KOSGEB ve Bilecik Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen girişimcilik kursları hız kesmeden devam ediyor. Bu güne kadar düzenlenen 21 kursta toplam 630 girişimci adayına eğitim verilirken, önümüzdeki dönemde açılacak eğitimler için kursiyer alımları devam ediyor.
  Bu güne kadar 40 kişinin kurs sonrası hibe almaya hak kazandığı programın amacı işyeri açanlara acil destek sağlamak. Bilecik Belediyesi kursiyer alımında herhangi bir ön eleme uygulamazken, başvuran herkes ömür boyu geçerli olan girişimcilik belgesine sahip oluyor. Önümüzdeki dönemde açılacak kurslar için bu güne kadar 100’ün üzerinde başvuru yapıldığı öğrenilirken, 30’ar kişilik gruplar halinde verilen eğitimlerde 2013 dönemi kotasının dolmak üzere olduğu öğrenildi.


KOSGEB tarafından iş yeri açmak isteyen girişimcilere sağlanan hibe ve kredi desteği programına Bileciklilerden yoğun ilgi var. KOSGEB ve Bilecik Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen girişimcilik kurslarında bu güne kadar toplam 21 kurs açıldı ve bu kurslarda toplam 630 kursiyere girişimcilik sertifikası verildi. Bilecik, tüm Türkiye’de en çok sertifika verilen iller arasında 5’inci sırada bulunuyor. Ömür boyu geçerli olan bu sertifikalar sayesinde, kişiler ileriki dönemlerde işyeri açmak istediklerinde KOSGEB’e başvurarak desteklerden faydalanabiliyorlar.

Bilecik’in Şansı

Türkiye’de düzenlenen tüm kurslarında, kursu verecek olan kurum bir ön eleme gerçekleştiriyor. Hibe desteği, işyerini kendi imkânlarıyla açabilecek kadar parası olanlara verildiği için, başvuranların bu paraya sahip olup olamadığı araştırılıyor. Yazılı başvuru ve mülakat sonrası başvuran adaylar arasından sadece iş yeri açmak için maddi yeterliliği olanlara kurs imkânı tanınırken, Bilecik Belediyesi’nin kurslarında bu ön şart aranmıyor. Bilecikliler, iş yeri açmaya durumları müsait olmasa dahi kurslara katılıp girişimcilik sertifikasının sahibi olabiliyor. Ömür boyu geçerliliği olan sertifikaların sahipleri, daha sonra iş yeri açabilecek duruma geldiklerinde KOSGEB’e başvurarak hibe ve kredi olanaklarından faydalanabiliyor. İstanbul, Eskişehir gibi şehirlerde kursa başvuran 1000 kişiden ancak 30’unun kabul edildiği düşünüldüğünde, Bilecik’te başvuran herkesin ön elemesiz kursa kabul edilmesi vatandaşlar için büyük bir şans olarak değerlendiriliyor.

30 Bin Liraya Kadar Hibe 70 Bin Liraya Kadar Kredi

Bilecik’in, teşvik sisteminde 3. bölgede bulunması sebebiyle girişimcilere sağlanan desteklerin oranları da oldukça yüksek. Girişimcilerin hibe desteğini kazanmaları durumunda, erkeklere %70 kadınlara ise %80 oranında destek sağlanıyor. 30 bin liraya kadar verilen desteklerin 3 bin lirası kuruluş giderleri için sağlanırken,  15 bin lira demirbaş harcamaları için, geri kalan 12 bin lirası ise 12 ay boyunca ayda 1000 lira olarak, kira, su, elektrik, iletişim ve personel masrafları gibi giderler için veriliyor. Örnek olarak 10 bin liralık demirbaş harcaması yaptığını banka üzerinden ispatlayan erkek girişimciler 7 bin lira, kadın girişimciler ise 8 bin lira hibe alıyor. Ayrıca girişimcilere makine alımı için, 2 yıl ödemesiz, 4 yıllık 70 bin liraya kadar kredi desteği sağlanıyor. Girişimcilerin desteği almaya hak kazanmalarının ardından 12 ay içerisinde desteklerden faydalanmaları gerekiyor. Geri ödemeli kredi desteği için de 4 yıllık süre kredinin kullanıldığı gün itibariyle değil, girişimcinin desteği aldığı gün itibariyle başlıyor.

Kurslar Kültür ve Kongre Merkezinde

Daha önce Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesiyle yapılan protokol çerçevesinde Sürekli Eğitim Merkezinde verilen eğitimler, Kültür ve Kongre Merkezinin açılmasıyla birlikte burada verilmeye başlanacak. Önümüzdeki dönem açılacak kursların başlaması için Kültür ve Kongre Merkezinin açılması bekleniyor. Aldığımız bilgiye göre merkezin açılmasını takip eden 15 gün içerisinde 22. Dönem kursiyerlerine eğitim verilmeye başlanacak.

 İş yeri Açma Arifesindekilere Öncelik Sağlanacak

30 kişilik gruplar halinde verilen kurslarda 2013 yılı içerisinde; Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık olarak 4 dönem kurs açılacak. 4 kursta 120 kursiyere eğitim verilecek. 120 kişiden sonra başvuran adaylara ise 2014 döneminde açılan kurslarda eğitim verilecek. Kursiyer alımında ön şart aranmaması sonucu, kısa vadede iş yeri açmayı düşünmeyen vatandaşların da kurslara katılmasıyla, iş yeri açma arifesindeki vatandaşların mağdur olmasını önlemek için, bu kişilerin kurs dönemlerinin öne alındığı öğrenildi. Sistemin amacının işyeri açanlara acil destek sağlamak olduğunu belirten yetkililer, bu vatandaşlara öncelik sağlanacağını açıkladı.

 

Editör: TE Bilişim