunu bilgilendirmede bulunduğu, hakaret veya iftira kastıyla hareket ettiğine dair dava açmaya yeterli mahiyette soyut iddiadan öte delil elde edilmediği, şüphelilerin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair delil elde edilemediği tüm dosya kapsamından anlaşılmakla,

Olay hakkında şüpheliler hakkında KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA, CMK'nın 172/1 maddesi uyarınca karar (örneğinin müşteki vekili, şüpheli Ömer Yel vekili, şüphelilere tebliğine,

Şüpheliler hakkında sanık karar takip formu düzenlenmesine,

Müştekinin CMK'nın 173/1. Maddesi uyarınca kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde yetkili ve görevli Bilecik Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz hakkının bulunduğuna karar verildi. 




Editör: TE Bilişim