Geçtiğimiz Cumhuriyet Bayramı akşamında fener alayı yürüyüşü organize eden Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Feyzi Köse’ye, yürüyüş sonunda havai fişek atıldığı için Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca 182 lira para cezası kesildi. Duruma içerlenen Köse, “Bir bakan geldi diye, aynı mekanda havai fişek atan zihniyet, beni Cumhuriyet Bayramı’nın fener alayında havai fişek attım diye yargılayıp para cezasıyla cezalandırabiliyor.” diyerek tepki gösterdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Feyzi Köse’nin girişimleriyle, geçtiğimiz Cumhuriyet Bayramı’nda fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yürüyüşün sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda kısa bir havai fişek gösterisi yapıldı. Yürüyüşün üzerinden bir hafta geçtikten sonra Köse’ye ulaştırılan tebligatla, hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesine muhalefet suçundan 182 lira para cezası kesildiği bildirildi. Duruma içerlenen Köse, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“7 Kasım 2013 itibariyle emniyet mensupları tarafından tarafıma bir tebligat yapıldı. Bilecik Valiliği Emniyet Müdürlüğü İdari Yaptırım Kararı manşetiyle. Kabahatler kanunuyla ilgili bir suçum varmış. 182 lira para cezası. Nedir diye baktığımız zaman, Kabahatler Kanunu 5326 sayılı kanunun 32’nci maddesine göre, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın fener alayında, dağılmamıza yakın, bir adet havai fişek bataryası patlattık, olay bu. Suçumuz bu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda fener alayı coşkusuyla, bir adet havai fişek bataryası atmak. Cumhuriyet Bayramı’nın fener alayında söylediğim gibi, çocukluğumuzun bayramlarının özlemi içinde, Atatürkçü bir yurttaş olarak, Cumhuriyet Bayramımıza, Atatürk ilkelerine sahip çıkmak için bu fener alayını düzenlemiştim. 7 arkadaşımla bir tertip komitesi kurarak bunu düzenlemiştik. Beklerdim ki devletimizin yetkilileri de bu bayramları kutlasın. Aynı çocukluğumuzdaki gibi. Bizim çocukluğumuzda önde bando, arkada askerlerin fener alayı, arkasından halk yürürdü. Bizler 11 yıldır yapılmayan, yılların özlemine ışık tutacak bir fener alayını taçlandıralım diye kapanışta bir adet havai fişek attık. Karşılığında kabahatler kanunundan bir para cezasıyla karşılaştık. Bunu içime sindiremiyorum. Bakın 29 Ekim’den hemen önce ilimizi bir bakan ziyaret etti. Güpegündüz havai fişek attılar. Gündüz havai fişek atılır mı? Havai fişek görsel bir efekttir ve gece karanlığında ışıl ışıl yanar. Ama bir bakan geldi diye, aynı mekanda havai fişek atan zihniyet, beni akşam, Cumhuriyet Bayramı’nın fener alayında havai fişek attım diye yargılayıp para cezasıyla cezalandırabiliyor. Bunun takdirini kamuoyuna, vatandaşlarımıza bırakıyorum. Cumhuriyet çocuğu, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı, duyarlı, milli değerlerine bağlı bir yurttaş olarak, bu havai fişek atma cezasını hazmedemiyorum. Bunu kamuoyuyla paylaşıyorum.”

Duruma çok üzüldüğünü belirten Köse, avukat arkadaşlarıyla görüşeceğini ve gerekirse 15 günlük yasal süre içerisinde karara itiraz edip, mahkemeye gideceğini ifade etti. 

Editör: TE Bilişim